Bölümün mezunları lise ve ilköğretim düzeyindeki okullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği yapabiliyor. Üniversitelerde de ise, İslami İlimler öğretmeni olarak görev yapan mezunlar, araştırma merkezlerinde ve akademik kurumlarda de çalışabilir.
Bu ilanlara, ASBÜ'nün internet sitesindeki “Öğrenci” sekmesinin altında yer alan “Yatay Geçiş” başlığından ulaşabilirsiniz. 9-İslami İlimler Fakültesi ile İlahiyat Fakültesi arasında fark var mıdır? İsim değişikliği dışında hiçbir fark yoktur.
Ve bu uygulama uzun zamandır böyle. Öğrencilerin isteği üzerine yapılan bir uygulama. Fakültenin adının 'ilahiyat' yerine 'İslami İlimler' olmasına YÖK karar verdi.
İslami İlimler bölümünden mezun olan öğrenciler eğitmenlik, diyanette memurluk, Kur'an öğretmeni, imam, vaiz ve daha birçok görev ile çalışmalarını sürdürebilirler.
İlgili 26 soru bulundu
İslami İlimler Fakültesi. Aksaray Üniversitesi Rektörlüğü'nün İslami İlimler Fakültesi öğretim dilinin yüzde 30 Arapçaya dönüştürülmesi ve Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfı açılması talebi Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylandı.
Üniversitelerin İlahiyat Bölümünden mezun olanlar veya imam hatip lisesi mezunu olanlar imam olur. Ayrıca ilgili bölümlerden mezun olan kişilerin KPSS'ye ve DHBT (Din Hizmetleri Alan Bilgi Testi) Sınavı'na girmesi gerekir. İmam cemaate namaz kıldırma, ezan okuma gibi din hizmetlerinde görev alır.
Fakültemizde tüm sınıflarda erkek öğrenciler A şubesinde, kız öğrenciler ise B şubesinde yer almaktadır. İslami İlimler (Türkçe) programının 1. ve 2. sınıfları 3 şubeye ayrılmıştır.
Yükseköğretim Kurulu, İlahiyat/İslami İlimler/İslam ve Din Bilimleri Fakültelerinde formasyon derslerinin lisans eğitimi içerisinde verilmesini kararlaştırdı.
Fakültemizdeki İlahiyat, İlahiyat (İÖ) ve Uluslararası İlahiyat programlarında ana öğretim dili Türkçe olup derslerin bir kısmı Arapça yapılmaktadır. İlahiyat (Arapça) programında tamamen Arapça, İlahiyat (İngilizce) programında da tamamen İngilizce öğretim yapılmaktadır.
Temel İslam bilimleri derslerinin öğretim dili Arapçadır. Fakültemiz öğrencileri üniversitemiz bünyesinde ikinci bir yabancı dil eğitimi alma hakkına sahiptir. Fakültemiz, üniversite senato kararı ve ilgili kurul kararlarıyla uluslararası öğrenci kabul etmektedir.
İslami İlimler bölümünde temel dersler şunlardır: Tefsir, Hadis, İslam Hukuku, Arapça, Kur'an-ı Kerim, Din Felsefesi, Dinler Tarihi, Din Sosyolojisi, Din Psikolojisi vb. Ayrıca öğrenciler ilgi alanlarına göre seçmeli dersler de alabilmektedirler.
Fakültemiz mezunları,
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatlarında müftü, müftü yardımcısı, din işleri uzmanı, vaiz, vaize, Kur'an Kursu öğreticisi, imam ve müezzin olabilmektedirler. Lisansüstü öğrenime devam etmeleri halinde İlahiyat Fakültelerinde öğretim elemanı olma imkânına sahiptirler.
İslami ilimler üniversitelerde de aynı isimle 4 yıllık bir lisans bölümü olarak bilinmektedir. İslami ilimlerin amacı İslamiyet'i detaylı ve doğru şekilde öğretmektir. İslami ilimler, İslamiyet alanında yetkin din adamları yetiştirmektedir.
Üniversite Sayısı: İslami İlimler bölümü toplam 1 adet üniversitede bulunmaktadır. TYT Puan türündededir. 2 Yıllıktır.
İlahiyat eğitimi boyunca, İslam tarihi, İslami ilimler, İslami hukuk, fıkıh, kelam, tefsir ve hadis gibi konuları öğrenirler. İlahiyatçılar genellikle camilerde veya İslami eğitim kurumlarında öğretmenlik yaparlar. Ayrıca, vaaz, hutbe, sohbet gibi dini konularda konuşmalar yapabilirler.
Özellikle ilahiyat mezunları öğretmen olup olamayacağına dair bilgi almaya çalışmaktadır. Bu doğrultuda formasyon almak suretiyle ilahiyat fakültesi mezunları, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği yapma şansı elde etmek mümkün. Aynı zamanda İmam Hatip Lisesinde meslek derslerine girme şansı bulunuyor.
İlahiyat 2 yıllık mezunları DGS ile yeterli puanı aldıktan sonra lisans düzeyinde İlahiyat, Arap Dili ve Edebiyatı, Fars Dili ve Edebiyatı, Arapça Öğretmenliği ve İslami İlimler bölümlerinden birini tercih etme hakkına sahiptir.
Bu bölümde öğrenciler, Kuran, Hadis, Tefsir, Fıkıh, Kelam, Tasavvuf gibi İslamî ilimler hakkında derinlemesine bir bilgi edinirler.İslami İlimler bölümünde çalışanlar, İslam dininin kaynaklarına dayanarak İslami ilimler ve diğer dini konular hakkında araştırmalar yapar, öğrencilere öğretir ve İslami ilimlerin ...
Son yıllarda özellikle öğrencilerin yürüttüğü kampanyaların neticesinde, bu konu tekrar tartışmaya açılmıştır. Bunun neticesinde bazı İlahiyat fakültelerinde karma eğitim uygulamasına tamamen son verilirken, bazı fakültelerde ise karma eğitimi uygulaması devam etmektedir.
Madde 6 – (1) HRÜ İlahiyat Fakültesinde dersler, Türkçe ve Arapça karma olarak verilir.
MADDE 12 – (1) İmam-hatipler ilk defa köy/kasaba ile il/ilçe merkezleri dışındaki mahallelerde bulunan (D) grubu camilere atanırlar. Buralarda münhal (D) grubu cami bulunmaması halinde il ve ilçe merkezlerindeki münhal (D) grubu camilere de ilk defa atama yapılabilir.
İMAM KADROLARI
Kadrolar açıldığında istenen belgeler teslim edilmek suretiyle başvuru yapılır. imam olmak isteyenler için herhangi bir yaş şartı yoktur. İmam olmak için gerekli diğer tüm şartlar Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan ilanlarda yer alır.
Baraj puan 50'dir. Diyanetin açmış olduğu alıma başvuru için yeterlidir. Fakat İl Müftülüklerini yapmış olduğu vekil imam hatip, müezzin kayyımlık yada fahri kuran kursu öğreticiliği için minimum 60 puan almak gerekmektedir. Ama atanmak için bu puanı almak maalesef yetmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri