Malı ve hizmeti üreten firma için bu belgeyi alacak olan firmanın uygunluğunun denetlenmesi ile kurumlara verilir. Kurumların kurumsal kimliğine verilen bir belgedir. Bu belgeyi firma büyüklüğüne bakmadan herkes alabilir. Büyük ve kküçük ölçekli firmaların tamamı ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemleri Belgesi alabilir.
Kimler Katılabilir:
Endüstri ve hizmet işletmelerinin kalite ve genel yönetimiyle ilgili olarak kariyerini geliştirmek amacıyla çağdaş kalite yönetimi bilgi ve becerileri edinmek ve ihtiyaç duyulan donanımı kazanmak isteyen Yüksek Öğretim mezunu kişiler bu programa katılabilir.
ISO belgesi almak zorunlu değildir, her organizasyon kendi yararına olduğunu düşündüğü bir ISO kalitesine sahip olabilir.
ISO belgesi, büyük veya küçük çaplı her türlü işletme için gerekli olan bir belgedir. İş politikası süreçlerini belgeler ve bu süreçleri resmi olarak tanımlar. En yaygın olarak bilinen ISO belgesi ise "ISO 9001" Kalite belgesidir.
ISO belgesini kim verir? ISO belgesini IAF akreditasyonuna kuruluşlar veya bunların akredite ettiği (yetki verdiği) yetkilendirilmiş belgelendirme firmaları verir. Türkiye'de kamuya ait tek belgelendirme kuruluşu TSE tek akreditasyon kurumu da TÜRKAK'tır.
İlgili 42 soru bulundu
Ülkemizde ve tüm dünya ülkelerinde ISO Kalite Belgelerinin geçerlilik süresi 1 yıldır. Belgeler 3 yıllık olarak hazırlanır ve her yıl ara denetim ve gözetim işlemleri yapılmaktadır.
ISO belgesi; Hizmet alanının farklı sektörlerinde faaliyette olan işletmelerin belirli bir standarda uygun olarak hizmet sunduklarının ispatında bulunan ve alanlarında yetkinliğinin bulunduğunu belirten bir belgedir.
Bir ürüne veya hizmete ait kalite belgesi (TS 12257 öğrenci ve personel taşımacılığı, TS 73 ahşap yer döşemesi), firmaya ait yönetim sistemi belgesi (TS EN ISO 9001, ISO 13485, ISO 22000) ve ürüne ait CE belgesi bir birine alternatif oluşturacak belgeler değildir.
ISO 9001 belgesi kimlere verilir? ISO 9001 Kalite Yönetim belgesi her türden kurum ve kuruluşa verilebilir. Özellikle henüz organizasyon şemasını çıkaramamış ve işyerinde yetkili bir kişinin bulunmaması gibi durumlarda işlerin aksadığı kurumlarda işlevsel bir çalışma modelinin oluşturulması açısından değer sunar.
ISO, 23 Şubat 1947 yılında kurulmuş olan(Uluslararası Standart Organizasyonu) kalite yönetim sistemleri standartıdır. En çok rağbet gören ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi ile beraber 8 ISO Belgesi vardır.
Türkiye de iso belgelerini veren tek kuruluş TSE değildir. TSE de normal bir belgelendirme kuruluşu olup devlete aittir. TURKAK Türk Akreditasyon Kurumu türkiye de belgelendirme firmalarını akredite etmeye yani ISO belgelerini vermeye yetkili kılmaktadır.
Ayrıca türkak akreditasyonlu iso belgesi aldıysanız (belgenizin üzerinde türkak logosu ve logonun altında bir yetki numarası mevcuttur) https://secure.turkak.org.tr/kapsam/search bu linkte bulunan ekrandan belgenizi vermiş olan kuruluşun belgelendirme yetkisine ait bilgilerine ulaşabilirsiniz.
ISO 9001 belgesi, bir kurumun Kalite Yönetim Sistemi tarafından denetlendiğini ve ISO'nun belirlemiş olduğu standartlara uygunluğunu gösteren bir belgedir. Bu belge kapsamında kurum ve kuruluşların ihtiyaçları karşılanmaktadır.
Zorunlu değildir. Ancak ISO 9001 belgesi alan işletmeler, genel kalite standartlarını karşıladıklarını kanıtladıkları için müşteri gözünde imajını yükseltirken, dış pazarlarda rekabet gücünü arttırır. Ayrıca iş kalitesiyle iş süreçleri olumlu etkilenir.
ISO 9001 belgesi, uluslararası tanınmış belgelendirme kuruluşları tarafından verilir.
ISO 9001 belgesi kalite yönetim sisteminin şartlarını karşılayan bir kalite yönetim sistemini etkin bir şekilde işinizi yönetmenize yardımcı olmak en iyi uygulama metodlarını işletmenize kazandırmak için üretilmiştir.
ISO 9001 Standardı, esas olarak bir kontrol mekanizmasıdır. Bu standardın amacı, hata ve kusurları azaltmak, ortadan kaldırmak ve daha önemlisi oluşabilecek hata ve kusurları önlemektir. Standart, direk olarak ürün ve hizmet kalitesiyle ilgili değil, yönetim sisteminin kalitesi ile ilgilidir.
İSO 9001 Belgesi denetim ve sözleşme sürecinden geçmiş olan kuruluşlar için en fazla 20 gün içerisinde alınmaktadır. Hızlı bir süreç olan belge alma süreci, firma standartlarını gerçekleştirmiş ve belgelendirme kuruluşuna gerekli olan evrakları teslim etmişse kısa zamanda teslim edilecektir.
CE Belgesi yasal bir zorunluluk iken TSE Belgesi daha üst sevite bir kalite göstergesidir. Yani CE İşaretlemenin yanısıra alınan bir TSE Belgesi ürüne ek kalite ve itibar göstergesi olarak algılanabilir.
Eğer TSE damgası ürün üzerinde yoksa o ürün alınmamalıdır. Böylece daha güvenli ve daha kaliteli ürünlere sahip olmak mümkündür. Üzerinde TSE damgası bulunmayan ürünler tüketildiğinde birçok sağlık sorunu ile karşı karşıya kalınabilir.
TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi demek işyerinizin fiziki şartlardan, personel şartlarından, idari şartlardan , teknik donanım şartlarından yeterli olduğunuzu ispat eden bir belgedir. TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi şahıs firmalarına , esnaflara, adi ortaklıklara , limited veya anonim şirketleri alabilir.
Bir kuruluş veya organizasyon, ISO belgesine sahip olursa ISO kapsamında belirlenen gereksinimleri karşıladığı anlamına gelir. ISO, kuruluşların hem uygun hem de etkili bir kalite yönetim sistemini takip etmelerine yardımcı olur.
Uygunluk: Bir şartın yerine getirilmesi.
ISO Belgeleri bulunan firmaların sahip oldukları bu kalite belgelerinin ait olduğu standardın işletmedeki uygulamalarını denetleme çalışmasıdır. Bu denetimler Belgelendirme ve Yıllık Ara Denetimler olarak 2' ye ayrılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri