Güneş yanığı kaşıntısına ne iyi gelir? Güneş yanığının neden olduğu kaşıntının giderilmesi için güneş kremleri, kaşıntı giderici kremler, cildin rahatlamasını sağlayan jeller, sıcak su, nane yağı, antibiyotikler ve iltihaplanmanın önüne geçen ilaçlar kullanılabilir.
Öncelikle serin bir banyo yapın ve yanık bölgelerine soğuk kompres uygulayın. Kesinlikle sabun ve şampuan kullanmayın. Cildinizi nemlendirmek için küveti serin suyla doldurup, içine 1 bardak elma sirkesi veya 1 bardak soda ya da 1 kase yulaf unu eklenip içinde 15 dakika kalın.
İyileşme 2-3 hafta içinde, hafif bir renk değişikliği ile iz bırakarak meydana gelir. Yağ ve ter bezlerinin salgılamasında azalması nedeniyle yanık alanında kuruluk ve kaşınma görülür.
Güneş yanığı belirtileri güneş ışığına maruz kalınmasından birkaç saat sonra görünmeyebilir. Tipik olarak güneşe maruz kaldıktan 24 ila 36 saat sonra yanıklar en kötü haldedir, 3 ila 5 gün içinde ise tamamen geçer.
Bazı kişiler ciltlerinin hassas yapısından dolayı güneş ışığına maruz kaldıklarında çeşitli alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Bu durum güneş ışığı alerjisi olarak adlandırılır. Güneş alerjisi bulunan kişiler doğrudan güneş ışığında kaldıktan sonra ciltlerinde kızarıklık, şişlik, kaşıntı, kabarıklık ve döküntü görülür.
İlgili 21 soru bulundu
Güneş Alerjisine Karşı Aloe Vera
Aloe vera, anti-inflamatuar özellikler içerdiğinden yüzyıllardır bir çare olarak kullanılmıştır. Güneş alerjisinin neden olduğu kaşıntı ve yanmayı gidermeye yardımcı olur.
Cildin maruz kaldığı güneş yanığının en yaygın ve gözle görülen belirtisi ciltte oluşan kızarıklıktır. Güneş yanığına kızarıklık, ciltte kabarıklık, şişlik ve kaşıntı dışında eşlik edebilen belirtiler şunlardır: Beyaz tende iltihaplı cilt lezyonları Ciltte sıcaklık.
Yukarıdakilerin dışında uygulayacağınız yöntemler iyileşmeyi geciktirebilir ya da enfeksiyona yol açabilir. Özellikle yumurta beyazı, fıstık ezmesi, vazelin ya da sirke kullanımından kaçının.
Güneş alerjisinde ağır vakalarda, prednizon gibi hap formundaki kortikosteroidler, daha hafif vakalarda ise Kortikosteroid içeren kremler cilt reaksiyonlarını rahatlatmaktadırlar. Bazı güneş alerjilerinde (aslında bir sıtma ilacı olan) hidroksiklorokin (Plaquenil) yararlı olabilmektedir.
Her ne kadar rahatsız edici olsa da aslında yara kaşıntısı, iyileşme sürecinin belirtisidir. Endişe kaynağı olarak görülmez. Ancak yara kaşıntısı şiddetliyse ve kaşıntıya yara etrafında şişlik, irin, kızarıklık ve şiddetli ağrı eşlik ediyorsa tüm bunlar bir enfeksiyonu işaret edebilir.
Ilık ve hızlı bir duş almayı tercih edin ve gece kaşıntısını azaltmak için spesifik bir temizleme ürünü kullanın: yağ-bazlı sabunveya yatıştırıcı bir temizleme yağı. İyice durulayın, yumuşak pamuklu bir havluyla cildi nazikçe tampon hareketlerle kurulayın, ardından kaşıntı karşıtı bir krem uygulayın.
Kuru cilt yani kserozis, egzama (Atopik dermatit, sedef hastalığı, uyuz, parazitler, yanıklar, yara izleri, böcek ısırıkları ve kurdeşen gibi cilt koşulları kaşıntıya neden olabilir.
Kaynar su yanığına iyi gelen şeylerin başında soğuk kompres uygulamaları yer alır. Yanık derecesine bağlı olarak antibiyotikli kremler ve ağrı kesiciler kullanılarak iyileşme süresinin hızlandırılması mümkündür. Birinci ve ikinci derece sıcak su yanıkları, ortalama 3 hafta içinde kendiliğinden iyileşir.
Yanık durumunda uygulanabilecek en hızlı tedavi yöntemi yanık olan bölgeye soğuk su uygulamaktır. Soğuk suyla birlikte aloe vera jeli, bal, antibiyotik merhemler ve yanık kremi de yanıklara iyi gelen yöntemlerdendir.
İkinci derece yanıklar, (dermis ve epidermisi kapsayan yanıklar), derinin derin tabakası olan dermisin bir kısmını da etkiler. Doku hasarı 1. Derece yanıklardan fazladır, ödem, bül ve ağrı mevcuttur, pansumanlarla 2-3 haftada iyileşir.
Serin kompresleri 5-15 dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Aşırı soğuk kompresleri kullanmaya çalışmayın çünkü bu yaklaşım, yanıkları daha fazla tahriş edebilir. Antibiyotikli merhemler ve kremler enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur.
Bunun yanında güneş yanıkları için toplum arasında bilinen yanığa yoğurt ya da diş macunu sürmek gibi yöntemlerin yerine soğuk duş almak ve yanık bölgelerine soğuk kompresler yapmak ağrıları hafifletmektedir.
Aloe vera jeli varsa bölgeye yatıştırmak için sürülebilir. Yoğurt yatıştırıcı etkisiyle tercih edilse de bakteri enfeksiyonuna neden olabilir bu yüzden kullanımı uygun değildir.
Güneş alerjisi, hassas cilt yapısına sahip kişilerin güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmasıyla ortaya çıkan kızarıklık, tahriş, cilt döküntüsü, kabarıklık şeklinde kendini gösterebilen bir tür alerjidir.
İlaç Tedavisi: Güneş alerjisi ilaç tedavisi, çoğunlukla antihistaminik ilaçları içerir. Bu ilaçlar, alerjik reaksiyonların neden olduğu kaşıntı, kızarıklık ve tahrişi hafifletmeye yardımcı olabilir.
Kaşıntı İçin Topikal Steroidler
Topikal steroidler kaşıntı önleyici krem için en iyi seçimdir. Çeşitli güç ve formüllerde bulunurlar ve reçetesiz olarak hidrokortizon krem olarak da satın alınabilir. Genel olarak, merhemler ve kremler en güçlü topikal steroidler iken, jeller ve spreyler en zayıfıdır.
Orta derece güneş yanığı genellikle daha ağrılıdır. Cilt, kırmızılaşır, hafiften şişer ve dokunulduğunda sıcak olacaktır. Orta derece güneş yanığının genellikle tamamen iyileşmesi bir hafta sürer. Cilt daha sonraki birkaç gün soyulmaya devam edebilir.
Böyle bir durumla karşılaşıldığında o bölgenin ovuşturulmadan bol su ile yıkanması, oluşan ağrı, acı, yanma ve kaşınmayı azaltacak ağızdan veya lokal bazı ilaçların kullanılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri