Keçiboynuzu, pekmez ve öz çeşitleriyle bebek beslenmesinde önemli yer tutan meyvelerden biri. Keçiboynuzu pekmezi ve kalsiyum yönünden güçlü olan keçiboynuzu özünün, bebeklere altıncı aydan sonra verilmesi uygun oluyor.
Pekmez içerisinde bolca demir minerali barındırdığından 6 aydan sonra bebeğe verilebilir.
Uzmanlar, bebeklere 6. aydan sonra pekmez yedirilebileceğini söylüyor. Başlangıçta 1 tatlı kaşığı, ilerleyen aylarda ise günde 2 – 3 tatlı kaşığına kadar verilebileceğini belirtiyorlar.
Pekmez, demir içeriği yönünden oldukça zengindir. Pekmez türleri arasından keçiboynuzu ve dut pekmezi 6 aydan sonra beslenme düzeninde bulundurulabilir. Bebeklere pekmez verirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise süt ile birlikte verilmemesidir.
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Kansızlığa birebir olan keçiboynuzu pekmezi demir açısından oldukça zengin bir besindir.
Meyveler kaynatma işlemi esnasında besin değerini büyük ölçüde yitirdiğinden, pekmezin etkileri öze kıyasla daha sınırlı bir düzeyde kalıyor. Buna karşılık öz, taze meyvelerden direkt olarak üretilmesi bakımından tüm besin değerlerinin doğal haliyle korunmasını sağlıyor.
Yoğurdun içeriğinde kalsiyum, pekmezde ise demir vardır. Kalsiyum, demir emilimini azaltır; ancak pekmezin içeriğindeki demirin vücuttaki emilimi yetersizdir. Bu yüzden bebeğinizin yoğurduna pekmez ilave edebilirsiniz.
Altıncı aydan itibaren meyve ve sebze püreleri, yoğurt, şekersiz muhallebi, doğal pekmez, az miktarda yumurta sarısı ile ek besinlere başlayabilirsiniz."
Bu doğrultuda bebeklerde pekmez kullanımı anneleri endişelendirmektedir. Fakat pekmez, kan yapmayı destekleyici özelliği ve hastalıklara karşı vücudun direncini artırması nedeniyle hem yetişkinler hem de bebekler için çok yararlıdır. Bu yararları nedeni ile 6 aylık bebeğe pekmez verilmesinde bir sakınca yoktur.
Doğal Tahin (8+ Ay) - 300 G
Yerli susamdan elde edilmiştir. 8 ay ve üzeri bebeğiniz ve sizler pekmez veya keçiboynuzu özü ile karıştırarak kahvaltılarınıza lezzet katabilirsiniz.
Pekmez bebeğin bünyesini rahatsız etmez, alerji yapma olasılığı da çok azdır.'' Sağlık Bakanlığının ve doktorların alerjiye neden olabilecek maddeleri içermesi nedeniyle bir yaşından küçük bebeklere bal yedirilmemesi uyarısının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca etiketlere taşınacağı bildirildi.
Bebeklere keçiboynuzu özü ek gıda olarak verilebilir. Kimi uzmanlara göre keçiboynuzu, bebeklere ek gıdaya geçiş döneminde yani yaklaşık 6. aydan itibaren verilebilir.
Ay Bebek Beslenmesi. Bebeğiniz altı aylık olduğunda ilk başlanacak ek gıdalar daha az alerjik olan ve bebeğin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek sebzeler, meyveler, yoğurt ve tahıl olmalıdır. Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir.
6 aylık bir bebek 2 ya da 3 ara öğün ile beslenir. 6.ayında mide kapasitesi 180 ml olan bebeğiniz, ek gıdaları küçük miktarlarda tüketebilir. 1 çay kaşığı ölçüsünde tek bir ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. 3 gün kuralına uyarak, aynı gıdayı 3 gün boyunca aynı miktarda vermelisiniz.
Pekmezli yoğurt kalsiyum açısından en zengin olan besinlerden biridir. İçerisinde bulunan pekmez ise kan ve demir oranının yükselmesini sağlar. Kemik gelişimi için önerilen pekmezli yoğurt aynı zamanda günlük enerji ihtiyacının da karşılanmasına destek sağlar.
Tatlarını güzelleştirmek için mamayı hazırlayacağınız suyu vanilya çubuğu ile kaynatabilir ya da mamanın tadını artırmak için pekmez veya vanilya ekstresi ekleyebilirsiniz.
Yemeklerden yaklaşık 1 saat sonra, günde 2 defa içilebilir. Kansızlık tedavisinde; Sabah aç karnına 1 çay bardağı ılık su içine 2 tatlı kaşığı pekmez ve yarım limon suyu katılarak içilmelidir. Öksürük tedavisinde; 1 kahve fincanı pekmez, 1 adet limon ile karıştırılır.
Özel bir durumu yoksa bebeklere 6 – 7 aylıktan itibaren pekmez verilmesinde bir sakınca yoktur. Pişirilme koşulları uygun doğal bir andız pekmezi, diğer üzüm ve keçiboynuzu pekmezleri gibi bebeğinize kan yapıcı ve enerji verici niteliğinde olacaktır.
Piştikten ve ılıdıktan sonra içerisine 1 tatlı kaşığı pekmez ilave edilerek bebeğe yedirilebilir. "Tercihen mama ılıdıktan sonra bebeğinize kullandığınız devam sütü tozundan 3 ölçek olacak şekilde ilave edebilirsiniz. Böylece mamanın kalorisini arttırmış olursunuz. "
Keçiboynuzu pekmezi içerisinde bulundurduğu demir, mineral ve vitaminlerin etkisiyle en hızlı kan yapan yiyeceklerin arasındadır. Kahvaltı rutininize ekleyeceğiniz birkaç kaşık keçiboynuzu pekmezi hem vücudunuzdaki kan oranını arttıracak hem de sağlığınıza katkıda bulunacaktır.
Keçi boynuzu tozu, özü, pekmezi kullanılabilir ve faydalıdır. Ancak keçi boynuzu 12. ayda önerilen bir meyvedir. Aşağıdaki linkte keçi boynuzu hakkında tüm bilgiler var, lütfen mutlaka inceleyin. Pekmez ise 6. aydan itibaren önerilir ancak çok az miktarda başlamalısınız.
Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır. Özellikle keçiboynuzu pekmezi yüksek demir içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri