İlk kez tam buğday unuyla bir tatlı denedim, olur mu olmaz mı nasıl açılır hamuru derken çok leziz bir tat ortaya çıktı. Merak edenlere ;yufka yapımında hiç zorlanmadım aksine tam buğday unu beyaz undan daha kolay açılıyormuş.
Baklava yaparken ilk tercihiniz sert buğday unu kullanmak olmalı. İyi açılmış bir hamur, iyi bir baklava demektir. Hamurun iyi açılması, arkası görünecek şekilde incecik olması için de içine yumurta eklemeniz çok önemli.
Tam buğday unlu tatlı yapmak isteyenlere göre gayet fit olan tarifiyle diyet browni! İçinde pekmez, tam buğday unu ve damla çikolata var. Yapımı ise fırında kek pişirmek kadar kolay oluyor. Kalorisi düşük browni tadı yakalamak isteyen herkesi bu tarife bekleriz.
Baklava hamuru için sarı, sert buğday unu kullanırsanız lezzeti daha iyi yakalarsınız. Kimi mısır nişastasını tercih etse de, buğday nişastasını kullanmanız halinde, hamurun oklavaya ve zemine yapışıp dağılmasını önlemiş olursunuz. Tereyağı baklavanın lezzetini artıracaktır.
Nişasta Çeşitleri Arasında Tercihimiz: Buğday Nişastası
Öncelikle buğday ve mısır olarak ayrılan nişasta çeşitleri karşısında kararsız kalabilirsiniz. Gevrek bir baklava tadı alabilmek için kullandığımız nişasta çeşitlerinden olan buğday nişastasını tarifinizde kullanabilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Klasik baklava hamurunda un, yumurta, su, tereyağı gibi malzemeler olur. Hamurun en önemli püf noktası ise içerisine sirke ilave etmek. Sirke ilavesiyle baklavalar o kıyır kıyır dokusunu daha kolay kazanır ve şekerlenmez. Ev yapımı baklavanın yine lezzetini arttırmak için içerisine yoğurt ve süt de ekleyebilirsiniz.
Sade yağ gezdirilir üzerine bolca, yağ kaynar değil ama sıcak olmalıdır, onu belirtmiştik. Önceden ısıtılmış 160 derece taş fırında 40-45 dakika kadar pişirilir.
“Baklava hangi nişastayla açılır?” diye sorduğunu duyar gibiyiz şefim. İşin püf noktası iyi tozan buğday veya mısır nişastası ile açılmasıdır. Baklava bezeleri açılırken önce aralarına bol nişasta serpilmeli ancak genişletilip yufka şeklinde açılacağı zaman sadece hamurun ihtiyacı kadar nişasta serpilmelidir.
Tatlıların en önemli malzemesi undur. Baklava için seçeceğiniz un, sert buğday unu olmalı.
Baklavalık un üretiminde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin durum buğdayı olarak bilinen Zenit çeşidi de tercih edilen buğdaylar arasındadır. Durum buğdayının sert yapısı baklavaya gevreklik kazandırır. Unun partikül iriliği arttıkça baklavanın şerbet çekme özelliği de artmaktadır [4].
Rafine buğday unu sadece nişasta ve glüten bakımından zengindir. Tam buğday unu, rafine buğday ununa göre 2-4 kat daha fazla vitamin ve mineral içerir. Tam buğday unu ile glisemik indeks 65-70'ten 50-55'lere düşer.
Buğday unu türk beslenme kültüründe oldukça yaygındır ve önemli bir yere sahiptir. Ekmek, börek, simit gibi türk beslenme kültürüne has gıdaların yanında endüstriyel gıda üretiminde de kullanılmaktadır. Kek, ekmek, kurabiye ve pizza buğday unundan yapılmaktadır.
İnsanların sindirim sistemine en uygun un olan tam buğday unu, uzun süre tok tutma görevine sahip olduğu için pek çok unlu gıdanın yapımında tercih edilir.
Baklava yapımı için gluten oranı yüksek, hamurun açılmasını kolaylaştıracak, yüksek proteine sahip buğdaylardan yapılan unlar kullanılır.
Tam buğday unu iki çeşittir: yüzde 100 tam buğday unu ve beyaz tam buğday unu. Yüzde yüz tam buğday unu, kabuklu kırmızı buğday tanesinden elde edilir. Çok amaçlı undan daha fazla lif ve diğer besinler sağlar.
Üstelik kıyması, cevizi olan ve tam buğday Kalecik Unu kullanılan bir Anne Böreği. Oldukça da doyurucu biraz da adı oradan geliyor. Sıvı yağ ve nişasta hariç tüm malzemelerle çok yumuşak olmayan bir hamur hazırlarız.
Baklava için gereken en önemli malzemelerden biri de nişastadır. Taze ve ince buğday nişastası yufkalarınızı açmak için en doğru seçimdir.
Her türlü unlu mamullerin yapımında kullanabileceğiniz bir üründür. Ev hanımlarının ve bireysel kullanıcıların tüketimine sunulan Söke unun bu çeşidi geleneksel buğday unu olarak tanımlanır. Söke unu el değmeden hijyenik bir ortamda üretilir. Özellikle baklava hamuru ve börek açımı için oldukça uygun bir un çeşididir.
son olarak, baklavanın içine yoğurt, süt, yumurta, kabartma tozu konulmaz; çünkü baklava börek değildir. yaprakları yapışmaması için nişastayla açılır, yapraklar yeteri kadar ince değilse börekten farkı olmaz. bunu da başta aramızdaki baklava ile.
Evlerimizde nişasta yokluğunda, eğer elimizde varsa nişasta yerine pirinç unu kullanabiliriz. Pirinç ununu tariflerde aynı nişastaymış gibi kullanabiliriz ve tarifimizin kıvam almasını sağlayabiliriz.
Baklava hamuru malzemeleri:
2 su bardağı su. 1 tatlı kaşığı sirke (elma ya da üzüm) 1/2 çay kaşığı tuz.
İyi Baklava Ağızda Dağılmalıdır
Dokunma, tatlının nasıl piştiği hakkında da ipucu verir. Tam kıvamında pişmiş bir baklavaya dokunulduğunda dağılmaz. Bunun yanında iyi baklava ısırıldığında ağızda dağılması gerekir.
Kolay Baklava Tarifi yapılışı:
Hamuru için süt, sıvıyağ, su, yumurta ve karbonata azar azar un eklenerek hamur yoğrulur ve dinlendirmeye alınır. Hamur 30 parçaya ayrılır, 10'ar beze halinde parçalar nişasta ile açılır. Hamurların hepsi üst üste getirilip açılarak tepsiye yayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri