Çoğu durumda, taze pazarlama için yetiştirilen ıspanak bitkilerinin hasadı, ekim işleminden yaklaşık 38-55 gün sonra tek bir kesim (bütün bitki yok edilir) olarak yapılır. Aksine, gıda endüstrisini hedef alan ıspanak üretiminde, ekim işleminden yaklaşık 60-80 gün sonra ıspanaklar toplanır.
Ispanak tohumunun çimlenmesi 8-12 gün arsında değişmektedir. Ekilen Ispanak tohumları bu süre sonrasında çimlenir ve yetişmeye başlar. Çimlenen ıspanak tohumlarını iyi bir şekilde bakmanız gerekmektedir.
Ispanağın ekiminden hasatına kadar geçen süre yaklaşık 8 haftadır. Bundan sonra ıspanak ilk kez toplanabilir.
Ispanak tohumunun ekiminin genellikle ilkbahar, yaz ve sonbahar ayları içindeki aylarda yapılması tavsiye edilir. Ispanak tohumunda ise, tohumun ekimi ve kalitesi; hasadın verimliliği bakımından çok önemlidir.
Öncelikle saksının içini bir miktar toprak ile güzelce doldurun. Doldururken toprağın üzerine çok bastırmayın, gevşek bırakın ki toprak hava alabilsin. Ardından ıspanak tohumlarını toprağın üzerine koyun. Üzerine ise yeniden 1,5-2 santimetre kalınlığı geçmeyecek kadar toprak ilave edin.
İlgili 38 soru bulundu
Ispanağın Su İstekleri
Ispanak bitkisinin kök sistemi yüzeyseldir. Sonuç olarak, bitkinin orta ile iyi bir verim verebilmesi için az fakat daha sık sulama yapmaya ihtiyaç olur.
Sulama: Ispanak bitkisinin gelişmesi için sulamanın düzenli yapılması gerekir. Büyüme esnasında haftada 1-2 kez sulama yapılır. Kumlu topraklarda 2 kez sulama yapmak uygun olur. İlkbahar ve sonbahar yağışları, sulama miktarını ve sayısını azaltabilir.
Yüksek organik madde verim ve kaliteyi artırır. Tohum ekiminden birkaç ay önce dekara 1.5- 3 ton yanmış çiftlik gübresi ile toprak tahlil sonuçları- na göre dekara 20-30 kg arasında nitrojen, 10 kg fosfor ve 15-20 kg potas içeren ticari gübreler verile- bilir.
Ispanak ülkemizin birçok yöresinde yetişen bir sebzedir. 2018 yılında 225 bin ton olan ıspanak üretiminin yaklaşık %26'sı İzmir'den, %14'ü Ankara'dan gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de yaklaşık 160 bin dekarı aşan alanda ıspanak üretimi yapılmaktadır. Üretim yapılan alanların %22'si İzmir'dedir.
Roka tohumunun yaklaşık çimlenme süresi 6 ila 8 gün arasında değişiklik gösterir. Roka tohumları çimlenmeye başladığı zaman şeffaf olan naylonu kaldırmak ve güneşten korumak gerekir. Bu tohumlar 4-5 cm geldiğinde başka bir saksıya aktarılabilir.
Ispanaklar suyunu salıp tekrar çekmeye başladığında yıkanmış pirinci ilave edin ve sıcak suyu da ekledikten sonra, baharatları ekleyip, ocağın altını kısın, kapağını kapatın ve pişmeye bırakın. Yaklaşık 15 dakika sonunda pişip pişmediğini kontrol edin.
"ISPANAK YEMEĞİ GÜNLÜK TÜKETİLMELİ"
Elmacıoğlu, "Ispanak pişirilir ve o gün tüketilirse çok daha iyi olur. Lif kaynağı ıspanak taze taze pişirilip hemen tüketilirse yeşil renginden dolayı insan vücudunu kanser yapıcı zararlı etmenlerden korur, ama bekletilirse zararlı hale gelir.
Ispanak için küçük gurmenizin 8 aylık olmasını bekleyebilirsiniz. Bazı anneler minik gurmeleri 10-12 aylıkken ıspanağa başlamayı tercih ediyor. Bunun dışında ıspanakla ilgili dikkat etmek gereken bir nokta daha var. Ispanak pişirildikten sonra uzun süre bekletilmemeli.
Uzun gün bitkilerine örnek olarak, Triticum vulgare (buğday), Anethum graveolens (dereotu), Beta vulgaris (şeker pancarı), Raphanus sativus (turp), Secale cerale (çavdar), Spinacia oleracae (ıspanak) gösterilebilir.
ıspanak tohumları temin edin. Saksı seçimi: Ispanağı 20 cm derinliğinde ve 35 cm genişliğinde bir saksıya ekebilirsiniz. Saksı alırken drenajı sağlamak için, alt kısmında suyun akmasını sağlayacak delikler olmasına özen gösterin. Toprak seçimi: Ispanak yetiştirmek için, torf bakımından zengin topraklar yetiştirilir.
Kasım, aralık, ocak, mart, nisan ve mayıs aylarında ıspanakları taze bir şekilde satın alıp tüketmek mümkün olmaktadır. Sonbaharda hasat işlemleri tamamlanan bu sebzeler uygun iklim ve toprak koşullarında son derece verimli olabilir.
Ispanak, kış mevsimine ait bir sebzedir. Ispanak kış mevsiminin Kasım, Aralık ve Ocak aylarında hasat edilir ve bu aylarda marketlerde, pazarlarda piyasaya sürülür.
Ispanak bol miktarda C, E ve B vitaminleri, magnezyum, demir ve kalsiyum içerir. Bu nedenle besin değeri yüksektir. Ispanak, içerdiği A vitamini nedeniyle göz sağlığı için yararlıdır. Ispanak, sağlık açısından önemli bir risk olan pıhtılaşmayı yavaşlatır, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.
Ispanaklar uzun gün bitkisidir. Gün uzunluğu arttıkça generatif faza geçiş hızlanır. Soğuklarda besin alımı yavaşlar yaprak uçları sararır.
Ispanak çabuk bozulan bir sebze olduğundan dolayı satın alındıktan sonra hemen tüketilmesi önerilir. Hemen tüketilmeyecek ise yıkamadan, bir saklama poşeti içinde, buzdolabında ancak 1-2 gün muhafaza edebilirsiniz. Çok daha uzun süre saklamak istiyorsanız mutlaka derin dondurucu kullanmalısınız.
Ispanak, 1 kg yaklaşık 300-400 gr'lık bağlardan oluşur.
Kış Meyveleri:
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
NE KADAR ÜRÜN
Dekara verim ülkemizde 750-1200 kg'dır. Ancak , kışın, elle kademeli hasat yaparak 3 tona kadar çıkartılabilmektedir.
Toprakla oldukça iç içe ıspanak eğer iyi temizlenmezse, böbrek hastalıklarına neden olabilir. Bu nedenle sağlıklı yemeklerin sırrı ıspanak nasıl yıkanır sorusunun yanıtında saklıdır. Böbrek taşı oluşumunu önlemek için ıspanak gibi sebzelerin mükemmel derecede yıkanması önerilir.
Bütün yeşil yapraklı sebzelerde olduğu gibi ıspanakta da demir ve nitrat bulunur. Ispanak yeniden ısıtıldığında içerisindeki nitrat parçalanıp nitrite dönüşür. Nitrit ise kandaki oksijen seviyesini etkiler. Ispanağı tekrar ısıtırsanız gıda zehirlenmesine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri