ISO 14001, ürünün hammaddeden başlayarak müşteriye sunulmasına kadar olan süreçte çevresel faktörlerin belirlenmesi ve bu faktörlerin gerekli önlemler ile kontrol altına alınarak çevreye verilen zararın en aza indirilmesi için kılavuzluk yapan bir standarttır.
ISO 14001 belgesi, kuruluşların çevre sorumluluklarını daha iyi karşılamalarına ve çevreyle ilgili maliyet tasarrufunda bulunmalarına yardımcı olan bir iso belgesidir.
ISO 14001 belgesini kimler alabilir / uygulayabilir? Üretim sırasında atık çıktısı bulunan ve faaliyetleri ile çevreyi etkileyen hemen hemen her firma/işletme ISO 14001 belgesini alabilir.
Büyük bir organizasyonda ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi kurulacak ise Çevre Yönetim Temsilcisinin liderliğinde üst yönetimden , üretim, idari işler vb birimlerin katkıları ile bir Çevre yönetim ekibi oluşturulması zorunlu olmasa da gereklidir.
Bu belgeler ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi , ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi ve ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi belgeleri denir.
İlgili 25 soru bulundu
ISO 45001, kuruluşların ürün ve hizmetlerinin güvenliğinden çok çalışanın sağlığına ve işin güvenliğine yönelik bir standarttır. Sonuç olarak; ISO 45001, proaktif bir yaklaşımla, zararla sonuçlanabilecek olası tehlikelerin önceden tespitini ve gerekli önlemlerin alınmasını hedeflemektedir.
ISO 14001, ürünün hammaddeden başlayarak müşteriye sunulmasına kadar olan süreçte çevresel faktörlerin belirlenmesi ve bu faktörlerin gerekli önlemler ile kontrol altına alınarak çevreye verilen zararın en aza indirilmesi için kılavuzluk yapan bir standarttır.
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, müşteri beklentileri, ihtiyaçları ve mevzuat şartlarını karşılama yolu ile müşteri memnuniyetinin artırılmasını öngören dünyaca kabul görmüş bir kalite yönetimi sistemi biçimidir.
ISO 14001 belgesi almak prosedürleri düzenlenerek yayınlanır. Atık yönetim sistemi prosedürler ile anlaşılır olarak belirtilir. Bu süreç ve dokümantasyon yapısı hazırlığından belirli bir süre sonra belgelendirme denetimi yapılarak firma ISO 14001 belgesini almaya hak kazanır.
ISO 14001 Belgesi Akredite olanUluslar arası Belgelendirme kuruluşlarından alınır.
Ülkemizde ve tüm dünya ülkelerinde ISO Kalite Belgelerinin geçerlilik süresi 1 yıldır. Belgeler 3 yıllık olarak hazırlanır ve her yıl ara denetim ve gözetim işlemleri yapılmaktadır.
ISO, 23 Şubat 1947 yılında kurulmuş olan(Uluslararası Standart Organizasyonu) kalite yönetim sistemleri standartıdır. En çok rağbet gören ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi ile beraber 8 ISO Belgesi vardır.
Ekolojik sistemin korunması, doğal yapının zarar görmemesi için ISO 14001 çevre yönetimi sistemi, çevreye verilecek riski en aza indirmeye odaklı bir yönetim sistemidir. Sistemin temeli, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardını baz aldığı için, çevre yönetim sistemine uyum sağlaması oldukça kolaydır.
Bu komitenin çalışmaları sonucunda, 1996 yılı eylül ayında ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi standardı yayınlanarak hayata geçirildi.
Sonuç olarak, ISO sertifikasına sahip olan bir kuruluşun, kalite standartlarını karşılayan ürün ve hizmetlere sahip bir kuruluş olduğu anlaşılır. ISO (Uluslararası Standardizasyon Örgütü) standartlarının temsil ettiği bir başka özellik ise organizasyonlar için iş hacimlerini genişletme fırsatıdır.
ISO 14001:2015' in adapte edilmesi, kendi içinde en uygun çevre çıktılarının olmasını garanti etmez.
International Organization for Standardization (ISO), dünya çapında standartları geliştirmek, uluslararası iletişim ve iş birliğini artırmak ve uluslararası ticaretin adil büyümesini teşvik etmek amacıyla 1947 yılında kurulmuş olan bir sivil toplum kuruluşudur.
ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi, özünde doğal kaynak kullanımının azaltılması, toprağa, suya, havaya verilen zararların minimum düzeye indirilmesini amaçlayan, risk analizleri tabanında kurulan bir yönetim modelidir.
ISO 9001 belgesi kimlere verilir? ISO 9001 Kalite Yönetim belgesi her türden kurum ve kuruluşa verilebilir. Özellikle henüz organizasyon şemasını çıkaramamış ve işyerinde yetkili bir kişinin bulunmaması gibi durumlarda işlerin aksadığı kurumlarda işlevsel bir çalışma modelinin oluşturulması açısından değer sunar.
ISO 22000, sistemin benimsendiği ve uygulandığı gıda işleyiciliği, üretimi, depolama, gıda ve gıda ürünleri dağıtımında yer alanlar için bilimsel bir anlam ifade etmektedir. Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi için ISO 22000'in amacı gıda güvenliği ve emniyetini sağlamaktır.
Malı ve hizmeti üreten firma için bu belgeyi alacak olan firmanın uygunluğunun denetlenmesi ile kurumlara verilir. Kurumların kurumsal kimliğine verilen bir belgedir. Bu belgeyi firma büyüklüğüne bakmadan herkes alabilir. Büyük ve kküçük ölçekli firmaların tamamı ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemleri Belgesi alabilir.
en geç 2023 yılına kadar TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi alması zorunlu hale gelmiştir. Hem yasal yükümlülüklerinizi yerine getirmek adına hem de gelecek nesillerimize yaşanabilir bir çevre bırakmak adına sizlere Konya Bölge Koordinatörlüğü olarak Belgelendirme sürecinde destek olmaya hazırız.
ISO 27001 belgesi, kuruluşların kendilerinin ve müşterilerinin gizli bilgilerini güvende tutmalarına ve yönetmelerine yardımcı olan bir iso belgesidir.
OHSAS 18001 belgesi, iş sağlığı ve güvenliğini yönetmenize, riski en aza indirmenize, saygınlığınızı korumanıza ve işyerinizi güvende tutmanıza yardımcı olan bir iso belgesidir. OHSAS 18001 sertifikası, uluslararası kabul görmüş yönetim sistemi standardıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri