FPS yani Frame Per Second, saniyede ekrana aktarılan kare/görüntüdür. FPS, bilgisayarınızdaki ram ve ekran kartının performansını ölçer. Çünkü oyun oynarken hız ve görüntü oldukça önemlidir.
FPS değeri ise oyun içi bilgisayar monitörünüzün saniye başına kare hızını temsil etmektedir. Online oyunlarda çoğunlukla bu değerin 30'dan aşağı olmaması gerekir. RAM kapasitesinin ise 16 GB olması tavsiye edilir. RAM belleğinin fazla olması FPS değerini arttırdığı için oyunlar daha akıcı bir şekilde oynanabilir.
Evet düşer. Tıpkı CSGO oyuncularının ekran çözünürlüğünü en düşüğe alıp FPS arttırması gibi.
FPS değeri neye bağlı? FPS değerinin düşmesinde veya yükselmesinde ekran kartı başta olmak üzere RAM ve işlemci gibi bilgisayarda bulunan tüm donanım sisteminin etkisi vardır. Bu donanım sistemleri arasında en etkilisi ise ekran kartıdır. FPS değeri öncelikli olarak ekran kartının gücüne bağlıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Bazı durumlarda ihtiyaç duyduğunuz FPS değerini alamayabilirsiniz. Yeni nesil oyunlar, yüksek kalitede grafikler içerir. Bu durum da ekran kartının kapasitesini zorlayabilir. Ekran kartı, RAM ve işlemcide değişiklik yaparak FPS değerini yükseltebilirsiniz.
İşlemci, bilgisayar sisteminin kalbi niteliğindedir ve sistemin hızını belirleyen ana unsurdur. Özellikle oyun sistemlerinde işlemcinin içeriği sistemin performans kalitesini belirleyen en büyük detaydır.
Eğer işlemci ekran kartı için yeterince güçlü değilse, yani ekran kartını besleyemiyorsa ve güçsüz kalıyorsa FPS drop problemi yaşanabilir. Çünkü ekran kartı, işlemciden yeterince destek, verim alamazsa tam performans verememektedir.
Ekran yenileme hızı yüksek olan monitörler, oyunlarda herhangi bir FPS artışı sağlamaz. Basit bir örnekle anlatacak olursak; monitörünüz 144 Hz yenileme hızı sunuyor ancak GPU'nuz saniyede yalnızca 30 kare sağlayabiliyorsa bu durumda monitör yüksek yenileme hızına sahip bir görüntü oluşturamayacaktır.
SSD ile birlikte daha hızlı okuma yapılacağı için daha iyi bir oyun performansı sunulmaktadır. Daha az gecikme ile birlikte oyun arasındaki bekleme süreleri de kısalmaktadır. SSD ile birlikte FPS iyileştirmesi yaşanılacağı düşünülse de bu durum geçerli değildir.
Depolama birimleri FPS'e etki etmez.
Genelde RAM ne kadar hızlıysa işlem hızı da o kadar yüksektir. Daha hızlı RAM ile belleğin diğer bileşenlere bilgi aktardığı hızı artırırsınız. Bunun anlamı, hızlı işlemcinizin diğer bileşenlerle eşit derecede hızlı iletişim kurarak bilgisayarınızı çok daha verimli hale getireceğidir.
Çok oyunculu oyunlar söz konusu olduğunda önemli bir avantaj sağlar. 120 FPS – Bu, yalnızca 120-165 Hz yenileme hızına sahip monitörlerde görüntülenebilen kare hızı türüdür.
PUBG Mobile 90 FPS seçeneği, cihazlarınızda sorunsuz ve akıcı bir oyun deneyimi yaşamanızı sağlar. Günümüz en yeni akıllı telefonlarında 90Hz veya 120Hz yenileme hızı bulunan modeller ile karşılaşabiliyoruz.
240hz monitörde gözünüzün görebileceği maksimum fps değeri 240 olur. Bu değerin üstündekiler ekranda yırtılmalara yol açar.
Bu nedenden dolayı bilgisayarınızda yer alabilecek ekran yenileme yani "Hz" oranına da dikkat etmelisiniz. 75, 120, 144 ve daha üst düzey Hz yani ekran yenileme hızlarına sahip olduğunuz taktirde yüksek FPS değerleri işinize yarar.
240 Hz ekranlar, yüksek performans ve hareket akıcılığı isteyen rekabetçi oyuncular için idealdir. Hızlı tempolu FPS veya yarış oyunları gibi türlerde bu ekranlar, avantaj sağlayabilir. Ancak, daha yüksek bir yenileme hızına sahip olmanın ek maliyeti ve sistem gereksinimleri göz önüne alınmalıdır.
144 Hz monitörler, daha yüksek yenileme hızı sayesinde daha pürüzsüz ve akıcı bir görüntü deneyimi sunarlar. Özellikle oyuncular ve grafik tasarım profesyonelleri için, 144 Hz monitörlerin avantajları oldukça çekici olabilir. Ancak, yüksek maliyet ve gelişmiş sistem gereksinimleri göz önünde bulundurulmalıdır.
Özellikle oyun ve izleme deneyimi açısından performansı belirleyici olmaktadır. Aşırı ısınma sorunu FPS değeri de bilgisayar performansı gibi düşer. Bu nedenle yoğun iş yükü gerektiren oyun ve programları kullanırken diğer her şeyi kapatmalısınız.
Windows 11; FPS düşürür ve sürekli FPS drop da yaşatır. Sistem performansı da düşürür. Pil ömrünü azaltır.
İyi bir oyun deneyimi için güçlü bir işlemci gereklidir. Oyuncular genellikle Intel Core i5 veya i7, AMD Ryzen 5 veya 7 işlemcilerini tercih eder. İşlemciler oyun dışındaki genel kullanımda da oldukça önemli bir yere sahiptir.
RAM, sisteminizin daha hızlı tepki vermesini ve kare hızlarını artırır. Oyun oynamak için ihtiyaç duyacağınız tam RAM miktarı, oynamak istediğiniz oyunların türüne ve aynı anda başka uygulamalar kullanmanız gerekip gerekmediğine bağlıdır.
Hayır etkisi olmaz. Zaten bu ayarı açmazsanız işlemci tüm çekirdeklerini kullanıyor. Yani bişeyi değiştirmiyorsunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri