Sıcak motorun üzerine soğuk su dökülmez çünkü; silindir bloğu ve kapağının çatlamasına sebep olur. Araçtaki termostat çıkarılacak olursa ; Motor soğuk çalışır, geç ısınır, aşınmalar artar. Hararet yapmış bir araçla yola devam edilecek olursa; motor fazla ısınır ve yanar, çekişten düşer.
Sıcak motora su tutulmaz, ılık motora da su tutulmaz, tazyikli suda sıcak veya soğukken tutulmaz.
Donmayı önlemek için radyatöre antifriz ilave edilir. Termostatı sökülmüş motor, gereğinden soğuk çalışır aşınmalar artar ve verim düşer. Motorun çok sıcak çalıştırılması motoru çekişten düşürür. Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir.
Pistonların sıkıştırma hareketinde su sıkışamaz ve piston kolu yamulur. Motor çalışmaya devam ederse silindiri berbat eder. Alınan suyun çokluğuna, motorun o anki çalışma devrine göre araç blok dahi patlatabilir. Motor bloğunun patlaması bir aracın başına gelebilecek en kötü sorundur.
Radyatöre eklediğiniz su içme suyu olmalıdır. Daha sonra aracınızı yeniden çalıştırın. Araç belirli bir süre olduğunuz yerde çalışsın. Belirli bir seviyeye kadar su ekledikten sonra, motor suyu araç içerisinde devir daim etmesini bekleyin.
İlgili 36 soru bulundu
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir.
Araç hararet yaptığı zaman öncelikle araç durdurulmalı ve motorun soğuması beklenmelidir. Uygun bir süre beklenmeli ve aracın kapağı hemen açılmamalıdır. Sıcaklık 100 derecenin üzerinde ise araç kapağı açıldığında patlama olacağından bekleme hususu önemlidir. Araç soğuduktan sonra temiz su eklemesi yapılmalıdır.
Motor ve çevresinde yer alan mekanizmalar soğuk su yardımı ile yıkanmalıdır. Hava filtresi gibi parçaların yakınına mümkün olduğunca su tutulmamalıdır. İşlem bittikten sonra araç uzun süre kullanılmamalı ve tüm parçaların kuruduğundan emin olunmalıdır.
Normal hava şartlarında motosiklet kullanmak kolay olsa da yağışlı havalarda motosiklet kullanma daha çok dikkat gerektirir. Özellikle de ani hızlanmalar, fren yapmalar motor dengesini bozabilir ve savrularak düşmenize neden olabilir.
Yüksek hararet nedeniyle silindir contası arızası olursa su ve yağın birbirine karışması gerçekleşir. Bu olay tamirci diliyle tespiti ve açıklaması “conta yakmış” şeklindedir. Conta yanması durumuyla karşı karşıya kaldığınızda aracın çalışmasında anormallik, aşırı su kaybı gibi belirtilerle karşılaşırsınız.
Araba Motor Tazyikli Suyla Yıkanır Mı? Basınçlı su, su hasarına ve hassas bileşenlere zarar verebileceğinden, araba motorunun yıkanması için önerilmez. Bunun yerine motor bir hortum ve yağ giderici solüsyonla yıkanmalıdır.
Hava ısındıkça, arabanın üzerindeki silindir kapak contası yanabilir ve yağ sızdırmaya hatta motor yağı ile suyunun birbirine karışması ile karşılaşılabilir. Diğer kaput altı bileşenler hasar görebilir, motor bloğu çatlayabilir ve motor arızalanabilir.
Susuz kalan motor aşırı hararetten kurtulamadığından sürtünme ısısı bir süre sonra kaynak yapacak kadar bir ısınmaya ve piston ve segmanların yanmasına sebep olur. Yağsız kalan motorda da aynı etki farklı olarak görülür (motor yağı da soğutma etkisi gösterir).
Motoru aşırı ısınmış bir aracın hararet göstergesi ikaz verir ve aracın motor bölümünden, bazen de su haznesinden buhar çıkar. Bu durumda araç seyir halindeyse hemen güvenli bir yere çekilmeli ve motor durdurulmalı, motorun soğuması beklenmelidir.
İçten yanmalı makinelerde oluşan patlama sonucu sıcaklığı artan motorun ısısı soğutma kanallarında dolaşan soğutma sıvısına aktarılır. Bu durumda soğutma sıvısı ısınır ve soğumaya ihtiyaç duyar. Isınan sıvı pompa yardımıyla basınçlı bir şekilde radyatöre ulaşır. Radyatöre gelen sıcak sıvı burada soğutulur.
Esasen motor sıcakken yıkanır, ancak soğuk değil ortam sıcaklığında veya mümkünse sıcak su tercih edilmelidir. Böylelikle su daha hızlı buharlaşarak motordan uzaklaşıp sudan kaynaklı elektrik ve ateşleme sorunları/arızaları en aza inecektir.
Motosikletlere genelde yağmurda birşey olmaz ama tedbiri elden bırakmamakta yarar var, mümkün olduğu kadar yağmurdan kaçırmak elektronik aksamları için iyi olabilir.
1 cevap. Motosiklet uzun süre yağmur altında kalmışsa fren hidroliğinin tahliye kanalından içeriye su sızar ve fren pedalında yumuşama olur.
Konulmaz.Nedenine gelecek olursak saf su 102 derecede kaynamaya başlar antifriz 168 derecede kaynamaya başlar.Eğer siz radyatöre saf su koyarsanız motor suyu daha çabuk ve daha çok ısınır hatta hararet yapabilir.
Motorun bir numaralı gıdası olan benzinin kalitesi yine motorun randımanlı kullanılmasını sağlamaktadır. Kalitesiz benzin her zaman için ilk zararı motora verir. Mümkün mertebe tek tip benzin marka ve çeşidi tercih edilmelidir. Bu sayede motorun gereksiz hararet yapması, segmen kayması gibi hasarlardan kaçınılmış olur.
Evet, suyun kimyası doğrudan yakıt olarak kullanılmaya pek de müsait değil. Zira su kararlı bir madde. Ayrıca hidrojen ile oksijen atomları arasında da sıkı bir bağ var. Tüm bunlarla birlikte sıvı haldeki suyun sahip olduğu enerji, bir motoru çalıştırabilecek düzeyde değildir.
Motor Temizleme. Otomobilin motor kısmında zamanla toz, çamur, zift, yağ katmanları, kireç, demir tozları ve pas birikir. Otomobilin sağlıklı çalışması için en hayati parçası motordur. Bu nedenle araç motorunun temizliği önemlidir.
Bu bağlamda kaput açıldı vakit aracın sağ üst kısmında sarı kapaklı bir bölme bulunur. Bu kısımdaki kapak açılmak suretiyle Motor suyu eklenebilir.
Su kaynatmaya başlayan araç hemen kenara çekilmeli ve motor iyice soğumadan müdahale edilmelidir. Çünkü sıkışan ve sıcak hava sonucu araç motoru içinde oluşacak ani bir değişikli aracınızın yanmasına neden olabileceği gibi başka kazalara da sebep olabilmektedir.
Araba hararet göstergesi, gösterge panelinde kırmızı bir termometre şeklinde yer alır. Hararet göstergesi 70-90 derece arasını gösteriyorsa hararet problemi yok demektir. Ama bu derece 90'ın üstüne çıkarsa hararet problemi başlamış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri