Başta kanser olmak üzere birçok hastalığa iyileştirici etkileri olduğu bilinen isot, alkaloit maddeler içermektedir. Demir, magnezyum, potasyum, fosfor, manganez gibi birçok mineral içeren isot aynı zamanda vitaminler açısından da zengindir. C, K ve A vitaminlerini içermektedir.
Özellikle çiğ köfteler de kullanılan isot aynı zamanda alternatif tıpta doğal ilaç olarak da tüketilir. Şimdilerde her yerde kolayca elde edilebilen isot, bağışıklık sistemini güçlendirerek sindirimi kolaylaştırır. Aynı zamanda kemik gelişimi ve vücuttaki ödemi de atmada oldukça etkilidir.
İsot, yöresel yemeklerde, lahmacunda ve çiğ köftede sıklıkla kullanılır. Bunların dışında kebap ve et yemeklerinde de sıklıkla tercih edilir. Acı lezzetleri seviyorsanız siz de doğal bir isot baharatı alıp yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
Boğaz enfeksiyonu ve çeşitli solunum yolu hastalıklarını önlemek adına isot tüketilmelidir. Enfeksiyonu giderici özelliği olduğu için idrar yolu enfeksiyonu yaşayanlara da önerilir. Bağırsakları temizleyen isot, gaz ve spazmı iyileştirmektedir. Yemeklere bir miktar isot eklendiğinde sindirimi kolaylaştırmaktadır.
Siyah rengi alan kurutulmuş biberler dövülerek, zeytin yağı ve bir miktar tuz ilave edilerek isot haline getirilir. İsot çiğ köftenin olmazsa olmazmalzemelerindendir. Şanlıurfa dışında neredeyse tüm Türkiye'de çiğ köfte ile beraber oldukça tercih edilen bir baharattır ayrıca kebap gibi yemeklerin yanında da gelir.
İlgili 35 soru bulundu
Kara isot zararlı
Atasoy, isotun özellikle üretim aşamasında çok fazla karartıldığında içerisindeki aroma bileşenlerinde oluşan çeşitliliğin arttığını ama bunun yanında bazı kanserojen maddeler ortaya çıktığını tespit ettiklerini belirtti.
- İsot metabolizmayı hızlandırırken kilo vermeyi de kolaylaştırır. - İsot mideyi rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. - Tam bir antikanser olan isot kanserli hücrelerin de büyümesini önler. - İsot genel olarak sindirim sistemini düzenlerken sindirimi de kolaylaştırır.
Gerçek isot, tatlı bir acılığa sahiptir ve mideyi yakmaz. Renk ve kokuya ek olarak, isotun yağına da bakılması gerekir. Eğer isot parlak renkteyse iyidir. Çünkü isot zeytinyağı ile yapılır.
– En iyi isot Urfa Yöresinden alınır.
Boğaz enfeksiyonu ve çeşitli solunum yolu hastalıklarını önlemek adına isot tüketilmelidir. Enfeksiyonu giderici özelliği olduğu için idrar yolu enfeksiyonu yaşayanlara da önerilir. Bağırsakları temizleyen isot, gaz ve spazmı iyileştirmektedir. Yemeklere bir miktar isot eklendiğinde sindirimi kolaylaştırmaktadır.
İsot, Şanlıurfa'ya özgü yetiştirilen biberlerin kurutularak baharat haline getirilmesiyle elde edilir. Pul biber ise biberin güneşte kurutulmasıyla elde edilen acı bir baharattır. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tercih edilen bu baharatlar, yemeklere tat ve acılık katmak amacıyla kullanılır.
İsot, pul bibere göre daha fazla güneşte bekletilir. Siyah, mor ve kırmızı renkli çeşitleri mevcuttur. Az kurutulan biberler kırmızı, 1-2 gün kurutulanlar mor, 3-4 gün kurutulanlar ise siyah rengine döner. Bekleme süresi arttıkça renk değişikliği yaşanır.
İsotu da bir kaseye alın ve üstüne sıcak su ekleyip 5 dakika kadar beklemeye alın.
Özellikle isot adı verilen kırmızı acı biber başı çekmektedir. Her derde deva olan kırmızı acıbiber özellikle kansere meydan okuyor. İngiltere'de yapılan bir araştırma da bunu doğrular nitelikte. Acı biberin içerisinde yer alan “kapsaisin” maddesi birçok tümörün büyümesini ve kanserli hücrelerin yayılmasını engelliyor.
Peki ya her ikisi de damakta ekşimsi bir aroma bırakan isot ile sumağın farkı nedir? Bu ikili pul biberin aksine birbirinden tamamen farklıdır. Sumak baharatı sumak bitkisinin tohumlarının hasat edilmesi ve sıklıkla öğütülmesi ile hazırlanır. Sumak; kullanıldığı yemeklere ekşimsi aroma verir.
Kuruyan biberler kırmızı renkte olduğundan kararması için kararana kadar her gün sıcak su ile nemlendirilerek şeffaf büyük torbalarda kararması beklenir. Daha sonra kurumuş biberler dövülerek, zeytin yağı ve bir miktar tuz ilave edilerek isot haline getirilir.
Şanlıurfa isotunun en büyük özelliği yakıcı acı olmamasıdır.
Çiğ köfteyi yoğurmadan isot adam başı bir çorba kaşığı hesabıyla suya konulur. Çiğ köftede isot yerine ne kullanılır? İsotsuz Çiğ Köfte Tarifinde yerini tam olarak tutamasa da kırmızı acı pul biber kullanılabilir.
Mor isotun yanı sıra ipek (kırmızı) isot ve siyah isot olmak üzere farklı çeşitleri bulunur. Tatlı isot olarak bilinen baharat, ipek isot adlı biberden elde edilir ve açık kırmızı renkte olur.
"Bu da ne demek şimdi?" derseniz, baharatlar, serin yerlerde saklanmalı ve bir ısınan-bir soğuyan değişken bir ısıda bekletilmemelidir. Bu nedenle buzdolabının, fırının ya da ocağın yanları ve üzerleri baharatları koymak için asla tercih etmemeniz gereken yerler.
Gaziantep yöresine özgü bir lezzet olan isot, yaz aylarında yetişen pul biberin belirli bir ısı altında tutulup, karartılmasıyla elde edilir. Özellikle yöre halkının en sık kullandığı baharat çeşididir.
"Pul biberin 104 ülkeye ihraç edilmesi çok önemli"
Şanlıurfa Ticaret Borsası Meclis Başkanı İsa Kızıldemir, AA muhabirine, 2022 yılında artan pul biber ihracatının, isotun ana vatanı Şanlıurfa açısından sevindirici olduğunu söyledi.
İşte çok merak edilen bu soruların cevapları... Özellikle çiğ köftenin içine konulan isot, doğu mutfağı için vazgeçilmez bir baharat. Yapılan araştırmalarla sağlığa olan faydaları ve yağ yakımına yardımcı olduğu kanıtlanan isotla kolaylıkla zayıflayabilirsiniz.
Şanlıurfa'da vatandaşların vazgeçilmez baharatı olan İsot üretimi başladı. Açılan büyük sergilerde günde tonlarca isot üretiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri