Bu ilanlara, ASBÜ'nün internet sitesindeki “Öğrenci” sekmesinin altında yer alan “Yatay Geçiş” başlığından ulaşabilirsiniz. 9-İslami İlimler Fakültesi ile İlahiyat Fakültesi arasında fark var mıdır? İsim değişikliği dışında hiçbir fark yoktur.
İslami İlimler Fakülteleri, İlahiyat Fakülteleri ile ortak işlev ve fonksiyona sahip olarak açılmışlardır. Mezunlarımız, Türkiye'deki İlahiyat Fakülteleri diplomasına denk İslâmî İlimler Fakültesi diploması alacaklardır. Akademik ve idari yapılanması açısından aynı özelliklere sahiptir.
İslami ilimler dersleri ile ilahiyat bölümü derslerinin çoğunluğu aynıdır. Bu bölümde okuyanların eğitim süreleri boyunca alacakları bazı dersler şunlardır: Kur'an-ı Kerim ve Tecvid. Arapça.
İslami İlimler bölümünden mezun olan öğrenciler eğitmenlik, diyanette memurluk, Kur'an öğretmeni, imam, vaiz ve daha birçok görev ile çalışmalarını sürdürebilirler.
Fakültemiz mezunları,
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatlarında müftü, müftü yardımcısı, din işleri uzmanı, vaiz, vaize, Kur'an Kursu öğreticisi, imam ve müezzin olabilmektedirler. Lisansüstü öğrenime devam etmeleri halinde İlahiyat Fakültelerinde öğretim elemanı olma imkânına sahiptirler.
İlgili 27 soru bulundu
2023 yılı itibari ile 310 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşları 13490 TL'dir. En düşük Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşı 11400 TL iken, en yüksek Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşı 23170 TL'dir.
Özellikle, öğretmenlik, din görevlisi olma, vaizlik, imamlık, yazarlık, araştırmacılık, akademisyenlik, insan hakları savunuculuğu gibi alanlarda iş bulabilirler. Bunun yanı sıra, hukuk, siyaset, sosyal hizmetler, medya gibi farklı alanlarda da çalışma imkanları mevcuttur.
İslami İlimler Fakültesi. Aksaray Üniversitesi Rektörlüğü'nün İslami İlimler Fakültesi öğretim dilinin yüzde 30 Arapçaya dönüştürülmesi ve Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfı açılması talebi Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylandı.
İslami İlimler bölümünde temel dersler şunlardır: Tefsir, Hadis, İslam Hukuku, Arapça, Kur'an-ı Kerim, Din Felsefesi, Dinler Tarihi, Din Sosyolojisi, Din Psikolojisi vb. Ayrıca öğrenciler ilgi alanlarına göre seçmeli dersler de alabilmektedirler.
Üniversitelerin İlahiyat Bölümünden mezun olanlar veya imam hatip lisesi mezunu olanlar imam olur. Ayrıca ilgili bölümlerden mezun olan kişilerin KPSS'ye ve DHBT (Din Hizmetleri Alan Bilgi Testi) Sınavı'na girmesi gerekir.
Fakültemizde tüm sınıflarda erkek öğrenciler A şubesinde, kız öğrenciler ise B şubesinde yer almaktadır. İslami İlimler (Türkçe) programının 1. ve 2. sınıfları 3 şubeye ayrılmıştır.
İlahiyat, teoloji (Yunanca: θεος, theos, "Tanrı" + λογος, logos, "bilim") veya tanrıbilim, "tanrı" kavramı ve din olgusunun sistematik olarak ele alan disiplindir. Temel konusu doğaüstü güçlerdir ancak dini epistemoloji ve vahiy ile ilgilenir.
Son yıllarda özellikle öğrencilerin yürüttüğü kampanyaların neticesinde, bu konu tekrar tartışmaya açılmıştır. Bunun neticesinde bazı İlahiyat fakültelerinde karma eğitim uygulamasına tamamen son verilirken, bazı fakültelerde ise karma eğitimi uygulaması devam etmektedir.
Temel İslam bilimleri derslerinin öğretim dili Arapçadır. Fakültemiz öğrencileri üniversitemiz bünyesinde ikinci bir yabancı dil eğitimi alma hakkına sahiptir. Fakültemiz, üniversite senato kararı ve ilgili kurul kararlarıyla uluslararası öğrenci kabul etmektedir.
Bu bölümde öğrenciler, Kuran, Hadis, Tefsir, Fıkıh, Kelam, Tasavvuf gibi İslamî ilimler hakkında derinlemesine bir bilgi edinirler.İslami İlimler bölümünde çalışanlar, İslam dininin kaynaklarına dayanarak İslami ilimler ve diğer dini konular hakkında araştırmalar yapar, öğrencilere öğretir ve İslami ilimlerin ...
Fakültemizdeki İlahiyat, İlahiyat (İÖ) ve Uluslararası İlahiyat programlarında ana öğretim dili Türkçe olup derslerin bir kısmı Arapça yapılmaktadır. İlahiyat (Arapça) programında tamamen Arapça, İlahiyat (İngilizce) programında da tamamen İngilizce öğretim yapılmaktadır.
İlahiyat Bölümünde; Teoloji, Sosyal İlahiyat, İslam Hukuku, Arapça ve İslami Edebiyat, Hadis, Tasavvuf, Kur'an ve Tefsir, İslam Tarihi, İslam Ekonomisi ve Siyaseti, İslami İlimler, Sosyal İslami İlimler gibi konular öğretilir.
Özellikle ilahiyat mezunları öğretmen olup olamayacağına dair bilgi almaya çalışmaktadır. Bu doğrultuda formasyon almak suretiyle ilahiyat fakültesi mezunları, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği yapma şansı elde etmek mümkün. Aynı zamanda İmam Hatip Lisesinde meslek derslerine girme şansı bulunuyor.
Arapça Sınavlarına Hazırlık
Belki de, Arapça'yı hali hazırda biliyorsunuz ve belirli bir programda muaf olmak istiyorsunuz. Bu durumda da "Arapça muafiyet sınavı zor mu?" sorunuzu yanıtlayalım: hayır, değil!
Fakültemiz İlahiyat (Arapça) Lisans programı eğitim dili %100 Arapçadır.
Fakültemizden mezun olan öğrencilerimiz pek çok iş olanağına sahiptir. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde din görevlisi olarak, Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında öğretmen ve eğitici olarak, Yüksek Öğretim Kurumlarında akademisyen olarak çalışabilmektedir.
Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olmak için, üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır.
İlahiyat bölümünü 2 yıl okuyan kişilere İlahiyat Meslek Unvanı verilmektedir. Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından görevlendirilmeleri mümkündür. Çeşitli il, ilçe ya da köylerdeki İmam Hatip okullardan ya da camilerde çalışma imkanları vardır.
Mezunlar, temel olarak çeşitli unvan ve pozisyonlarda din görevlisi olarak hizmet vermektedir. Bu alanda lisans öğrenimini tamamlayan bireyler; din görevlisi, öğretmen, araştırmacı, memur ya da akademisyen olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri