Türk Dil Kurumu'na(TDK) göre “sinirsel” olarak tanımlanan nevrotik ya da nevrotik bozukluk, kaygı, olumsuzluk, karamsarlık, huzursuzluk, depresif ruh hali ve kendinden şüphe duymaya neden olan duygu durum bozukluğudur.
Nevrotik Kişiliğin Özellikleri
Duyguların yönetmekte zorluk yaşarlar. Çevrelerine uyum sağlamakta zorlanırlar ancak uyumları tamamen bozulmamıştır. Psikoza kıyasla işlevsellik gösterirler. Herhangi bir tehlike ya da sorun olmasa da yoğun nevrotik kaygılı ve aşırı tepkiler verilen nevrotik yaklaşım gösterirler.
Nevrotiklik, kişide kaygı, duygu durumu bozuklukları durumlarına neden olan ruhsal bir durumdur. Hemen hemen herkeste görülen bu durum bazı kişilerde süreklilik arz eder. Kişi sürekli olarak kaygı bozukluğu ve duygu durumu bozukluğu yaşar bu durum hayatını etkiler ve yaşam kalitesini düşürür.
Nevrotik kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler sahip oldukları güvensizlik ve kaygı durumundan kurtulamaz. Örnek vermek gerekirse bir örümcek korkusu olan nevrotik bir kişi etrafında örümcek olmasa dahi sürekli örümcekle karşılaşabileceğini düşünerek sürekli kaygı gütmektedir.
Nevrozlar organik bir sebebe bağlı olmaksızın, doğrudan doğruya çevreden gelen olumsuz tesirler sonucu kişide ruhi çatışmaların ve düşünce bozukluklarının ortaya çıkması halidir. Nörotik (nevrozlu) kişi, çevresi ve bazı uyumsuzlukları olmakla birlikte, gerçek hayattan kopmuş değildir.
İlgili 21 soru bulundu
Kaygı ve Duygusal Gerilim: Nevrotik bozukluklar, kişinin kaygı ve duygusal gerilim yaşamasına yol açar. Bu durum, özgüvensizlik, mükemmeliyetçilik, suçluluk hissi, öfke ve depresyon gibi duygu durumlarında ortaya çıkar.
Psikoloji biliminde nevroz
Bireyin anormal davranış göstermesine: bedensel ve psikolojik ihtiyaçların giderilememesi, zorlanma ve stres, bireyin psikolojik yapısındaki içsel çatışmalar, gelişim bozuklukları, çeşitli bedensel ve kalıtımsal hastalıklar ile aşırı kaygı gibi nedenler sebebiyet vermektedir.
Nevrotik kişiler ise yaşanmış olan herhangi bir olaydan bağımsız olarak günlerini güvensiz, tetikte, kaygılı ve huzursuz hissederek geçirirler. Kişinin hissettiği bu karmaşık duygular gün içerisinde sıklıkla değişir ve kişide terleme, titreme, kalp çarpıntısı gibi fiziksel tepkiler görülebilir.
Psikonevroz veya diğer bir adıyla nevroz, psikolojik rahatsızlıklar arasında yaygın görülen bir durumdur. Kişinin gerçeklik algısında bozulmalar olmadığı; endişe, anksiyete, hastalıklı korkular, saplantılı düşünceler, depresyon ya da takıntılı davranışlar gibi duygularla iç içe olduğu durumlardır.
Nevrotiklik Nedir? Kişinin dünyayı güvensiz, kötü bir yer olarak algılayıp kendini devamlı bir boşlukta hissetmesine yol açan bir psikolojik bozukluktur. Nevrotik kişiler, etrafındaki her şeye aşırı kaygı ile yaklaşır. Duygu durumları sürekli değişir.
Türk Dil Kurumu'na(TDK) göre “sinirsel” olarak tanımlanan nevrotik ya da nevrotik bozukluk, kaygı, olumsuzluk, karamsarlık, huzursuzluk, depresif ruh hali ve kendinden şüphe duymaya neden olan duygu durum bozukluğudur.
Örneğin nevrotik sevecenlik ihtiyacı olan kişi aslında diğerleri tarafından sevilmeyi dert etmez; onun içten içe dert edindiği diğerleri tarafından saldırılmamaktır. Kendisini güçsüz ve yetersiz hissettiği için "sevecenlik yoluyla" kendisini olası saldırılardan korumak ister.
Nevrotik güç ihtiyacı.
Kendini bir yükümlülüğe, amaca, sorumluluğa adama ihtiyacı baskındır. Burada bireyin itici güç olması değil, belli bir rol oynaması yeterlidir. Başkalarının bireyselliğine, onuruna, duygularına yönelik temel bir saygısızlık vardır, ilgilenilen tek şey onların boyun eğmesidir.
Obsesyon nevrozu, ilk olarak Freud tarafından içsel düşünceler ve bu düşünceleri engellemek amacıyla yapılan tekrarlı davranışlar olarak tanımlanmıştır. Lacan daha sonra bu terimi, kendisinin özne kurulum yaklaşımında bir yapı (structure) olarak kullanmıştır.
Freud'a (1924a) göre hem nevrozun hem de psikozun çıkış noktası; dış gerçekliğin yarattığı hüsran ve engellenme duygusudur. Nevrozda dış gerçeklik kabul edilirken psikozda alt benliğin hakimiyeti altında olan benlik, yatırımını dış gerçeklikten çeker.
Nevrotik genelde insanlar için kullanılan bir psikolojik terimdir. Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığında ise 'sinirsel' sözcük anlamı üzerinden kullanılabilir. Özellikle güvensizlik, kaygı, nefret ve huzursuzluk gibi duyguların insan üzerinde birikmesi anlamına gelmektedir.
Endişe, evham, kaygı, korku hisleri sinir uçlarımızdan Adrenalin ve Kortizol adlı stres hormonları salgılanmasına yol açıyor. Bu maddeler kalbimizi daha hızlı çarptırır, tansiyonumuzu yükseltir, çarpıntı, titreme, terleme, bunaltı hissi, nefes alamama, boğuluyormuş gibi hissetme gibi belirtilere neden olur.
Depresyon ve anksiyete toplumda ve birinci basamak uygulamalarında en sık olarak karşılaşılan ruhsal sorunlardır. Yakın zamana kadar bu hastalıklar "depresyon" ve anksiyete bozuklukları ise "nevroz" adı altında anılmıştır.
Nevrotik gurur; idealleştirdiği benlik imgesiyle özdeşleşen görkem arayışındaki bireyin sahip olduğunu varsaydığı kişisel özelliklerine bağladığı abartılı ve irrasyonel gururdur. Kendini idealleştirdiği imge olarak gören kişi bunun sürekli olarak diğerleri tarafından da doğrulanmasını ister.
Bu bağlamda, psikonevroz teriminde değerlendirilen hastalıkların gerçeklik algısının bozulmadığı endişe, korku, saplantı, depresyon veya takıntı gibi duygularla iç içe olduğu söylenebilir. Tanım olarak psikonevroz, “kişide içsel çatışmaya yol açan ruhsal hastalıkları” kapsar.
Nevrozlar; sinir sisteminin fonksiyonel bozukluğu sonucunda ortaya çıkan, çeşitli nörolojik ve psişik belirtilerle, bu çerçevede, emosyonel labilite, fiziksel ve ruhsal yorgunluk, somatik şikayetler ve başka bunun gibi patolojik durumlarla ortaya çıkan hastalıklardır.
Freud'a göre, travmatik nevroz, kişinin yaşadığı olayın etkisiyle çocukluk döneminde çözümlenmemiş ruhsal karmaşaların yeniden alevlenmesinden kaynaklanıyor. Bu nedenle, çocukluğun erken dönemlerini sağlıklı bir şekilde aşabilmiş kişiler söz konusu rahatsızlığa daha az yatkınlık gösteriyor.
Psikanalitik yaklaşıma göre nevrotik depresyonda, hayali veya gerçek olarak kaybedilen objeye yönelik öfke ve saldırganlık duygularının kendi benliğine yöneltilmesi söz konusudur.
Kişinin daha önceki yaşantılarından kaynaklanan, nedeni belli olmayan öznel bir duruma ya da gerçekleşeceği ya da gerçekleşmeyeceği belli olmayan belirsizliklerin olduğu durumlara karşı gösterilen tepki nevrotik (sürekli) kaygıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri