Tuyuğ Türklerin,Rubai İranlılarındır. Tuyuğda aruzun tek bir kalıbı kullanılır. Rubaide farklı kalıplar kullanılır. Tuyuğda genelde cinaslı kafiye, Rubaide ise tam ve zengin kafiye kullanılır.
Manide olduğu gibi, cinaslı uyak kullanılır. Halk şiirinde 11′li kalıpla söylenen mani biçimindeki şiirlere de tuyuğ denir. Aruzun yalnız "fâilâtün - fâilâtün - fâilün" kalıbıyla yazılır. Rubaide işlenen konular tuyuğda da işlenir.
Divan edebiyatına Türkler tarafından kazandırılan tuyuğ, dörtlüklerle yazılan bir nazım biçimidir. Aruz ölçüsüyle kaleme alınır. Türk şiirindeki 11'li hece ölçüsüyle yazılan ve mahlas bulunmayan mâni ile benzerlik gösterir. Tuyuğ nazım biçimi, daha çok Azeri ve Çağatay sahasında kullanılır.
Rubainin özellikleri
Kafiye düzeni aaxa ya da aaaa biçimindedir. Rubailerde aşk, şarap, dünyanın türlü nimetlerinden yararlanma, hayatın anlamı ve hayat felsefesi,tasavvuf ve ölüm gibi konular işlenir. Rubai diğer nazım şekillerinden farklı olarak özel bir ölçüyle yazılır. 24 kalıbı vardır.
Tek bentten yani dört dizeden oluşur. Rubailerde genellikle tasavvuf, felsefe, aşk, ölüm gibi konular işlenir. Rubailer dört mısradan oluştukları için şairin söylemek istedikleri, sanat ve üslubun gölgesinde kalmaz. Rubailer de Divan edebiyatının diğer nazım biçimleri gibi aruz ölçüsüyle yazılmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Dört mısradan oluşan nazım şekline rubâî denir. Kafiye düzeni genellikle aaxa şeklindedir. Ancak xaxa ve aaaa şeklinde kafiyeli rubâîlerde vardır. Rubâî'yi dört mısralık nazm ve tuyuğ'dan ayıran en önemli özellik veznidir.
Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir. Aruzun kısa “Fâ'ilâtün, fâ'ilâtün, fâ'ilün” kalıbıyla yazılır ve 11'li hece vezni kullanılır. Kafiyeleri ise cinaslı kelimelerden seçilir. Çoğunlukla Çağatay ve Azeri edebiyatında görülür.
Arapça'da “dörtlü, dörtlük” anlamına gelen rubâî kelimesi (çoğulu rubâiyyât) edebiyatta dört mısradan meydana gelen şiirlere verilen addır.
İran edebiyatında doğarak Türk edebiyatına geçen bir nazım biçimi olan Rubai, kendine özgü vezinlerle yazılan ve dört mısradan oluşan nazım biçimi olarak tanımlanır. Mahlasız şiirlerin birçoğu Rubai nazım şekli içerir.
Rubailerde dünyanın nimetlerinden faydalanma, hayatın anlam ve felsefesi, aşk, şarap, ölüm gibi temalar işlenir. İran asıllı Ömer Hayyam, Rubai'nin en büyük şairidir.
Tuyuğda genelde cinaslı kafiye, Rubaide ise tam ve zengin kafiye kullanılır. Hoca yazdırdı: Tuyuğ Türklerin,Rubai İranlılarındır.
Tuyuğ, klâsik Türk edebiyatında aruz ölçüsüyle yazılan dört dizelik bir nazım biçimidir. Aruz yalnız fâcilâtün fâ'ilâtün fâ'ilün kalıbıyla yazı lır. Uyak düzeni rubâîde ve mânide olduğu gibi aaxa biçimindedir. An cak, xaxa biçiminde uyaklanan tuyuğlar olduğu gibi, dört dizesi uyaklı olanlar da vardır.
Tuyuğ Türk halk edebiyatında 11'li hece ölçüsüyle düzenlenen, mahlas kullanılmayan ve dört mısradan teşekkül eden cinaslı mâniye, iki beyitten meydana gelişi, yine mahlassız oluşu, kafiye yapısı ve konusu gibi hususlarda da rubâîye benzer. Ancak rubâî tamamen farklı bir aruz kalıbıyla yazılır.
Kasîde, nazım şekli olarak gazelle aynı özelliklere sahiptir. Gazelden farkı beyit sayılarının fazlalığı ve şiirin belli bir amaçla yazılmış olmasıdır. Kasîdenin ilk beyti kafiyeli, sonraki beyitlerin ilk mısraları serbest ikinci mısraları ise ilk beyitle kafiyelidir. Beyit sayısı 15-99 arasında değişir.
Nazım birimi dörtlük olan nazım şekillerinden biridir. Kafiye düzeni "aaaa/bbba/ccca"dır. Genellikle 4 ile 8 dörtlükten oluşur. Her konuda murabba yazılabilir.
Tuyuğ hikemî ve lirik muhtevalara uygun bir nazım şeklidir. Şairlerin önemli bir düşünceyi kısaca dile getirmek yahut görüşünü, inancını ortaya koymak istediğinde tuyuğu tercih ettiği görülmektedir. Tuyuğun ilk iki veya üç dizesinde anlatılacak fikre zemin oluşturulur, son dizede ise hüküm veciz şekilde söylenir.
Anonim halk edebiyatı nazım şekillerinden mâni ile Klasik Türk edebiyatı nazım şekillerinden tuyuğ ve rubâî, Türk şiirinde tek dörtlükten oluşan nazım şekilleri olarak bilinmektedir.
Rubai, genelde tek dörtlükle yazılan en kısa şiir türlerinden biridir. Kafiye düzeni iki farklı şekildedir. Ya da: aaxa şeklinde yazılır.
Terbi “dörtleme” anlamına gelir. Bir gazelin beyitlerinin üzerine başka bir şair tarafından yazılmış olan iki dize ile oluşmaktadır. Terbi yapan şair, aynı vezin ve uyağı kullanmak mecburiyetindedir.
Divan edebiyatında ise gazel olarak ele alınır 7 ya da 11'li hece ölçüsü kullanılıp yiğitlik, sevgi ve doğa gibi konuların işlendiği nazım türüdür.
Nazım şekilleri; Gazel, Rubai, Kaside, Tuyuğ, Mesnevi, Murabba, Kıt'a, Şarkı, Müstezat, Terkib-i Bent, Terci-i Bent, Musammat olmak üzere 12 (on iki) türe ayrılır.
Bestelenmek amacıyla yazıldığı için 3-5 dörtlük arası değişir.
Nazım Biçimi Nasıl Bulunur? Nazım biçimi aslında uyak düzeni, ölçüsü, nazım birimi ve konusuna göre manzumenin kazandığı dış özellikleridir. Doğal olarak nazım biçimi ilgili manzumenin uyak yani kafiye ölçüsü incelenerek bulunur.
Anadolu'da yazılan ilk tuyuğ örnekleri Kadı Burhaneddin ve Seyyid Nesimi tarafından yazılmıştır. Nesimi Divan edebiyatına 350'den fazla tuyuğ bırakmıştır. Kadı Burhaneddin tuyuğlarında cinaslı kafiyeyi çok fazla kullanmıştır. Her iki şair de tuyuğ edebiyatının önemli temsilcilerindendir.
Ortalama olarak gazel beyit 5-7-9 arası yazılır. Gazeller her aruzun kalıbıyla yazılır. Bir şairi aynı vezin ve kafiyeyle gazeline başka gazel yazmaya "tanzir" denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri