İşlenmiş etler genelde domuz ya da dana etinden yapılır ama bazen kümes hayvanları, sakatat ve et yan ürünleri içerebilir. İşlenmiş et ürünlerinin bazıları; pastırma, jambon, sosis, sucuk, salam, salamura et, kurutulmuş et, konserve et ve et bazlı soslardır.
ABD Ulusal Kanser Enstitüsünün 2007 raporunda; kalp damar hastalıkları dışında; gerek işlenmiş ve gerekse işlenmemiş etlerin yüksek miktarlarda tüketildiklerinde; kalın barsak, akciğer, yemek borusu, karaciğer kanseri gibi ciddi başka sağlık problemlerine de yol açtığı belirtilmişti.
Tütsüleme, kurutma, salamura gibi işlemlerden geçirilen et ürünlerine, işlenmiş et adı veriliyor. İşlenmiş et ürünleri arasında sosis, salam ve jambon gibi ürünler bulunuyor. Tuz ve kimyasal maddeler yardımıyla raf ömrü uzatılan hamburger ve köfte çeşitleri de işlenmiş et ürünü sayılıyor.
Konserve ve paketlenmiş tüm etler, et sosları buna dahildir. İşlenmiş etin zararı raf ömrünü uzatmak için içerisine eklenen kimyasallarla başlıyor, bu etler pişirilirken yüksek ısıya maruz kalan kimyasalların tamamen kansorojen halline dönüşmesiyle devam ediyor.
tuzlama, kurutma, iste pişirme vb. tekniklerle etin raf ömrünü uzatmak veya lezzetini artırmak için yapılan her türlü işlem sonucunda ortaya çıkan ürüne verilen ad. sosis, sucuk, salam gibi yiyecekler örnek olarak verilebilir.
İlgili 19 soru bulundu
İşlenmiş et ürünlerinin bazıları; pastırma, jambon, sosis, sucuk, salam, salamura et, kurutulmuş et, konserve et ve et bazlı soslardır.
Füme et veya tütsülenmiş et; bir işlenmiş et türüdür. Kırmızı et, beyaz et, öğle yemeği eti ve deniz ürünleri'ni hazırlama yöntemidir. Tütsüleme ete lezzet katar, Maillard reaksiyonu yoluyla etin görünümünü iyileştirir ve kürleme ile birleştirildiğinde eti korur.
Füme et sağlıklı mı zararlı mı diye pek çok kişi yemeden önce düşünmektedir. Görünüş itibariyle çiğ eti andırmaktadır. Ancak tütsüleme işleminden geçtiği için paketten çıktığı andan itibaren tüketime uygundur. Tütsüleme işleminden geçen bu etlerin içinde zararlı mikroorganizmalar bulunmamaktadır.
Ayrıca özel davetlerinizde meze olarak da sunabileceğiniz isli kuru eti mutlaka denemeli ve sofralarınızdan eksik etmemelisiniz. Aynı zamanda isli kuru etin besin ve protein değeri yüksek, yağ oranı çok azdır. Bu yüzden son derce sağlıklı bir lezzettir.
(14) Perakende işletmelerde sucuk, ısıl işlem görmüş sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünleri üretilemez.
Bu yüzden jambon ile ilgili en çok merak edilen sorulardan biri de jambon ile salam arasındaki fark nedir sorusudur. Jambon, seçilen etin ince ince dilimlenmesi yani gerçek et parçalarının kullanılması ile üretilmektedir. Salam ise sosis ve yağ ile hazırlanan emülsiyon yani karışım bir üründür.
Füme gıdalar tehlikeli
Ayrıca prostat, akciğer, mide ve gırtlak kanseri riski de yükseliyor. Araştırmaya göre, kanser riskini en çok artıran ürünler, jambon, pastırma, salam ve sosis gibi uzun süre dayanması için tütsülenen ya da tuzlanan gıdalar.
İşlenmiş etler olarak bilinen ve şarküteri ürünü olarak da tanınan salam, pastırma, sucuk ve sosis gibi ürünler üretim aşamaları, içeriği ve katkı maddelerinden dolayı ne yazık ki sağlığa oldukça zararlı etkilere sahiptir.
Uludüz nedeni ise şöyle açıkladı: “Salam, sucuk gibi işlenmiş kırmızı etler kalp ve şeker hastalıkları riskini artırırken, doğada otlayan hayvanlardan elde edilen işlenmemiş kırmızı et ise sağlıklı ve besleyicidir.
Dünya Sağlık Örgütü, bütün salam, sosis ve sucuk gibi işlenmiş et ürünlerini sigarayla aynı düzeyde birinci kategoride kanserojen olarak ilan etti. Bu yiyecekler her gün tüketildiği takdirde kanser riskini yüzde 20 artırıyor.
Salam kahvaltıların en çok tercih edilen ürünlerinden biridir. Ancak kalp sağlığını riske atan gıdalardan biridir. Özellikle tuz oranı yüksek olan salamlar kalp sağlığı için çok tehlikeli bir tercihtir.
Aşırı kırmızı et tüketiminin kalın bağırsak kanserini tetiklediği daha önce bilimsel çalışmalarda ortaya çıkmıştı. Ancak ABD'de yapılan son araştırma, kırmızı et tüketiminin bağırsak kanserine neden olan DNA mutasyonu riskini nasıl artırdığını açık bir şekilde ortaya koydu.
Bu yemeklerden biri Balkan mutfağına ait olan kuru ettir.
Kuru et, yemeklere lezzet vermesi için kullanılabileceği gibi, meze olarak da yenilebilir. Bosna'da yemeklerin içinde sık sık görülen kuru et, ülkemizde daha çok aperatif olarak tüketiliyor. Kuru et ısıl işlem uygulamadan yenilebilir.
Ancak hindi füme, salam, sosis gibi ürünlerde kanserojen etkiye sahip sodyum nitrat maddesi bulunduğunu unutmamak gerekiyor. Ülkemizde hindi etleri besin güvenliğini sağlayan hijyenik koşullar çerçevesinde hazırlanmakta, dağıtım ve satış aşamalarında soğuk zincir sağlanmaktadır.
Nedeni içeriğindeki koruyucu maddeler. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerini kanserojen olarak tanımladı. Raporda, günde 50 gram işlenmiş et tüketenlerin bağırsak kanserine yakalanma riskinin yüzde 18 arttığı vurgulandı.
İşlenmiş et, kırmızı etin ömrünü uzatmak veya tadını değiştirmek amacıyla tütsüleyerek, kurutarak ya da tuz ve koruyucu maddeler ekleyerek niteliğinin değiştirilmesi anlamına geliyor.
Epidemiyolojik çalışmalarda da tütsülenmiş yiyeceklerin kolon ve mide kanseri riskini artırdığı gösterilmiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri