Uygulama sırasında ağzı ve sızı olmaz. Uygulama sırasında radyasyon hissedilmez.
Işın tedavisi türleri
Tedavi alanını hedefleyen bir radyasyon ışını yayan harici bir makine içerir. İhtiyaca bağlı olarak farklı formlar mevcuttur. Örneğin, yüksek enerjili ışınlar vücutta daha derin olan kanseri hedef alabilir.
Tedavi alanında sürtünme yaratacak giysilerden kaçının. · Cildiniz direkt güneş ışınlarından koruyunuz. Tedavinizi boyunca, güneşte kalmanız zorunluysa tedavi gören bölgeyi örtün. Radyasyon tedavisi bittikten sonra, tedavi gören bölgeye 30 veya daha yüksek SPF (güneşten korunma faktörü) dereceli güneş kremi sürün.
Bu ışın tedavisi türleri için, hastalar sadece aktif tedavi sırasında radyasyona maruz kalırlar ve hastanın vücudundan dışarıya radyasyon yayılmaz. Aile üyesi ve bakıcılar, radyasyona maruz kalma riski altında olmadıkları ve normalde olduğu gibi hastayla etkileşimde bulunabilecekleri konusunda bilgilendirilebilir.
Hasar gören hücreler öldüğünde vücut tarafından parçalanarak vücuttan atılır. Işın tedavisinde kanserli hücrelerin ölmesi hemen gerçekleşmez. DNA'nın kanser hücrelerini öldürecek kadar hasar görmesi günler ya da haftalarca sürebilir. Işın tedavisinin bitiminden sonra da kanser hücreleri haftalarca ölmeye devam eder.
İlgili 28 soru bulundu
Bazı yan etkiler tedaviden sonra haftalar ya da aylarca sürebilir. Çoğu yan etki tedavinin bitmesinden bir ay sonra ortadan kalkar. Nasıl hissettiğiniz yaşam biçiminiz ve size ait faktörlere de bağlıdır. Örneğin daha önce bir kemoterapi tedavisi alıp almadığınıza.
Erken yan etkiler tedavi sırasında, geç etkiler ise tedavi bittikten 3-6 ay sonra ortaya çıkmaktadır. Tedavi sırasında oluşan şikayetler radyoterapi uygulanan bölgeye göre değişir. Cilt değişiklikleri, saç dökülmesi, halsizlik, diare, yutma güçlüğü, idrar yapmada yanma gibi etkiler olabilir.
Dr. Gül Baktır, sağlık çalışanları ve hasta yakınlarının, kanserli hastalara yönelik kemoterapi tedavisinde kullanılan ilaçlara maruz kalmaları halinde, başta kanser olmak üzere kısırlık, cilt sorunları, organlarda toksik etki, adet düzensizlikleri ve saç dökülmesi gibi ciddi sorunlara yol açtığını söyledi.
Örneğin ameliyat öncesi tümörü küçültmek amacıyla veya ameliyattan sonra vücutta kalma ihtimali olan kanserli hücrelerin çoğalıp yayılmasını önlemek için kemoterapi yapılabilir. Aynı uygulamalar radyoterapi öncesinde ve sonrasında geçerlidir, radyoterapi ile aynı anda kemoterapi de uygulanabilir.
Asitli, baharatlı ve acılı besinlerden uzak durulmalı, sıcak yiyecekler yerine daha ılık ve soğuk gıdalar tüketilmelidir. Karın bölgesine uygulanan radyoterapi de ise yan etki olarak daha çok ishal, bulantı ve kusma olmaktadır. Bulantınız olduğunda yağlı ve kızartılmış besinleri tüketmekten kaçının.
Radyoterapi (ışın tedavisi) toplumdaki yaygın inanışın aksine sadece hastalığın son aşamalarında, hastanın şikayetlerini gidermek amacıyla kullanılmaz. Radyoterapi, akla gelebilecek hemen tüm organ tümörlerinin en erken evrelerinden en son aşamalarına kadar yeri olan, etkili bir tedavi yöntemidir.
Tedavisi sırasında vücut iyileşmek için çok fazla miktarda enerji tüketir. Hastalığın seyri ve radyoterapi tedavisi sebebiyle yapılan günlük gidiş-gelişler ve radyasyonun sağlıklı hücreler üzerindeki etkisi sebebiyle de yorgun hissedebilirsiniz.
Çoğunlukla 3 ila 9 hafta boyunca haftada 5 kür olarak uygulanan radyoterapi, bazen günde bir defadan fazla da yapılabilir. Hastaya günlük olarak küçük dozlarda verilen radyoterapinin her seansı yaklaşık 15 dakika kadar sürer.
Yeni nesil bilgisayarlı tomografi sayesinde yayılan radyasyon oldukça azdır ancak hamileler ve emziren anneler için önerilmemektedir. İlaçlı tomografi sırasında verilen kontrast madde alerji yapabilir.
Radyoterapi olarak da adlandırılan Işın Tedavisi (Radyoterapi), elektromanyetik dalgalar arasında yüksek frekansa sahip, ultraviyole (mor ötesi) ışın sınıfına giren X ışınlarının vücuttaki belirli bir dokuya yoğun şekilde uygulanmasını amaçlayan tedavi yöntemine verilen isimdir.
Kanserin kendisi hiç bir zaman saç kaybına yol açmaz. Tedavide kullanılan ilaçlar ve beyin ışınlaması gereken durumlarda radyoterapi nedeniyle saç dökülmesi görülebilir. Ancak meme kanseri tedavisinde giderek daha çok yaygınlaşan “akıllı ilaçlar” ile artık saç kaybı görülmemektedir.
Kanser hücrelerinin vücuda dağılması olasılığının daha fazla olduğu durumlarda önce kemoterapi uygulanıyor. Birlikte veya daha sonra radyoterapi uygulanıyor. Ama ameliyat edilen bölgede kanserli hücre kalma olasılığı daha fazlaysa, önce radyoterapi sonra veya birlikte kemoterapi uygulanıyor.
Hastalığa yakalananların geçmiş yıllara oranla psikolojileri de bir o kadar değişkenlik gösteriyor tedaviye olumlu yanıt alma sonuçlarının artmasıyla birlikte. Kanserde iyileşme oranında başı ABD çekiyor. Hemen ardından ikinci sırada Kanada yer alırken, Avustralya ve Kuzey Avrupa'da peşi sıra takip ediyor.
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
Kemoterapi ilaçlarının vücuttan tam olarak atılması kişiden kişiye göre değişkenlik gösterse de 6 ay ila 1 yılı bulabilir. 2 Tedavi sırasında beslenmede nelere dikkat edilmeli? Kemoterapi sırasında proteinden ve vitaminden zengin, hazmı kolay gıdalarla beslenilmelidir.
Cinsel ilişki ağrıya neden olmaz
Onun dışında birçok hastada, cinsel ilişki esnasında herhangi bir ağrı ya da olumsuz etki söz konusu değildir. Aksine kemoterapi veya radyoterapi uygulanan hastalarda; düzenli bir cinsel hayat, tedavi sürecine olumlu etki yapmaktadır.
Bazı kemoterapi ilaçları kalp, böbrekler, mesane, akciğerler ve sinir sistemine de zarar verebilir. Bazen vücudunuzun normal hücrelerini korumaya yardımcı olmak için kemoterapi ile birlikte başka ilaçlar önerilebilir.
Bazı merkezlerde tedavi boyunca tedavi alanı cildine su teması yasaklanır ve dolayısıyla hastadan banyo yapmaması istenir. Bazı merkezlerde ise tedavi bölgesini ılık su ile yıkayıp, ardından yumuşak bir havlu ve yavaş hareketlerle, tam bir kurulama koşuluyla banyoya izin verilir.
Prostat kanseri tedavisinde kullanılan radyoterapi bağırsak ve üriner fonksiyon bozuklukları yanında erektil fonksiyon bozukluğuna yol açabilmektedir. [20-22] Radyoterapi (RT) tedavisi gören hastalar cerrahi işlem uygulanan hastalar kadar olmasa da cinsel fonksiyonlarında azalma yaşamak- tadırlar.
Radyoterapi sırasında yorgunluk artar, bağışıklık sistemini zayıflar. Işınlama sonrası mide bulantısı, kusma gibi yan etkilerin ortaya çıkma riski vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri