Şirketin ofisi, dükkanı veya tesisi için kullanılan elektrik, doğalgaz, su, bina aidatı, kira, mutfak ihtiyaç giderleri, temizlik giderleri, ofis giderleri gibi aylık harcamalar işletme gideridir.
Genel olarak işletme giderleri, personel maaşı ve SGK ödemeleri, elektrik, su, doğalgaz, telefon ve internet faturaları, varsa personele ait cep telefonu faturaları, iş yeri bina kirası, bina aidatı, muhasebe işlemleri için danışmanlık ücretleri, hukuk danışmanlık ücretleri, ulaşım giderleri, temizlik giderleri, ...
İşletme maliyeti, şirketiniz günlük ticari döngüsünü sürdürebilmek için gereken harcamaların tamamına verilen isimdir. Bir şirketin, günlük operasyonlarının gerçekleşmesi için tüm kalemlerin toplamıdır. Yönetim, bakım ve operasyon süreci, çalıştırılan personel vb. her kalem, şirkete gider bütçesi yaratmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Malzeme Giderleri: İşletmenin üretim veya hizmet sağlama faaliyetleri için gerekli olan malzemelerin maliyetini içerir. Bu kategori altında, hammadde, yarı mamul, ambalaj malzemeleri, ofis malzemeleri gibi işletme için gereken tüm malzemeler yer alır.
Buna göre gider çeşitleri ilk madde ve malzeme, işçi ücret ve giderleri, memur ücret ve giderleri, dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler, çeşitli giderler, vergi resim ve harçlar, amortisman ve tükenme payları ile finansman giderlerinden oluşmaktadır.
Giderlerin üretim hacmine göre sınıflandırılmasında giderin faaliyet ya da üretim miktarıyla birlikte değişip değişmedikleri dikkate alınır. Giderler; sabit giderler, değişken giderler ve karma giderler olarak sınıflandırılır.
MAL VE HİZMETLERİN ÜRETİLMESİ VE PAZARA ULAŞTIRILMASI İLE UZAKTAN YAKINDAN İLGİSİ BULUNAN HER TÜRLÜ GERÇEK GİDERE VEYA ALTERNATİF GİDERE, MALİYET GİDERİ DENİR. MALİYET GİDERLERİ YERİNE MASRAF, MALİYET MASRAFI, HARCAMA GİBİ TERİMLER DE KULLANILMAKTADIR.
Hizmet işletmelerinde oluşan ilk madde malzeme, işçilik ve genel hizmet maliyetlerin tümü ise 740 Hizmet üretim maliyetleri hesabına kaydedilir.
Faaliyet giderleri, işletmenin esas faaliyeti ile ilgili bulunan ve üretim maliyetlerine yüklenmeyen; Araştırma ve Geliştirme Giderleri, Pazarlama, Satış ve Dağıtım Giderleri ile Genel Yönetim Giderlerinden oluşmaktadır (Haftacı 2010, 195; Türedi 2011, 481; Ildır 2014, 249).
Üretim Giderleri: Mamul ve hizmet üretiminin yapılabilmesi ile ilgili olarak ortaya çıkan; ilk madde ve malzeme, işçilik, dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler, amortisman gibi tüm giderler bu gruba girer.
KURULUŞ GİDERİ NELERİ KAPSAR? Yazarkasa, fatura fiş ,imza sirküsü beyannamesi, oda kayıt harcı ,il/ilçe tarım harcı ,belediye iş yeri açma ruhsatı v.b iş yeri açılış ve kuruluş giderlerini kapsar .
Giyim eşyasının KDV hariç bedeli gider veya maliyet olarak kaydedilir, KDV'si indirilir. Çünkü GVK'nun 27/2 nci maddesi, “HİZMET ERBABINA” işin icabı olarak kullandırılan giyim eşyasını içermektedir.
Kural olarak işletme faaliyetleri ile ilgili olarak kazancın elde edilmesi ve idame edilmesi için ya pılan özel araç telefonları ile cep telefonları faturalarına ilişkin ödemelerin ticari kazancın tespitinde genel giderler kapsamında indirim konusu yapılması mümkündür.
İşletmenize ait su, internet, doğalgaz, elektrik ve telefon faturasını gider olarak gösterebilirsiniz. Reklam harcamalarınızı, kiranızı ve aidatınızı da şahıs şirketinde gider olarak göstermeniz mümkündür. Farklı firmalardan alınan danışmanlıklar da şahıs şirketlerinde gider olarak gösterilebilmektedir.
İşçilik üretim için harcanan insan emeğinin parasal tutarıdır. İşçilik giderlerinin genel özellikleri şunlardır; Saklanması, stoklanması ve biriktirilmesi mümkün olmayan bir giderdir. Saatlik, günlük, aylık ücretlere sosyal mevzuat ve toplu sözleşme hükümlerine göre ilaveler yapılabilmektedir.
Pazarlama giderleri, ürünün stoklara verildiği andan itibaren alıcılara ulaşana kadar harcanan paradır. Günümüzde işletmeler ürünü stoklara vermeden önce hatta üretim aşamasında pazarlama giderlerini hesaplayabiliyor.
Limited şirket kuruluşundaki başlıca giderleri ; Noter giderleri , ticaret odası tescil ve kayıt giderleri, şirket kuruluş hizmet bedeli ve vergi dairesi kayıt giderleri, şirket kuruluş hizmet bedeli olarak sayabiliriz.
Gider Kavramı: İşletmelerin faaliyetlerinde kullandıkları varlıkları elde edebilmek için katlanmak zorunda oldukları unsurlara gider, bu unsurların izlendiği hesaplara da gider hesapları denir. Örneğin, işçilere ödenen ücretler, telefon, elektrik gibi giderler, faiz giderleri, komisyon giderleri vb.
İşletme Malzemesi: Üretilen mamulün bünyesinde yer almamakla birlikte üretimin sürdürülebilmesi için gerekli olan malzemelerdir. Örneğin, temizlik malzemeleri, yağlama malzemeleri vb. malzemelerdir.
770. Genel Yönetim Giderleri: Bir işletmenin yönetim fonksiyonları, işletme politikasının tayini, organizasyon ve kadro kuru luşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin gi derleri bu hesaba borç kaydedilir.
Gider Hesapları
İşletmeler faaliyetlerini yerine getirebilmek için dönem içinde bazı harcamalara, bazı giderlere katlanmak, bazı maliyetleri yapmak zorundadırlar. İşte gelir sağlamak amacıyla katlanılan maliyetlere gider denir.
Harcama, işletmelerin bir ödeme yapmasıdır. Harcama, sermayede bir azalma meydana getiriyorsa yani işletme varlıklarında azalma söz konusu ise bunlar harcama olarak tanımlanabilir. Gider ise, ödemelerin sonunda varlığa dönüşebilen ve varlıklar arasında yer alan harcamalar şeklinde tanımlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri