Adım adım lens temizliği Kontakt lensler temiz ve kuru avuca yerleştirilir, üzerine birkaç damla günlük temizleme solüsyonu damlatılır. Her birinin ön ve arka yüzeyi serçe parmağıyla nazikçe ovuşturulur. Solüsyon ile iyice durulandıktan sonra kutusuna yerleştirilir.
k) lens Altında Debris: Genellikle lens hareketinin azlığından ve sıklıkla uzun süreli lens kullanımında olur. Sabahları erken saatlerde, lensin altında beyaz soluk lekeler şeklinde görülüp, lensin hareketi ile öğleden sonra kaybolur. Aşırı ve kalıcı lens altı debrisinde, lens uygulaması gevşetilmelidir.
Kullandığınız bezin mikrofiber olmasına mutlaka dikkat edin. Lens ve diğer kamera parçaları hassas olduğu için yumuşak gözüken peçete bile kameraya zarar verebilir. Mikrofiber bezi, kamera ve diğer elektronik cihazların temizliğinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Toz, kir veya tiftik bırakmaz.
Lenslerinizi muhafaza ettiğiniz lens kaplarını her zaman solüsyon ile yıkamalısınız. Normal su veya daha önce sayılan maddelerle bu kapları yıkamanın mikroorganizma bırakma riski vardır. Lens kaplarınızı yıkamak için kaynamış ve soğumuş saf su kullanabilirsiniz. Sonrasında solüsyon ile durulamalısınız.
Bu dönemde suni akıllı ya da normal lensin bacakları göz içine yapışır ve bu zarın görevi biter. Bu zar genellikle birkaç sene sonra kalınlaşır ve bulanıklaşır. Bu duruma ikincil katarakt ya da halk arasında mercek kirlenmesi denilir.
İlgili 24 soru bulundu
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir.
Kontakt lensler temiz ve kuru avuca yerleştirilir, üzerine birkaç damla günlük temizleme solüsyonu damlatılır. Her birinin ön ve arka yüzeyi serçe parmağıyla nazikçe ovuşturulur. Solüsyon ile iyice durulandıktan sonra kutusuna yerleştirilir.
Lens kutusu içinde bulunan lens suyunu haftada bir olacak şekilde değiştirmek en etkili yöntemdir. Maksimum 30 gün süre aynı solüsyon içerisinde kalabilen lensler etkili kullanım için bu kadar bekletilmemelidir.
Unutularak susuz kalan bir kontakt lens havayla direkt temas ederek yüzey bakterilerinin hızla çoğalmasına neden olur. O nedenle kontakt lensi tekrar takmak bakterilerin gözünüze bulaşması anlamına gelmektedir.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Bir Lensi veya Lens Kabını Temizlemek için Asla Musluk Suyu Kullanmayın. Çünkü bu lenslerinizi kirletebilecek veya onlara hasar verebilecek pislikler içerebilir ve göz enfeksiyonuna veya hasarına yol açabilir. Her zaman taze kontakt lens dezenfeksiyon solüsyonu kullanın.
Eğer temizliği bir sıvı ile yapacaksanız mercek temizliği için kesinlikle kolonya veya benzeri alkollü sıvılar kullanmayın. Sadece mercek temizliği için özel üretilmiş orijinal ambalajında olan sıvıları tercih edin. Aksi takdirde merceklere zarar verebilirsiniz.
Kamera Lensi Neden Kolay Çizilir? Cihazlar inceldikçe ve hafifledikçe, kameralar da daha güçlü işlevleri ve gelişmiş performansları nedeniyle giderek daha büyüyor. Bu nedenle, kameranın cam lensi genellikle arka kapaktan daha yüksektir ve bu da lensin kırılma ve çizilme riskini artırır.
Bulanık görme varsa lensi yanlış göze takmış ya da ters takmış olabilirsiniz. Böyle bir durum söz konusu değilse yine de lensi gözünüzden çıkarıp temizledikten sonra tekrar takın. Hala görmeniz netleşmiyorsa ve rahat değilseniz lensinizi çıkarıp doktorunuza başvurun. Ellerinizi yıkayın ve kurulayın.
Distile suyun içine (eğer distile su yoksa içme suyu olsun) biraz tuz dökerek lensleri içine koyabilirsiniz. Sonrasında lens solüsyonu alır almaz lensleri doğru şekilde dezenfekte etmelisiniz.
Göz altındaki lekelerin tedavisinde genellikle lazer tedavisinden faydalanıyoruz. Göz altındaki deri çok hassas olduğu için, lazer tedavileri genellikle ilk akla gelen seçeneklerden birisi olmuyor. Ancak Revlite gibi, Icon gibi lazer sistemleri deneyimli bir hekim tarafından uygulandığında etkili sonuçları olabilir.
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Günlük veya uzun süreli kullanılabilen, ömürleri 3-12 ay arasında değişen kontakta lenslerdir. Uzun ömürleri olmasına karsı üzerinde oluşan birikintiler özellikle alerjik bulguların oluşmasına ve göz sağlığı açısından problemler yaratabilmektedir.
Bu rahatsız edici olabilir, ama kesinlikle tehlikeli değil. Onları dikkatlice yerine geri getirebilirsiniz. Ağlarken gözlerinizi ovmamak en iyisidir, çünkü merceklere zarar verebilirsiniz. Gözyaşlarınızı silmeniz ayrıca kontaklarınızın düşmesine neden olabilir, bu yüzden dikkatli olun!
Kaynamış soğutulmuş çeyrek çay bardağı su içerisine lensler konularak buzdolabının soğutma bölümünde bekletilebilir. Başka bir çözüm ise göz kuruluğunu gidermek için gözü nemli tutan gözyaşı damlasıdır, gözyaşı damlasını kullanmak için koruyucu içermeyen ürün seçmek gerekir.
Suda bulunan bazı mikroorganizmalar gözde ciddi enfeksiyona neden olabilir. Lensler suyla asla temas etmemelidir.
Günlük saydam lenslerde 1 kutu içerisinde, her bir adedi 1 gün kullanımlı 30 adet lens bulunur, İki gözünüz aynı numara (dioptri) ise 1 kutuyu 15 gün kullanabilirsiniz. Göz numaralarınız farklı ise her bir numara için birer kutu lens almanız gerekir.
Lens kullanmadan önce ellerinizi muhakkak koku esansı ve nemlendirici içermeyen bir sabunla yıkamalısınız. Sabunun iyi temizleyen ama aynı zamanda da kolay durulanan bir çeşitte olduğundan önceden mutlaka emin olmalısınız.
Gözde kontakt lens varken su ile hiçbir temasın olmaması gerektiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yalçın İşcan, “Çok ciddi göz enfeksiyonlarına yol açabileceğinden duş alırken kesinlikle lensler çıkarılmalı.
Kontakt lensler için uygun olmamaları nedeniyle, nemlendiricili sabunlardan kaçının. Ellerinizi lifsiz bir havlu ile kurulayın. Bir lensi çıkarın ve önerilen solüsyon ile temizleyin. Temizlik, gözün ürettiği birikmeyi, kozmetikleri ve lens rahatlığını bozan diğer kalıntıları giderir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri