Dolayısıyla işletme adları, ticaret unvanından farklı olarak, işletmeden bağımsız bir şekilde devredilebilir. Bir başka deyimle, işletme adının, ticari işletmeden ayrı olarak devri mümkündür.
Ticaret unvanının devrini düzenleyen Türk Ticaret Kanunu Madde 49'e göre ticaret unvanı işletmeden ayrı olarak başkasına devredilemez. Bir işletmenin devri, aksi açıkça kabul edilmiş olmadıkça, unvanın da devri sonucunu doğurur.
TİCARET UNVANI
Taciri tacirden ayıran isimdir. Tek başına devredilemez, işletmeyle devredilir. Unvan, işletmenin devri kapsamında tutulabilir. Ticaret unvanı, tüm Türkiye çapında korunur.
Ticari işletmelerin devri, yazılı bir devir sözleşmesi marifetiyle gerçekleştirilir. Devir sözleşmesinin; duran malvarlığını, işletme değerini, kiracılık hakkını, ticaret unvanı ile diğer fikrî mülkiyet haklarını ve sürekli olarak işletmeye özgülenen malvarlığı unsurlarını içerdiği kabul olunur.
Ticaret unvanının devri
Yani ticaret unvanı işletmeden ayrı olarak bir başkasına devredilemez. İşletmeyi devralan kişi, unvanı aynen kullanma hakkını elinde bulundurur. Tacir, işletmesini devrettikten sonra yeni bir işletme açarsa, eski ticaret unvanını aynı şekilde kullanamaz.
İlgili 15 soru bulundu
Ticari İşletme Nasıl Devredilir ? Devir sözleşmesi yazılı şekilde yapılmalı ve ticaret siciline tescil ve ilan ettirilmelidir. Devir, alacaklılara bildirilmeli veya ilanla duyurulmalıdır. Bildirim ve ilan tarihinden itibaren, alacaklılara ve diğer kişilere karşı devralan sorumlu olur.
UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ 2. Noter tarafından düzenlenmiş ünvan altında imza beyannamesi (1 asıl- 1 fotokopi). a) https://mersis.gtb.gov.tr/ adresinden başvuru yapmanız gerekiyor. b) Unvan Değişikliği isim veya soyisim değişikliğinden kaynaklanıyor ise aşağıdaki ilgili belgelerin getirilmesi gerekmektedir.
Bir başka deyişle, ticaret unvanı, gerçek veya tüzel kişiyi, ticari işletmenin sahibi olarak belirtir. Ticaret unvanı, ticari işletmenin zorunlu bir unsuru olup, işletmeden ayrı olarak devir edilemez(Tasarı m.49). Ticaret unvanı ile ilgili olarak bazı sistemler öngörülmüştür.
1 Temmuz 2012'den itibaren yürürlüğe girecek olan YTTK m. 13/III uyarınca: “Ticari işletme, içerdiği malvarlığı unsurlarının devri için zorunlu olan tasarruf işlemlerinin ayrı ayrı yapılmasına gerek olmaksızın bir bütün halinde devredilebilir ve diğer işlemlere konu olabilir.
Ticari işletmenin devri TTK'nın 11/3 maddesinde düzenlenmektedir. İlgili hüküm; ''Ticari işletme, içerdiği malvarlığı unsurlarının devri için zorunlu tasarruf işlemlerinin ayrı ayrı yapılmasına gerek olmaksızın bir bütün hâlinde devredilebilir ve diğer hukuki işlemlere konu olabilir.
1) Ticaret unvanını seçmek ve kullanmak tacir bakımından zorunlu olduğu halde, işletme adı seçmek ve kullanmak zorunlu değildir. Aynı zamanda ticaret unvanının tescili zorunlu iken işletme adı için böyle bir zorunluluk yoktur. Ancak bir tacir işletme adı seçmiş ve kullanıyorsa bunu da tescil ettirmesi gerekir.
MADDE 12- (1) Bir ticari işletmeyi, kısmen de olsa, kendi adına işleten kişiye tacir denir.
Şahıs işletmelerinde ticaret unvanı seçilirken şahsın ad ve soyadını kullanması mecburi. Buna ilaveten tacirin, işletmesi ile yanlış bir kanaat uyandıracak olan ifadeler hariç, istediği ekleri de unvanında kullanması mümkün.
Bu tarihte, -devre ilişkin- envanterde belirtilen tüm aktif ve pasifler, kanunen devralana geçer) . 39) 'Ticari işletmenin devri, devir sözleşmesinin tümünün tescili ile hüküm ifade eder . '
Tescil ve ilanın niteliği TSY m. 133'te “Ticari İşletmenin Devri” başlığı altında düzenlenir. TSY m. 133/3 uyarınca “Ticari işletmenin devri, devir sözleşmesinin tümünün tescili ile hüküm ifade eder”.Hüküm iki önemli vurgu yapar: devir sözleşmesinin tümü tescil edilmelidir ve tescilin kurucu bir etkisi vardır.
Adi ortaklığın tüzel kişiliği olmadığı için ortaklığa ait ayrı bir ticaret unvanı belirlenmesi ve ortaklık adına tescil edilmesi hukuken mümkün değildir. Bu- nunla birlikte ortaklık için ortak bir unvan belirlenerek ticari işletmeye ilişkin işlemlerde bu unvanın kullanılması mümkündür.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre ticaret unvanı işletmeden ayrı olarak başkasına devredile mez. Ayrıca bir işletmenin devri, aksi devir sözleşmesinde açıkça kabul edilmiş olmadıkça, unvanın da devri sonucunu doğurur. Devir halinde devralan, unvanı aynen kullanma hakkına sahiptir.
Teşebbüslere ait tesislerin belirli süre ve şartlarla gerçek ve/veya tüzel kişiler tarafından işletilmesi ve varsa mamullerinin pazarlama ve dağıtımının yapılması hakkının devrini ifade etmektedir.
Ticari işletme tanımının unsurları: 1) Esnaf faaliyeti sınırlarını aşma, 2) Gelir sağlama amacının bulunması, 3) Devamlılık, Page 9 63 4) Bağımsızlık. Bu dört unsurun tamamı bulunmazsa işletme bir ticari işletme değil esnaf işletmesi olarak nitelendirilir.
TTK'nın 11/3 maddesi uyarınca ticari işletmenin devri yazılı olarak yapılır ve ticaret siciline tescil ve ilan edilir. Yazılılık şartı TTK'nın yanında, 27 Ocak 2013 tarih ve 28541 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ticaret Sicili Yönetmeliği'nde (“TSY”) de açıkça düzenlenmiştir.
TTK m. 11/3 uyarınca ticari işletmenin, kendisine sürekli olarak özgülenen malvarlığı unsurlarını içerdiği kabul olunur. Yani ticari işletme, tüzel kişiliği olmayan ve yukarıda belirtilen özellikleri haiz bir işletmedir.
Bu durumda ticari işletmeyi işleten adi ortaklık ortakları tacir sıfatını kazanır. Tacir sıfatını haiz her bir ortak ticari defter tutmakla yükümlüdür.
Aynı şekilde, tüzelkişiler de unvan, merkezin bulunduğu yer, kuruluş yılı, işyeri türü, şube adı ve bunlarla ilgili adres bilgilerinde meydana gelen değişiklikleri de bir aylık süre içerisinde vergi dairelerine bildireceklerdir.
Gerçek kişi tacirin ticaret unvanı kısaltılmadan yazılan ad ve soyadından meydana gelir. Ad ve Soyadına TTK. nın 46. maddesine uygun ekler yapılabilir. Unvanda; ortaklık bulunduğu izlenimini yaratacak çoğul ekler, başka kişilerin adları ve yabancı kelimeler kullanılmamalıdır.
Örneğin artık bir şahıs şirketinin sermaye şirketine dönüşmesi söz konusu olabildiği gibi, sermaye şirketinin şahıs şirketine dönüşmesi de söz konusu olabilmekte; her iki gruptaki şirketler, diğer gruptaki şirketi devir alabilmektedir. Hatta şahıs işletmeleri açısından bile söz konusu işlemler gerçekleştirebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri