Ispanakta bolca bulunan oksalik asit, çiğneme sırasında tükürükte bulunan kalsiyum ile birleşerek kalsiyum oksalat kristallerini oluşturur. Bu küçük kristaller suda iyi çözünmediği için ağzımızda serbestçe dolaşarak dişlerimize yapışır ve kısmen rahatsız edici olabilen kamaşma hissine yol açar.
Ispanak sevmeyenlerin en fazla şikayet ettiği konu ıspanağı yedikten sonra ağızda bıraktığı o kekremsi, o buruk tattır. Ancak bunu engellemenin aslında çok basit bir yolu var. Tek yapmanız gereken ıspanak pişerken içine bir ya da iki adet küp şeker atmak. Artık ağzınıza o kekremsi tat gelmeyecek.
Yeşil yapraklı bir sebze olan ve bol bol vitamin ile mineral içeren ıspanak, uygun koşullarda saklanıp tüketilmediğinde içerisinde bulunan nitrat, nitrite dönüşür. Bu durum da ıspanak zehirlenmesi olarak adlandırılan duruma yol açar.
Yemeği yapılmış olan ıspanak sık sık ısıtılarak yenmemelidir. Çünkü içindeki nitrat maddesi, ısındıkça nitrite dönüşebilmekte, bu yüzden tekrar tekrar ısıtılması zehirlenmelere neden olabilmektedir. Besin değerleri açısından ıspanak mevsiminde tüketilmelidir.
Koyu yeşil yapraklı diğer sebzeler gibi ıspanak da önemli miktarda K vitamini içerir. Kanın pıhtılaşmasında rol oynayan K vitamini, kan sulandırıcı ilaç kullananlarda ve damar içi pıhtılaşma riski bulunan hastalarda ölçülü olarak alınmalıdır. Bu nedenle bu kişiler için ıspanak tüketimi sakıncalı olabilir.
İlgili 35 soru bulundu
· Ispanakları demet haline getirip saplarını bir bıçak veya makasla kesin. (Vitaminlerinin kaçmaması için ellerinizle koparmanız önerilir.) · Bir tencereye tuzlu su koyup kaynattıktan sonra ıspanağı içine atın. · Kapağı açık bir şekilde 1 dakika kadar pişirin.
Ispanak yapraklarına bulaşan bakteri, kimyasal maddeler veya zararlı otların bulunması halinde ise bulantı, kusma, ateş, ishal, genel durum bozukluğu gelişebilir. Kanlı dışkılama, şiddetli kusma, düşmeyen ateş, bilinç değişiklikleri gibi belirtiler varsa hemen doktora müracaat edilmeli.
Bunun sağlık açısından bir sakıncası yoktur. Ispanağın yoğurtla birlikte yenmemesine dayanak olarak yoğurttaki kalsiyumun yararlılığının azalması gösterilir. Ispanakta bulunan, okzalat denilen madde ince barsaklarda kalsiyuma bağlanarak, yararlılığını azaltır.
Bu nedenle ıspanakla yapılan yemeklerin yoğurtla birlikte tüketilmesini tavsiye ediyoruz.Demir bakımından zengin olan ıspanağın protein içeriği, yoğurtla birlikte tüketilmesi sonucunda artıyor. Böylece yemeğin besin değeri artıyor ve daha dengeli beslenme sağlanıyor.
Zehirli bir bitki
Bu zehirlenmelerin kaynağı olan güzelavrat otunun ıspanağın arasına karışması ve yarattığı komplikasyonları Toksikolog Dr. Aynur Şahin değerlendirdi. "Güzelavrat otu, kurt böğürtleni, şeytan vişnesi olarak da bilinen 'atropa bellodonna' adlı bitki zehirli bir bitkidir.
Dr. Ertan Cevizci, pişirilen ıspanağın bekletildiğinde içinde nitrit oluşabildiğini ve tüketilmesi halinde nitrit zehirlenmesine yol açabileceğini ifade ederek, ”Bunun için ıspanağın pişirildikten sonra açıkta veya buzdolabında bekletilmemesi, hemen tüketilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Ispanağın yapısında nitrat maddesi bulunuyor. Bu madde ısıl işlem gördüğünde ve sık sık ısıtıldığında nitrite dönüşüyor. Nitrit maddesi de vücutta bazı yan etkilere neden olarak ıspanak zehirlenmesine yol açıyor.
Yani ıspanak 2 gün buzdolabında kalabilir. Ispanak salatası veya yemeğinin bozulduğu nasıl anlaşılır? Yemekte ekşili veya kötü bir kokunun olması, suyunun kıvamını yitirmesi bozulma işaretleri olarak kabul edilebilir.
Ispanakta bolca bulunan oksalik asit, çiğneme sırasında tükürükte bulunan kalsiyum ile birleşerek kalsiyum oksalat kristal- lerini oluşturur. Bu küçük kristaller suda iyi çözünmediği için ağzımızda serbestçe dolaşarak dişlerimize yapışır ve kısmen rahatsız edici olabilen kamaşma hissine yol açar.
Yeşil yapraklı sebzeleri haşlamak için kaynattığınız suya az miktarda karbonat veya şeker eklemek sebzelerin renklerinin canlı kalmasını sağlayacaktır.
Ispanak mevsiminde tüketilmeli Ispanağın mevsiminde tüketilmesi gereklidir. Ispanak alındığında her yaprağının tek tek kopartılarak sirkeli su içinde bekletilmesi, aradaki yabancı otların temizlenmesi önemlidir. Yemek olarak hazırlanan ıspanak sık sık ısıtılarak yenmemelidir.
Ispanak, içerdiği A vitamini nedeniyle göz sağlığı için yararlıdır. Ispanak, sağlık açısından önemli bir risk olan pıhtılaşmayı yavaşlatır, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Yüksek tansiyonu düşürmede faydalıdır. Zengin lif miktarı ile kabızlığı önler.
Ispanağı yumurtalı ya da kıymalı tüketin, zeytinyağlı etsiz tüketiyorsanız üzerine limon sıkın. Böylece demir eksikliği anemisini önlemek üzere doğru bir adım atmış olursunuz.”
Ispanak en hafif olan besin türlerinden biridir. Özellikle sindirimi kolay olması midede şişkinlik oluşumunu da engellemektedir. Gaz yapmayan sebzelerden biri olan ıspanak farklı çeşitleri ile kişilerde hem sağlıklı hem de rahat bir besin olarak tüketilmektedir.
Ispanağın içindeki demirin emilimini engelleyen yoğurt veya süt değildir… Ispanağın içinde zaten var olan kalsiyum ve okzalat, demir emilimini azaltır.
Faydaları saymakla bitmeyen ıspanağı, yumurta ile beraber tüketmeye çalışın. Her derde deva olan ıspanak, yumurta ile bir araya geldiğinde faydalarını iki katına çıkarıyor. Ispanak yumurta ile beraber tüketildiğinde vücudun ihtiyacı olan demiri fazlası ile karşılar.
Ispanakta bolca bulunan oksalik asit, çiğneme sırasında tükürükte bulunan kalsiyum ile birleşerek kalsiyum oksalat kristallerini oluşturur. Bu küçük kristaller suda iyi çözünmediği için ağzımızda serbestçe dolaşarak dişlerimize yapışır ve kısmen rahatsız edici olabilen kamaşma hissine yol açar.
Ispanak her mevsim olur mu? Ispanak kış mevsiminin bir sebzesi olsa da her mevsim bu sebzeyi tüketebilirsiniz.
Ispanak yeniden ısıtıldığında içerisindeki nitrat parçalanıp nitrite dönüşür. Nitrit ise kandaki oksijen seviyesini etkiler. Ispanağı tekrar ısıtırsanız gıda zehirlenmesine neden olabilir. Bu nedenle ıspanak ve diğer bütün yeşil yapraklı sebzeleri yiyebileceğiniz kadar yapmanızı öneririz.
Ispanak suda bekletildiği zaman kumu dibe çökse de kili ovalamadan çıkmadığı için mutlaka kalıyor. Çamurlu suyun içinde beklediğini de unutmamak gerek elbette. İyi yıkanmayan sebzelerden bulaşan ve tahmin edilebilecekten daha sık görülen hastalık e coli. Ölüme kadar gidebilen ciddi etkilere sahip bir hastalık.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri