Bu, nikel ile her temas ettiğinizde, bağışıklık sisteminizin yanıt vereceği ve alerjik bir yanıt üreteceği anlamına gelir. Bağışıklık sisteminizin nikele duyarlılığı, ilk maruz kalmanızdan sonra veya tekrarlanan veya uzun süreli maruz kalma sonrasında gelişebilir.
Kakao, çikolata, soya, fındık gibi maddeleri az tüketmelidir. Teneke kutudaki içecekler ve gıdalar yüksek nikel içeriği nedeniyle kullanılmamalıdır. Hayvansal ürünlerden daha az nikel içerdiğinden, et ve yumurta emniyetlidir, tuna balığı, kabuklu deniz ürünlerinde nikel miktarı yüksektir.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Nikel deride temas egzaması ve/veya ürtiker-astım yapabilmektedir. Bu reaksiyonalr için nikelin deri ile teması, diyetle alınması, solunması yada ortopedik protezlerle kullanılması yeterlidir. Solunum yolu ile alınan nikelin nerede ise 30–50% si vücuda absorbe olmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
İthal sarıb altınlarda, beyaz altınlarda, platinlerde ve gümüşlerde nikel bulunabilir. Buna ek olarak, nikel, çamaşır suyu, saç boyaları ve bazı gıda maddelerinde de görülebilir. Yüksek miktarda nikel içeren gıdalarda vardır.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Besin alerjisi her yaşta başlayabilir. Hangi yaşta geçeceği ise bilinemez. Birçok alerji türü bir süre sonra kendiliğinden geçebilir.
Bağışıklık sistemi tarafından salınan kimyasal maddeler, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, kaşıntılı gözler veya cilt reaksiyonları gibi alerji semptomlarına yol açar. Bazı insanlar için bu aynı reaksiyon, akciğerleri ve solunum yollarını da etkiler ve astım semptomlarına yol açar.
Nikel alerjisinin kesin nedeni bilinmemektedir. Diğer alerjilerde olduğu gibi, nikel alerjisi, bağışıklık sisteminiz nikeli zararsız değil, zararlı bir madde olarak gördüğünde gelişir. Normalde bağışıklık sisteminiz yalnızca vücudunuzu bakterilere, virüslere veya toksik maddelere karşı korumak için tepki verir.
Nikele maruziyetin oluşturabileceği başlıca sağlık riski solunum sistemi kanserleridir. Nikele maruziyetin bir diğer önemli etkisi de alerjidir. Astım, ürtiker, eritem, kontakt dermatit oluşturabilir. Nikelin fazla miktarda alınması akciğer, burun, prostat ve gırtlak kanseri riskini artırır.
Bununla birlikte altın takı yapımı sırasında, daha sert ve kolay işlenebilir olması için altın bir miktar nikel ile karıştırılmaktadır. Dokuz ayar altında yüksek, 18 ayar altın düşük miktarda nikel bulunmaktadır. Buna karşın 24 ayar altın ve som gümüşün nikel içermediği kabul edildiğinden güvenle kullanılabilir.
Mide bağırsak yakınması ön planda olan hastalarda, ağız içine yapılan nikel patch testi ile tanı konur. Bu test sonucu 48 saat sonrası ağız içinde değişikliklerin yanı sıra hastaların mide bağırsak, cilt ve nörolojik yakınmalarında da artış görülebilir.
Kabuklu deniz ürünlerinden kaçınılmalıdır. Sütün nikel içeriği düşüktür; bu nedenle süt, tereyağı, peynir, lor ve süzme peynir gibi süt ürünleri diyette tüketilebilir. Meyveler arasında muz (ılımlı), elma (haftada 3-4 kez) ve turunçgiller (haftada 3-4 kez) tüketime uygundur.
Alerjik reaksiyonların esas olarak kobalt, krom, nikel ve molibdene karşı olduğu gözlenmiştir.
Alerjik kaşıntı nedenleri; Alerjik hastalıklardan alerjik egzema (atopik dermatit), alerjik rinit (polen, ev tozu akarı ve küf alerjisi olanlarda), ürtiker ve ilaç alerjilerinde cilt kaşıntısı sık görülür. Alerjik rinit ve alerjik egzama da deri kuru ve kaşıntılıdır.
Alerji Tedavi Edilmezse Ne Olur? Alerji ihmal edilmemesi gereken acil bir durumdur. Alerji tedavi edilmediği takdirde nefes darlığı, bulantı, deride kaşıntı gibi pek çok rahatsızlığa neden olabilir. Hatta ileri derece vakalarda bu ihmal, bireyin hayatını kaybetmesine dahi yol açabilmektedir.
Alerjiler dünya genelinde çok sayıda kişiyi etkilemektedir. Alerjiler, özellikle çocuklarda yaygındır ancak yetişkinlik döneminde de ortaya çıkması nadir bir durum değildir. Bazı alerjiler kişi yaşlandıkça kendiliğinden geçme eğilimi gösterebilir, ancak birçok alerji ömür boyu devam eder.
Alerji iç organlara zarar verir mi? Alerji besin intoleransına sebep olduğu için kişinin iç organları etkilenebilir. Alerji, huzursuz bağırsak sendromuna neden olabilir.
Alerjik rinit yani alerjik nezle için doğru teşhis ve tedavi için bir alerji uzmanına gitmelisiniz. Çünkü alerji uzmanları alerjik rinit gibi alerjik hastalıklar konusunda detaylı eğitim almış ve yeteri beceriye sahip, deneyimli doktorlardır.
Vücudun çeşitli yabancı maddelere aşırı reaksiyonu sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklara alerjik hastalıklar denir. İmmünolojik hastalıklar ise vücudun bağışıklık sistemini hedef alan rahatsızlıklardır. Bu iki hastalık grubuyla, sağlık kuruluşlarının Alerji ve İmmünoloji bölümleri ilgilenir.
Yüksek ayarlı altın ve gümüş alerji yapmıyor
Takı alerjilerinden sorumlu başlıca madde olan nikel, özellikle metal takılarda çok sık kullanılmaktadır. Aynı şekilde düşük ayarlı altın ve gümüş takılarda da nikel kullanımı yaygındır.
Nikel düzeyi orta-yüksek düzeyde yüksek besinler: İncir, ananas*, erik, frambuaz*, üzüm, çilek*, armut, kayısı, karpuz.
Evlerde ve işyerlerinde yoğun miktarda deterjana maruz kalan bireylerde alerji ya da çeşitli hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Yapılan araştırmalar yoğun deterjan kullanımın astımı ve çeşitli hastalıkları geliştirme riski olduğunu ortaya koymuştur. Çamaşır deterjanları yapısal olarak tahriş edici bileşenler içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri