İslam dininin temel inanç esasları Allah'ın varlığına ve birliğine inanmaktır. Ayrıca İslam'ın inanç esasları arasında Allah'ın kitaplarına inanma, Allah'ın peygamberlerine inanma, ahiret gününe inanma, kader ve kazaya inanma da bulunmaktadır. Her Müslüman'ın mutlaka İslam'ın inanç esaslarına uymaları gerekir.
İslam kolaylık dinidir. İslam barış dinidir. İslam aşırılıklardan uzak bir dindir. İslam dünya ahiret dinidir.
Bu şartlar sırasıyla: Şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, oruç tutmak ve hacca gitmektir. Şehâdet etmek dışındaki şartlar itîkâdî yani dininin inanç esaslarına dâir olmayıp, âmeli yani davranışsal, ibâdetsel şartlardır.
İslam İnancına göre dinin kaynağı Kuran-ı Kerim', Hazreti Peygamberin hadisleri ve sünnetleri ana kaynakları olarak belirlenmekte bu kaynaklara uygun olarak ortaya çıkan fıkhi mezheplerin ve ictihatlarında bazı meseleleri açıklamak için kaynak olarak kullanıldığı bilinmektedir.
Peygamber efendimiz İslam'ın şartlarıyla alakalı şu sözleri söylemiştir: "İslam dini beş esas temel üzerine inşa edilmiştir. Bu esaslar; Allah'tan başka ilah olmadığına inanmak ve Muhammed'in O'nun elçisi olduğuna inanarak onlara şehadet etmek, namaz kılmak, zekat vermek, hacca gitmek ve Ramazan orucunu tutmaktır."
İlgili 23 soru bulundu
Kelime-i Şehadet Getirmek: İslam dinin ilk şartı Kelime-i Şehadet getirmektir. Müslümanlığı kabul etmiş ve Allah'a iman eden herkesin Kelime-i Şehadet getirmesi önemlidir. Namaz Kılmak: İslam'ın ikinci şartı da Namaz kılmaktır.
İslam'ın bir çok farzı vardır, ancak bunlardan beşi İslam'ın şartı olarak hadis-i şerifle belirlenmiştir. Hz. Peygamber (asm)'in hadisinde belirtilen beş temel ibadet.
1) Hayatın/Canın korunması 2) Aklın korunması 3) Dinin korunması 4) Malın korunması 5) Namusun-Neslin korunması.
Cuma Hutbesi: “İslam'ın İki Ana Kaynağı: Kur'an Ve Sünnet”
Hinduizm'in dünyanın en eski dini olduğu düşünülüyor. En az 5000 yıllık bir tarihi bulunduğu biliniyor. Daha da eski bile olabileceği düşünülüyor ama kesin kanıtı yok. Bu yazımızda çok detaya boğmadan, özet bir şekilde Hinduizm'e dair temel bilgileri anlatacağız.
İmanın şartları 6 tanedir. Bu şartlar Allahu Teala tarafından iman etmek için şart koşulmuş ve iman etmek isteyen herkesin bu esaslara da iman etmesi gerektiği belirtilmiştir. İmanın şartlarının bilinmesi iman etmek ve iman üzere yaşayarak iman üzere ölmek için önemlidir.
İslam öğretisinde iman, “İmanın Şartları” veya “İslam İnanç Esasları” olarak ifade edilen ve geleneksel anlayışa göre; Allah, melek, kitap, peygamber, ahret ve kaderden oluşan altı unsura bir bütün olarak, gönülden ve kesin olarak inanmayı ifade eder.
Kur'an'da ifadesini bulan dindarlığın altı boyutu olduğu anlaşılmaktadır: Bunlar; inanç boyutu, ibadet boyutu, ahlâk boyutu, düşünce boyutu, duygu boyutu ve bilgi boyutudur.
İslâm dininin itikadî bakımdan en belirgin özelliği tevhid ilkesine verdiği önemdir. Tevhid, Allah'tan başka yaratıcı ve mâbud kabul etmeme esasına dayanır.
İcma: Bir hadisenin dini hükmünü ortaya koymak konusunda fakihlerin görüşlerinin bir noktada birleşmesidir. Kıyas: Bir hadisenin dini hükmünü ortaya koymak konusunda bir fakihin şahsî görüşüdür.
Kur'an'a göre, dinin sahibi, kurucusu Yaratıcı kudrettir, Cenabı Hak'tır. Yani Allah'tır. Peygamberler, dinin kurucusu değil, dini gösterendir. Dini, kutsal metin getirir ve canlı model olan peygamber gösterir.
İslâm inancına göre dinin kaynağı Allah'tır. İlk insan ve ilk peygamber Hz. Âdem'den son peygamber Hz.
İslâm'ın temel kaynakları olan Kur'ân-ı Kerim ve Hz. Peygamber'in Sünneti; insanın, ilave bir sebebe ya da kayda bağlı olmaksızın sadece insan olmasından dolayı saygın ve dokunulmaz olduğu hususunda son derece berraktır.
İslam dini, yaklaşık 610 yılında Mekke'de ortaya çıktı.
Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek, zikir yapmak. Bunların hepsi ameldir, hedef değildir, vasıtalardır. Bir insanın İslâm'ı yaşayabilmesi için bunların hepsini yapması gerekir.
Allah Teâlâ'nın en fazla beğendiği ibadetlerden üçünü bu hadîs-i şerîften öğrenmekteyiz. Bunlar: Vaktinde kılınan namaz, ana babaya itaat ve Allah yolunda cihaddır. Vaktinde kılınan namazın öncelikle zikredilmesinin sebebi, bu ibadetin önem sırası bakımından imândan hemen sonra gelmesidir. Namaz dinin direğidir.
32 farz çok önemlidir ve toplam 6 başlık altında incelenir. 32 farz, dinimizde yapılması gereken en temel farzlardan birisidir. 32 farz; İmanın şartları (6), İslam'ın şartları (5), Namazın farzları (12), Abdestin farzları (4), Guslün farzları (3) ve Teyemmümün farzları (2) olmak üzere toplamda 32 farzdan oluşur.
İslam'ın 5 şartı tüm Müslümanlar tarafından bilinmelidir. Bu 5 şartı Müslümanların yerine getirmesi beklenmektedir. Müslümanlar İslam şartlarını yerine getirmek durumundadır. Bu 5 şart Müslümanlar için farz kılınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri