İşletmede Mesleki Eğitim (İME), uygun koşulları sağlayan öğrencilerin eğitim programlarının son yarıyılını işyerleri/kurumlarda geçirmesini ve böylece öğrenim süresinde aldıkları bilgilere dayalı uygulama becerisi kazanmasını sağlayan programdır.
1. İşletmelerde mesleki eğitim dersini okulda yapan Anadolu meslek programı öğrencileri ile Anadolu teknik programı öğrencilerinin Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre mezun olabilmeleri için 40 iş günü staj çalışması yapmaları gerekmektedir.
İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM UYGULAMASININ AMAÇLARI
İşçi-işveren ilişkilerini, organizasyon, üretim, iş güvenliği sistemlerini ve yeni teknolojileri tanımalarını sağlayıcı faaliyetler ile işbaşında deneyim kazanmalarına olanak sağlamaktır.
Endüstri Meslek ve Anadolu Meslek Programındaki Öğrencilerin yaptığı staja İşletmelerde Mesleki Eğitimi uygulaması denilmektedir. Staj yapan öğrenciler belli bir ders saati kadar stajını başarıyla gerçekleştirmek zorundalar.
Modern toplumlarda daha fazla teknik bilgi, beceri ve normlar nedeniyle meslekler yapılandırılmış ortamlar olan okullarda öğretilmeye başlanmış olup meslek mensuplarını yetiştirme odaklı yapılan eğitime de mesleki eğitim denilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Meslekî ve teknik eğitim sosyal ve ekonomik sektörler ile iş birliği içinde ulusal ve uluslararası meslekî yeterliliğe, meslek ahlâkına ve meslekî değerlere sahip, yenilikçi, girişimci, üretken, ekonomiye değer katan ehil iş gücü yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Mesleki açık öğretimde öğrenciler, meslek derslerini mesleki ve teknik liselerde yüz yüze eğitimle alırlar. Çıraklık, ustalık ve kalfalık eğitimleri yaygın eğitim kurumu olan mesleki eğitim merkezlerinde yapılır. Meslek lisesi 12. sınıf öğrencileri haftanın iki günü okulda, üç günü işletmelerde meslek eğitimi alır.
MADDE 3- İşletmede yapılacak mesleki eğitimin esaslarını düzenlemek amacıyla okul/kurum müdürü, işveren veya işveren vekili ile öğrenci reşit ise kendisi, değilse velisi arasında üç nüsha düzenlenerek imzalanan sözleşmenin, birer nüshası okul/kurum müdürlüğünde, işletmede ve öğrenci/velisinde bulunur.
Yasal stajyer maaşı olarak bilinen ücret, çırak ve aday çıraklarını da kapsar. Mühendislik fakültesi öğrencileri için 2023 stajyer maaşı 3.990,70 TL'dir. Kalfalık yeterliliği kazanan mesleki eğitim kurumlarının son sınıf öğrencileri için ise stajyer maaşı 5.701 TL'dir.
Stajyer, bir iş yerinde yapılan işleri öğrenmek ve uygulamayı izleyerek bilgisini geliştirmek için işveren yanında çalışan kişidir. Bunlar işçi sayılmadıkları gibi çırak da sayılmazlar. Çırak ile stajyer arasındaki temel fark, çırak temelden öğrenmeye başlarken, stajyer var olan bilgisini pratik açıdan geliştirir.
Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği Mesleki ve teknik eğitimde süreklilik MADDE 134- (1) İşletmelerdeki mesleki eğitim ders yılı başında başlar, ders yılı sonunda biter. Haftada üç gün işletmede beceri eğitimi, iki gün ise okulda veya eğitim biriminde teorik eğitim yapılması esastır.
İşletmede Mesleki Eğitim Süresi ve Dönemi
Dönem içinde yapılan İşyeri Eğitimi, akademik takvime uygun olarak 7. veya 8. dönem süresince 16 (14+2) hafta süre ile yapılır.
Yapılan bu düzenleme ile: 1- Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarında; bir ders saati okulda 40 dakika, işletmelerde ise 60 dakika olarak yapılması gerektiği belirlenmiştir. 2- İşletmelerdeki mesleki eğitimin günde 8 saat olarak yapılması hükme bağlanmıştır.
En az ortaokul mezunu olan herkes yıl boyunca kayıt yaptırabilir. 181 farklı dalda istenilen eğitime başvuru yapılabilmektedir. Haftada 1 gün okulda, 4 gün ise işletmelerde eğitim alınmaktadır. 9,10 ve 11. sınıflar asgari ücretin en az %30'unu, 12. sınıflar en az yarısı kadar maaş alırlar.
İşletme Bölümü öğrencilerine Zorunlu Staj uygulaması başlatılmıştır. Halihazırda 4.sınıfta olan öğrenciler stajdan muaftır. Zorunlu staj, ikinci eğitim-öğretim ve/veya üçüncü eğitim-öğretim yılını takiben yapılır. Staj toplam süresi 30 (otuz) iş günü olmak zorundadır.
İşletmelerde Beceri Eğitim Nedir? İşletmelerde Beceri Eğitimi, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde öğrenim gören öğrencilerin 11 ve 12. sınıflarda alanı ile ilgili bir kamu kurumu veya özel kurumda belli bir süre uygulamalı eğitim görmesidir. Buna staj eğitimi de diyebiliriz.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılı net asgari ücreti 8 bin 500 TL olarak açıkladı. Ocak asgari ücret zammı öncesi stajyer maaşı 1.650,11 TL idi. Ocak asgari ücret zammı sonrası stajyer maaşı 2.542,00 TL olmuştu.
Stajlar bir hafta kadar kısa veya 12 ay kadar uzun olabilir. Bunlar, uzun dönem staj ve kısa dönem staj olarak ikiye ayrılır. Uzun dönem staj, 6 ay ila 1 yıl aralığında gerçekleştirilen ve bu süre zarfında, üniversite öğrencilerinin veya yeni mezunların deneyim kazanmalarını sağlayan bir staj türüdür.
Mesleki eğitim kursları; günlük en az beş en fazla sekiz saat ve haftada altı günü geçmemek üzere en az otuz en fazla kırk beş saat düzenlenmektedir. Mesleki eğitim kurslarının toplam süresi yüz altmış fiili günü geçememektedir.
MADDE 2- (1) İşletmede yapılacak mesleki eğitimin esaslarını düzenlemek amacıyla okul/kurum müdürü, işveren veya işveren vekili ile öğrenci reşit ise kendisi, değilse velisi arasında üç nüsha düzenlenerek imzalanan sözleşmenin, birer nüshası okul/kurum müdürlüğünde, işletmede ve öğrenci/velisinde bulunur.
İşletmelerde meslek eğitiminde, ilgili dersin iki dönem puanının aritmetik ortalaması ile yıl sonu beceri sınavı puanının aritmetik ortalaması yıl sonu puanı, iki dönem notunun ortalaması ile yıl sonu beceri sınavı notunun aritmetik ortalaması yıl sonu notudur.
Mesleki eğitim merkezlerine başvuru süreci ve aşamaları
Haftada 1 gün okulda teorik, 4 gün ise işletmelerde beceri eğitimi verilmektedir. Çıraklık eğitimi 3 yıl, kalfalık eğitimi 1 yıl sürmektedir. Mesleki eğitim merkezine devam eden 9,10 ve 11. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az %30'unu, 12.
Mesleki yeterlilik belgesi; metal, inşaat, otomotiv, elektrik/elektronik, enerji, ulaştırma, lojistik ve haberleşme, hazır giyim, deri gibi sektörlerdeki meslekleri icra edebilmek için zorunlu hale gelen bir tür sertifikadır.
"Bir taraftan meslek eğitim merkezlerinde 4 yıllık eğitimi verirken diğer taraftan da lise ve üstü eğitime sahip olan gençlerimiz için istemeleri durumunda 6-8 aylık kısa süreli mesleki eğitim merkezi tamamlama programını uygulamaya sokacağımızı duyurmuştuk. Mart itibarıyla çok aktif bir şekilde bu süreç devam etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri