Yatay bütünleşme, bir işle ilgili işletmeleri, yani rakiplerini satın alarak büyüdüğünde gerçekleşir. Dikey bütünleşme ise, bir işletme üretim veya dağıtımdaki bir veya daha fazla aşamanın kontrolünü ele geçirdiğinde ve böylece endüstriyel sürecin tüm bölümlerine sahip olduğunda ortaya çıkar.
Dikey bütünleşme, herhangi bir malın veya hizmetin üretiminden satışına kadar farklı aşamalarında faaliyette bulunan işletmeler arasında yapılan bütünleşmedir.
İşletmeyi ürettiği malı kullananlara doğru bir adım daha yaklaştıran genişleme ileriye doğru entegrasyon adını alır. Daha çok satış ve dağıtım kanallarının kontrolünü amaçlar. Dengeli entegrasyon çeşidinde ise firmalar hem girdi kaynaklarına yönelik olarak hem de pazarlama kısmı ile birleşir.
Dikey birleşmeler üretici ve tedarikçi arasında gerçekleşirken, yatay birleşmeler ise şirket rakibi satın aldığında gerçekleşir. Dikey birleşmeler, kârları artırırken, işleri genişletirken ve maliyetleri düşürürken paylaşılan pazar değerini artırmayı umuyor.
Dikey bütünleşme ise, hastaya sunulan farklı aşamalardaki hizmetlerin bütünleşmesini ifade eder. Örneğin; ambulans hizmetleri, tıbbi araç ve gereç arz edenler, hastalara evde bakım hizmetleri sunanlar ve tek ya da daha çok uzmanlık alanına sahip mahalle doktorlarının bütünleşmesi gibi.
İlgili 35 soru bulundu
Dikey Büyüme
Üretici bir işletmenin kullandığı girdilerden herhangi birini kendisine satan bir işletmeyi satın alması ya da kendi ürettiği malı satan bir işletmeyi örgütüne katması bu çeşit büyümeye örnektir.
İki ya da daha fazla sistemin birleştirilmesi ve tek bir sistem halinde çalışmaya devam edebilmesi için uygulanan çalışmalar bütününe, entegrasyon adı verilmektedir.
Birleşecek olan şirketler aynı sektörde ve aynı coğrafi bölgede(aynı ülkede vb.) işletiliyorsa, bu birleşme yatay birleşmedir. Bu tür birleşmeler aynı sektörde rekabet eden şirket sayısının azalmasına yol açması nedeniyle piyasalarda tekelleşmeyi hızlandırabilir.
Türk Ticaret Kanunu uyarınca Türkiye'de şirket birleşmeleri yalnızca iki şekilde gerçekleştirilebilir. Bunlardan ilki devralma yoluyla birleşme iken, diğeri ise yeni bir kuruluş şeklinde birleşmedir. Devralma yoluya birleşmede, ticari faaliyetler gerçekleştirilen bir şirketin, bir başka şirkete devri söz konusudur.
Yatay büyüme, aynı sektörde faaliyet gösteren başka bir işletme ile birleş- me olarak da ifade edilir. Yatay büyüme, işletmelerin daha önce ürettiği ürünlerin endüstrisinde kalarak yaptığı genişleme planıdır.
Başka bir deyişle bütünleşme kavramı, toplumu meydana getiren bireyler, gruplar, kurumlar ve kuruluşlar arasındaki ahenkli bütünlük, işlevsel birliktelik ya da uyumlu işleyiş olgusunun karşılığı olarak kullanılmaktadır. “Bütünleşme süreçlerine sosyalleştirme süreçleri de denilir.
Endüstri 4.0'da Yatay Dikey Entegrasyon; Geriye doğru ve ileriye doğru, yatay ve dikey bütünleşme gerçekleşerek firmanın büyümesi sağlanmaktadır. Firmanın izlediği büyüme stratejisinin önemli bir adımı da farklı firmalar ile birleşmeye gidilmesidir.
Dikey entegrasyon, bir şirketin tedarik zincirinin entegre olduğu ve o şirkete ait olduğu bir düzenlemeyi ifade eder. Genellikle tedarik zincirinin her üyesi farklı bir ürün veya (pazara özgü) hizmet üretir ve ürünler ortak bir ihtiyacı karşılamak için birleşir.
Horizontal Integration (Yatay entegrasyon): Tüm tedarik zinciri içerisinde veri ile etkileşiminin sağlanmasıdır. Vertical Integration (Dikey entegrasyon): Üretim alanından yönetim seviyesine kadar bilginin entegre bir şekilde ulaşmasını sağlayan teknolojilerin kullanımıdır.
Yatay Çeşitlendirme ise işletme mevcut üründeki teknolojiden farklı bir teknoloji kullanır. Bu mevcut müşterilerine çekici gelebilecek ürünlerdir. Nestle'nin kahve yanında su işine girmesi örnek olarak gösterilebilir.
İşletmelerin büyümesi, iki türlüdür: İçsel ve dışsal büyüme. İçsel büyüme, işletmelerin kendi olanaklarıyla, faaliyetle- riyle yarattıkları kaynakları kullanarak büyümeleridir. Dışsal büyüme ise başka işletme veya işletmelerle birleşerek, stratejik ortaklıklar kurarak büyümeleridir.
Anonim veya limited gibi sermaye şirketlerinin devrolunan şirket sıfatı ile kollektif veya komandit gibi şahıs şirketleriyle birleşmesi yasaktır. Sermaye şirketlerinin şahıs şirketleri ile birleşmek istemesi halinde mutlaka devralan olmaları gerekmektedir.
Bu tür birleşmelere konsolidasyon adı da verilmektedir.
İşin tamamlanmasından sonra elde edilen kazanç konsorsiyum anlaşması doğrultusunda firmalar arasında dağıtılır. Aynı üretim dalında faaliyet gösteren birden fazla işletmenin, aralarındaki rekabeti kaldırmak amacıyla yaptıkları anlaşma sonucu tekelci bir birlik oluşturmalarına "kartel" denir.
Çapraz (Karma) Birleşme
Adından da anlaşılacağı üzere bir işletme farklı faaliyet kolundaki başka bir işletme ile birleşirse çapraz birleşme gerçekleşmiş olur. Yatay ve dikey birleşmede, bir iş genişletmesi şeklinde gerçekleşirken, çapraz birleşme iş zenginleştirmesi şeklinde olur.
· Diğer bir tanıma göre, stratejik birleşmeler, bir yada daha fazla firmanın mevcut kaynaklarını ortak kullanmak amacıyla yaptıkları örgütsel nitelikteki anlaşmalar şeklinde tanımlanmaktadır[4]. Bir başka tanıma göre, stratejik birleşmeler aileye benzetilmektedir.
Bu birleşme, genellikle iş stratejilerini güçlendirmek, rekabet avantajı elde etmek, pazar payını artırmak, operasyonel verimlilik sağlamak veya yeni pazarlara giriş yapmak gibi hedefleri gerçekleştirmek amacıyla gerçekleştirilir. Şirket birleşmeleri, farklı şekillerde gerçekleşebilir.
Bütünleşme stratejileri arasında iki ana tür söz konusudur: yatay ve dikey bütünleşme. Yatay ve dikey bütünleşme, şirketlerin konumlarını pekiştirmek ve kendilerini rakiplerinden ayırmak için kullandıkları rekabet stratejileridir. Her ikisi de diğer işletmelerin satın alınmasını içeren kurumsal büyüme stratejileridir.
Yatay Entegrasyon
Bir tuğla üreticisinin başka bir tuğla üreticisi ile birleşmesi Yatay Entegrasyona örnektir. Bu iki üretici de tedarik zincirinde aynı seviyede bulunur. Gerçek dünyadan örnek verirsek Disney'in 2006 yılında Pixar'ı satın alması Yatay Entegrasyona örnektir.
2.3.
Ana faaliyet alanları arasında doğrudan ilişki bulunmayan şirketlerin gerçekleştirdikleri birleşme ve devralmalara karma (conglomerate/unrelated) birleşmeler adı verilmektedir. Söz konusu birleşmeler, literatürde aykırı ya da ilişkisiz birleşmeler olarak da adlandırılabilmektedir (İçke, 2007: 17).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri