Peki ya her ikisi de damakta ekşimsi bir aroma bırakan isot ile sumağın farkı nedir? Bu ikili pul biberin aksine birbirinden tamamen farklıdır. Sumak baharatı sumak bitkisinin tohumlarının hasat edilmesi ve sıklıkla öğütülmesi ile hazırlanır. Sumak; kullanıldığı yemeklere ekşimsi aroma verir.
İsot, Şanlıurfa'ya özgü yetiştirilen bir biber türünün adıdır. Aynı zamanda Şanlıurfa ili ile özdeşleşmiş kurutulmuş bibere yörede verilen isimdir. Aynı zamanda Kürtçe'de bibere verilen genel isimdir.
Kırmızı pul biber, acı bir tada sahipken, isot pul biber gibi yakıcı bir acılığa sahip değildir. Ağızda tat ve aroma bırakan bir acılığı vardır. Pul biberde kullanılan biberler, tavada veya fırında pişirildikten sonra çektirilir. Bu sayede pul biber elde edilir.
Birinci gün toplanan kurutulmuş biber kırmızı, üçüncü gün siyah rengi alır. Siyah rengi alan kurutulmuş biberler dövülerek, zeytin yağı ve bir miktar tuz ilave edilerek isot haline getirilir. İsot çiğ köftenin olmazsa olmazmalzemelerindendir.
Gerçek bir isotu kokladığınızda acı bir koku almanız gerekiyor. Tadına baktığınızda ise tatlı bir acılığı olmalı. Aynı zamanda gerçek isot, tüketildikten sonra mide yanmasına neden olmaz. Sahte isot üreticileri ise zeytinyağı yerine isot üretimi sırasında pamuk yağı kullanıyor.
İlgili 36 soru bulundu
Şimdilerde her yerde kolayca elde edilebilen isot, bağışıklık sistemini güçlendirerek sindirimi kolaylaştırır. Aynı zamanda kemik gelişimi ve vücuttaki ödemi de atmada oldukça etkilidir. Yapılan bazı araştırmalarda gece körlüğü ve kansere iyi geldiği ortaya çıkarılmıştır.
İsot biberi hasat edildikten sonra güneş altında çekirdeklerinden arınmış şekilde kurutulur ve çeşitli işlemlerden geçerek baharat halini alır. Yöresel yemeklerde ve çiğ köftede sık sık kullanılan bir yardımcıdır. Şayet acı lezzetleri seviyorsanız siz de doğal bir isot baharatı alıp yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
Kırmızı pul biber, acı bir tada sahipken, isot pul biber gibi yakıcı bir acılığa sahip değildir. Ağızda tat ve aroma bırakan bir acılığı vardır.
Biberleri iç kısımları güneş görecek şekilde bir naylon örtünün üzerine serin. 2 gün güneşte dursun, suyunu çektiyse 3.gün öğleden önce sıcak saatlerde biberleri naylon şeffaf torbaya koyun. 3 gün torbada kalsın 3. günün sonunda akşam biberleri torbadan çıkarıp serin. Sabaha kadar havalansın.
Gramaj seçenekleri: 80 gr361,25 TL/kg. 250 gr275,60 TL/kg.
Şanlıurfa ile özdeşleşen acı bir baharat olan İsot, zayıflamaya yardımcı olması ve sağlığa olan faydaları ile gündem de. Uzmanlar, isotun yağ yakımını hızlandırdığını, bununla beraber fazla kilolardan kurtulmanızı sağladığını söylüyor.
Oldukça faydalı olan isotun aynı zamanda zararları da bulunmaktadır. İsot aşırı tüketildiği takdirde vücutta bir takım zararlara da neden olmaktadır. İsotun aşırı tüketilmesi mide rahatsızlıklarına sebep olur. Bu da mide asidi, ülser ve reflü gibi hastalıkları meydana getirir.
İbrahim Hayoğlu, uygun şartlarda hazırlanmayan, işleme aşamasından sonra depo ve nem düzeyine dikkat edilmeyen "isot"un (pul biber), kanserojenik etkiye sahip "aflatoksin" oluşumuna neden olabileceğini, karaciğerde önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.
Bulgur ne kadar kalite olursa çiğ köfte de o kadar lezzetli olur. Bulgur püf noktalardan biridir. İsot olmazsa olmazlardan biridir.
Çiğ köftede isot yerine ne kullanılır? İsotsuz Çiğ Köfte Tarifinde yerini tam olarak tutamasa da kırmızı acı pul biber kullanılabilir.
İsot kelimesi, isli ottan türemiş. Tadım notları: İsot biberi tütsülü, tatlı, topraksı aromalar barındıran acı ve ısıtıcı bir lezzete sahip. Acısı biraz aldatıcı olabiliyor çünkü damakta ilk önce tatlımsılığı ve hafif acı tadı hissediliyor.
Diyar Baharat İsot 180 G - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Çeşitleri 22,50 TL, Cupido Kakaolu Mısır ve Buğday.
İsot, Türk mutfağında en çok kullanılan baharatlardan biridir.
Gaz ve idrar söktürücü özelliği vardır. Vücutta biriken ürik asidin çoğalmasını engeller. Bu sayede vücudun kemik, kas gibi gruplarında oluşabilecek ödemlerin önüne geçer.
Şanlıurfa bölgesinde yetişen kırmızı tatlı biberlerin yıkanıp tohumlarından ayrıldıktan sonra Ş.urfa güneşinde kurutularak daha sonra öğütülmesinden elde edilmektedir. İçerisinde herhangi katkı ve koruyucu madde yoktur.
Kapsaisin içeren baharatlar çok vakit geçmeden bağırsakları harekete geçirmektedir. Kırmızı toz biber, pul biberi, isot gibi acı baharatlar ishali meydana getirir.
İsot'a, bir nevi fermente edilmiş pul biber de diyebiliriz.İsotun güneşte kurutulma sürelerine göre değişen 3 farklı rengi vardır. 1 gün kurutulan isot kırmızı, 2 güne kadar kurutulan isot mor, 4 güne kadar kurutulan isotsa siyah olur.
10 kilo yaş biberden 1 kilo isot üretiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri