Kuru fasulyenin güzel pişmesi için bir püf nokta buldum : Eğer kuru fasulyeyi sıcak suda ıslatırsan, pişirme suyun da sıcak olmalı; eğer kuru fasulyeyi soğuk suda ıslatırsan, pişirme suyun da soğuk olmalıymış. Fasulyenin erken pişmesi için önemli bir noktaymış bu.
Unutmayın ! Bir gece önce ıslatılan kuru fasulye soğuk su ile nohut ise kaynamış su ile ıslatılmalıdır.
Kuru fasulyemizi derin bir tencereye alalım ve üzerini geçecek kadar su koyalım. 5 dakika kaynatalım. Kaynattıktan sonra 1 bardak soğuk su veya buz ilave edelim. Ocağınızı kapatın ve 1 saat bekleyin.
2) Fasulye Islatılmalı
Bu konuda ise fasulyeleri ıslatırken suyun içine bir kaşık ekleyeceğiniz tuz size büyük yardım edecek. Islatılan fasulyelerin yeniden yıkanması da fasulyede biriken asitleri temizleyecektir.
İlgili 40 soru bulundu
Fasulyenin pişirme suyu kaynamaya başladığında ise limon sıkıyorlar. Bunun nedeniyse limon suyunun fasulyenin dağılmamasını ve diri kalmasını sağlaması.
Fasulyelerin yumuşaması ve daha çabuk pişirilmesi için, mutlaka bir gece önceden ıslatın. Islatma işlemini su ile ya da süt ile yapabilirsiniz. Ardından dökerek pişirme işlemine devam edebilirsiniz. Islatma esnasında suyun içerisine bir kaşık tuz ekleyin.
Normalda fasulye suyla ıslatılır. Bu tarifte ise 2 bardak suya 2 su bardağı süt koyacaksınız ve fasulyeyi bu sütte yatıracaksınız. Bir gece bekleyecek olan fasulyeleriniz sütün içinde şişecek ve pişirmeye hazır hale gelecek. Süt fasulyenizin dağılmasını ve kabuklanmasını önleyeceği gibi lezzetini de tavana çıkaracak.
Kuru fasulyenizi yapmak için bir gece önceden suda bekletmeniz yumuşamasına ve daha hızlı pişmesine yardım edecektir. Normal tencerede ıslanmamış kuru fasulyeler çok zor pişer. Bu yüzden kuru fasulyenizi bir gece önceden akşam 9-10 gibi ıslatırsanız, ertesi gün yemek yapacağınız saate kadar ıslanacaktır.
Fasulyeyi pişirmeden önce haşlama işlemi uygularken tencerenin içerisine 1 çay kaşığı kimyon koymak, gaz yapmasının önüne geçer. Aynı şekilde ve miktarda koyacağınız kekik de benzer bir etki yaparak gaz yapma sorununu çözecektir.
Bu durumun önüne geçmek için ustalar, yemeği hazırlarken birkaç damla limon sıkarlar. Kuru fasulyeye sıkılan limon, fasulyenin dağılmasını önleyen bir püf noktasıdır.
Kuru fasulyelerinizi derin bir tencerenin içerisine aktarın. Üzerine süt ilave edin. Kısık ateşte karıştırarak ve sütün taşmamasına özen göstererek pişirmeye başlayın. Kuru fasulyeler cinsine bağlı olarak ortalama 40 dakika - 1 saat içerisinde yumuşamaya başlayacaktır.
Kuru baklagilleri, 4-8 saat kadar suda beklettikten sonra pişirmek, hep pişirme süresini kısaltıyor hem de gaz oluşumunu önlüyor. Suda bekletme yani ıslatma, baklagillerde bulunan demir ve çinko gibi minerallerin emilimini de azaltabilen tanin ve fitat gibi bileşiklerin miktarını da azaltıyor.
Yağın üzerine 1 adet orta boy ince ince doğranmış soğan ekleyip, 1 dakika kavurun. Ardından fasulyeleri ekleyip, 2-3 dakika kadar kavurun. Daha sonra taze fasulyelerin üzerine 1 su bardağı kadar sıcak su ekleyin.
Tuzunu ayarlayalım, yeşil fasulye yeterince kavrulunca sıcak suyunu ekleyip pişmeye bırakalım.
Kuru fasulye yemeği her evde yapılabilen bir yemek türüdür. Severek tüketilen kuru fasulye, düdüklü tencerede 10 ile 15 dakika arasında pişirilir. Tencerede pişirim süresi ise, yaklaşık 40 dakikadır.
Kullanacağınız kuru fasulyeleri önceden ıslatmadıysanız normal tencerede pişmesi orta ateşte 1 saati bulabilir. Bu süre fasulyenin cinsine göre değişecektir. Vaktiniz kısıtlıysa önceden ıslatılmayan kuru fasulyeyi yaklaşık 20 dakika düdüklü tencerede de pişirebilirsiniz.
Bir gece önceden ıslatmak kuru fasulyenin daha kolay pişmesini sağlıyor.
40-45 dakika kadar bekletin.
Kuru fasulye yapmanın ilk püf noktası 1 gece önceden suda bekleyip, yumuşamasını sağlamaktır. Bu esnada suyuna biraz karbonat da atabilirsiniz. Kuru fasulyenin şişkinlik ve gaz yapmaması için, pişirmeden önce bu suyu değiştirmeniz ve yine pişirme esnasında suyuna biraz kimyon katmanız önemlidir.
Tencerenin kapağını kapatıp 5 -10 dakika kadar pişirdikten sonra (fasulye patatese göre daha geç piştiği için patatesleri daha sonra ekliyoruz) patatesleri küp küp doğrayıp fasulyenin üzerine ekliyoruz.
İnce ince yemeklik doğranan soğan, sıvı yağda kavrulur. 12 saat öncesinde ıslatılıp süzülmüş fasülyeler kavrulan soğana eklenir. 2-3 dakika kavrulan fasülyelere ufak doğranmış sucuklar eklenir. Salça da yeterince kavrulduğunda biberi ve tuzu eklenir.
FASULYENİN GAZ YAPMASI NASIL ÖNLENİR? * Kuru fasulye yemeğini pişirirken tencereye bir tutam karbonat veya kimyon ekleyin. Böylelikle yemeğin gazını önceden almış olacaksınız. * Aynı şekilde ve miktarda koyacağınız kekik de benzer bir etki yaparak gaz yapma sorununu çözecektir.
Kuru fasulyeye karbonat eklemek de çok sık kullanılan bir yöntem. Karbonat fasulyelerin daha çabuk yumuşamasını ve dolayısıyla yemeğinizin daha hızlı pişmesini sağlarken fasulyenin saldığı gazı da yok edebiliyor.
şeker, tat vermekten ziyade fasulyenin gazını alır. daha üstün tat ve doku için, fasulyeyi süt ile ıslatın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri