Nişan ve sözde olduğu gibi gelinliği de damat tarafı alıyor. Altın bilezik, altın kolye, tam, yarım ve çeyrek altın ya da takı seti geline takılıyor. Altın zincir, altın saat, tam, yarım ya da çeyrek altın gelin tarafından damada takılıyor.
Davetliler ise genellikle para ya da yarım altın, çeyrek altın hediye ederler. Düğünde damat geline ne takar sorusunun cevabı ise genelde erkek tarafının geline aldığı takı setidir. Aile bireyleri setteki kolye, küpe ve bileziği ayrı ayrı geline takabilirler.
Erkek tarafı söz yüzüğü haricinde geline bir hediye olarak genellikle değerli bir kolye ya da bileklik takar. Nişan merasiminde ise erkek tarafının geline 2'li ya da 3'lü takı seti takması yeterlidir. Ancak bazı bölgelerde setin yanında geline 2- 3 bilezik takıldığı da görülmektedir.
Erkek tarafı geline genelde kolye, küpe, yüzükten oluşan takı seti hediye eder. Geline ayrıca 2,3 tane de bilezik takılabilir. Geline tüm bunlar takılırken damada da nişan töreninde saat, künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilir.
Bizde 150-200 gram arası altın alınır bilezik olarak. Sonra 25-30 bin lira mehir senedi yapılır. Örf ve adetlere göre eşyalar alınır. Kimisin de beyaz eşyası erkek tarafı alır, nadirde olsa kız tarafıda alabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor. Takı setinin içerisinde küpe, bileklik ve kolye bulunuyor.
Eski zamanlarda yüz görümlüğü denince akla beşi bir yerde altın gerdanlık gelirdi. Yüz görümlüğü denilince bu kastedilirdi. Günümüzde ise yüz görümlüğü gelinin hoşuna giden bir takı olarak düşünülür. Bu altın veya pırlanta olabilir.
Bu törende kaynana geline ziynet olarak ne takacaksa (Altın, inci, gerdanlık, küpe, bilezik, vb.) sırasıyla takar.
Düğünler ve özellikle gelin adayları için tercih edilebilecek 25 gram altın bilezik modelleri, aynı zamanda yatırım için de son derece iyi bir tercih olarak ön plana çıkar.
Erkeğe özgü takılara örnek olarak; kol saati, kol düğmesi gibi takılar gösterilebilir. Sonuç olarak düğün takılarının kimlerden geldiği, miktarının ne olduğu, geline mi yoksa damada mı takıldığına bakılmaksızın tüm bu ziynet eşyaları kadına aittir.
Damadın Annesinin Görevleri
Düğünde erkek tarafı ne yapar diye merak edenler için ailenin geline takması gereken takılardan da bahsedelim. Damadın anne ve babasının geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor. Aile nişan töreninde takı seti taktıysa, düğünde buna gerek kalmayabiliyor.
Erkek iç çamaşırı, erkek pijama takımı, erkek pijama altı, tıraş takımları, erkek sabahlık, kişisel bakım ürünleri, terlik, çorap, havlu, cüzdan, kemer ve kol saati gibi eşyalar erkek çeyiz bohçasının olmazsa olmazlarıdır diyebiliriz.
Beyaz eşyalardaki alınacakların bölüşülmesi yöreden yöreye değişiklik gösterse de çoğunlukla; televizyon, buzdolabı ve bazı ev aletleri erkek tarafından karşılanırken; çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, yatak örtüleri, tencere takımları, halılar ve perdeler kız tarafından alınır.
Bazı nişan törenlerinde gelin adayına sadece nişan yüzüğü ile beraber 1 tane bilezik ya da künye takılmaktadır. Güneydoğuda ise sözlerde, nişanlarda veya düğünlerde geline kilosu kadar altın bile takılabiliyor. Genelleme yapmak gerekirse nişanda geline birkaç adet bilezik ya da takı seti takılmaktadır.
Mesela geline/damada altın takmak. Eski dönemlere dayanan altın takma geleneğinin birincil amacı, evlenen çifte yardım etmektir. Ama bir de ikincil amacı var. Takılan altının kendi/çocuğunun düğününe geri gelmesi.
Düğünde damatlığı kim alır sorusunun cevabı kız tarafıdır. Aynı zamanda kız tarafı hem damada hem geline takı takar. Damada saat ve tam altın takılması makbuldür. Geline ise maddi imkanlar çerçevesinde birkaç bilezik takılabilir.
Geleneklerimize göre evlenme hazırlığında olan ve yeni bir hayata ilk adımı atan çiftler yeni taşınacakları evlerin eşyalarını da kız tarafı ve erkek tarafı olarak bölüşürler. Kız tarafı yatak odası takımını ve mutfak eşyalarını alırken, erkek tarafı ise salon takımını ve oturma odası takımını alır.
Gelinin ailesi damada genellikle saat ve tam altın takar. Aile, maddi durumlarının elverdiği ölçüde genellikle kızlarına da 2 veya 3 bilezik takabilir.
Sabah'ın haberine göre tüm köye duyurulan kararlara göre, bundan böyle düğünlerde ve nişanda gelin adaylarına küpe, yüzük, saat ve 4 adet 20 gram bilezik haricinde başka takı takılmayacak. Takı seti, söz bileziği, arma gibi ziynet eşyalarının takılması ise yasak.
EL ÖPTÜRME : Şerbet gününden 2-3 gün sonra damat babası,annesi ve yakınları belirlenen günün akşamı kız tarafına misafirliği gider.Akşam yemeğinden sonra gelin adayı kız,gelen misafirlerin elini öper.Damadın babası,annesi ve yakınları kıza hediyelerini ( Altın bilezik,kolye,saat,küpe ve giyim eşyası)takar.
Kişiler genellikle bütçeleri ve evlenen kişilerle olan yakınlıkları doğrultusunda takacakları hediyenin boyutunu belirlerler. Günümüzde para takmak isteyenler genellikle 100 TL veya 200 TL takarken, altın takmak isteyenler gram altın, yarım gram altın, çeyrek altın, yarım altın, tam altın takarlar.
Kına gecesinde kayınvalidenin bir görevi vardır. Bu görevde gelin adayı kına yakılmak için ortaya alındığında kayınvalidenin avuç içine altın koymasıdır. Kına gecesinde gelin adayının birçok masrafını damat adayı karşılamaktadır. Bindallı, kına elbisesi, ayakkabısı gibi birçok şeyleri damat karşılamaktadır.
Geline kayın validesi arabadan inmesi için yarım altın takıyor.
Geline de kayınbaba ve kaynanası “yüz görümlüğü” olarak değerli bir hediye verir.
Damat yüz görümlüğünü alır ve süzülme denilen salona alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri