bu ıspanakla birlikte koymak için en iyi baharatlar: kimyon, hindistan cevizi, sarımsak (öğütülmüş veya bütün), biber, zerdeçal, köri, kırmızı biber, kekik ve garam masala. Orijinallik ve Asya lezzetlerine bir dokunuş için, zencefil işi de çok iyi yapabilir.
Ispanak: Anason, fesleğen, frenk maydanozu, frenk soğanı, tarçın, dereotu, biberiye, yabani kekik, hodan, mercanköşk, nane, adaçayı, kuzukulağı ve tarhun. Kabak: Fesleğen, kakule, tarçın, karanfil, zencefil, mercanköşk, kekik, biberiye, adaçayı ve dereotu.
Yıkanmış ıspanakları doğrayalım. Bir tencerede yağla birlikte soğan kavrulur. Salça ve tuzla birlikte baharatlar da eklenir. Salçada 5 dakika kavrulduktan sonra doğranmış ıspanaklar ilave edilir.
Ispanaklarınızı sebzelerle sotelemek isterseniz, özellikle soğan, mantar gibi sebzeleri kullanacaksanız, öncelikle o sebzeleri soteleyin. O sebzeler sularını salıp çektikten sonra ıspanakları yine azar azar ilave ederek kavurun. Bu sayede yine su bırakmadan ve lezzet kaybı yaşamadan sotelemiş olursunuz.
Üzerine tuz ve karabiber serpin. Bu şekilde tüketebileceğiniz gibi isterseniz biraz daha ayrıcalıklı bir lezzet için 1 yemek kaşığı tereyağını eritip, içine 1 tatlı kaşığı sumak ekleyerek 1 dakika kadar kızdırabilir ve yumurtalı ıspanak kavurmasının üzerine gezdirerek de tüketebilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Çözümü ise çok basit. Eğer sizde de ıspanak yediğinizde benzer durumlar oluşuyorsa ve bundan rahatsızlık duyuyorsanız çok basit bir püf noktasıyla ıspanağın yarattığı diş kamaşması hissini en aza indirebilirsiniz. Bunun için ıspanak pişerken içine 1 ya da 2 adet kesme şeker ekleyin ve pişirmeye devam edin.
Yeşil yapraklı sebzeleri haşlamak için kaynattığınız suya az miktarda karbonat veya şeker eklemek sebzelerin renklerinin canlı kalmasını sağlayacaktır.
Yüksek organik madde verim ve kaliteyi artırır. Tohum ekiminden birkaç ay önce dekara 1.5- 3 ton yanmış çiftlik gübresi ile toprak tahlil sonuçları- na göre dekara 20-30 kg arasında nitrojen, 10 kg fosfor ve 15-20 kg potas içeren ticari gübreler verile- bilir.
Sulama: Ispanak bitkisinin gelişmesi için sulamanın düzenli yapılması gerekir. Büyüme esnasında haftada 1-2 kez sulama yapılır. Kumlu topraklarda 2 kez sulama yapmak uygun olur. İlkbahar ve sonbahar yağışları, sulama miktarını ve sayısını azaltabilir.
Tam da ıspanak çıkmışken yapılacak en güzel yemeklerden. Tavsiye ederim, özellikle üzerine sarımsaklı yoğurt döküp yiyiniz.
Yemeklik doğradığınız ıspanakları sirkeli bol suda bekleterek kumundan arındırabilir, bol suda duruladıktan sonra pişirebilirsiniz. Pişme işlemi esnasında ıspanaklar su salmaya devam edecektir ancak yemeği sulu seviyorsanız kullanacağınız su miktarını biraz arttırabilirsiniz.
Havuçları doğrayıp sıvı yağda çevirelim soğanları da ekleyip pembe oluncaya kadar kavuralım salçamızı ve 2 bardak su ekleyelim ve pirinçleri 2 dakika kadar şişirelim temizlenip doğranmış ıspanakları da ekleyip kendini salınca tuz ve biberini ekleyip 10 dk daha pişirelim havuçlu ıspanağımız hazır hem leziz hem besleyici ...
2 adet soğanımızı küp küp doğrayıp ve sarımsakları da küçük küçük doğrayıp kavuruyoruz sonra salçayı da ekleyip biraz daha kavuruyoruz. Ispanaklarımızı ilave ediyoruz ve ıspanaklar eriyene kadar kavurup üzerine yıkanmış pirinçleri, tuzu ve baharatları katıyoruz.
· Ispanakları demet haline getirip saplarını bir bıçak veya makasla kesin. (Vitaminlerinin kaçmaması için ellerinizle koparmanız önerilir.) · Bir tencereye tuzlu su koyup kaynattıktan sonra ıspanağı içine atın. · Kapağı açık bir şekilde 1 dakika kadar pişirin.
Ispanak ortalama olarak her toprakta iyi yetişebilir, ancak organik madde bakımından zengin toprakta yetişir. Genel olarak, toprak türü ve pH değeri, nadiren ıspanak yetiştiriciliğinde kısıtlayıcı faktör olur. Bununla birlikte, ıspanağın, pH değeri 6,5 ila 6,8 olan kumlu-killi topraklarda yetiştirildiği bildirilmiştir.
Ispanak Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Ispanak tohumunun çimlenmesi 8-12 gün arsında değişmektedir. Ekilen Ispanak tohumları bu süre sonrasında çimlenir ve yetişmeye başlar. Çimlenen ıspanak tohumlarını iyi bir şekilde bakmanız gerekmektedir.
Ispanaklar uzun gün bitkisidir. Gün uzunluğu arttıkça generatif faza geçiş hızlanır. Soğuklarda besin alımı yavaşlar yaprak uçları sararır.
Sulama: Ispanak, özellikle büyüme döneminde nemli topraklarda çok daha verimli olur. Dolayısıyla sulamasını da aksatmadan yapmalı, toprağının kurumasına izin vermemelisiniz. Toprağın nemli olup olmadığını anlamak için bir parmağınızı toprağa batırıp çıkarın, eğer parmağınız nemli çıkıyorsa tamam demektir.
2- Ispanak yemeği pişerken unutmamanız gereken bir püf nokta var. Yemeğinize bir tutam şeker ilave ederseniz ıspanağın topraksı kokusundan eser kalmayacak ve yemeğiniz son derece lezzetli olacaktır!
Ispanak tohumunun ekiminin genellikle ilkbahar, yaz ve sonbahar ayları içindeki aylarda yapılması tavsiye edilir.
Ispanak sevmeyenlerin en fazla şikayet ettiği konu ıspanağı yedikten sonra ağızda bıraktığı o kekremsi, o buruk tattır. Ancak bunu engellemenin aslında çok basit bir yolu var. Tek yapmanız gereken ıspanak pişerken içine bir ya da iki adet küp şeker atmak. Artık ağzınıza o kekremsi tat gelmeyecek.
Bunlara bağlı zehirlenmeler, sanki ıspanağa bağlı zehirlenme gibi yanlış algı yaratabilir." dedi. Koran, yarım saat sirkeli suda bekletilen ıspanağın yarım saat de duru suda bekletilmesi, daha sonra aynı gün veya ertesi gün tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.
Bir miktar demir ve bir miktar kalsiyum yine de emilir. Ispanak, zengin bir kalsiyum kaynağıdır. Kendi içerisindeki okzalat, kalsiyum emilimini azaltıyorsa, biz de ıspanağı yoğurtlu yiyerek kalsiyum alımı arttırılmış oluruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri