Çeşide bağlı olarak, ıspanak 10-21 ° C arasında bir sıcaklıkta yetişebilir. Eğer ekim işlemini ilkbahar veya sonbaharda yapmaya karar verdiyseniz, bitkiler için mükemmel bir yer güneşli ve hafif gölgeli, iyi drenajlı topraklardır. Kış aylarında bitkilerimizi soğuktan malç ile örterek koruyabiliriz.
Öncelikle saksının içini bir miktar toprak ile güzelce doldurun. Doldururken toprağın üzerine çok bastırmayın, gevşek bırakın ki toprak hava alabilsin. Ardından ıspanak tohumlarını toprağın üzerine koyun. Üzerine ise yeniden 1,5-2 santimetre kalınlığı geçmeyecek kadar toprak ilave edin.
Ispanak sudan hoşlanan bir bitkidir. Ancak fazla su bitkiye zarar verebilir. Sulama gerekiyorsa salma, damlama ve yağmurlama yöntemiyle sulama yapılmalıdır.
Ispanak tohumları genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarına ekilmektedir. Bu aylarda ıspanak tohumlarını dikebilirsiniz. Zaman zaman yaz aylarında da ekildiği görülmüştür. Ancak, yaz aylarının sıcak geçtiği bölgelerde ilkbahar veya sonbahar aylarında ekilmesi daha uygun olacaktır.
Ispanak için ideal yer, serada mümkün olduğunca çok güneş ışığı alan bir noktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Çoğu durumda, taze pazarlama için yetiştirilen ıspanak bitkilerinin hasadı, ekim işleminden yaklaşık 38-55 gün sonra tek bir kesim (bütün bitki yok edilir) olarak yapılır. Aksine, gıda endüstrisini hedef alan ıspanak üretiminde, ekim işleminden yaklaşık 60-80 gün sonra ıspanaklar toplanır.
Ispanak yüksek miktarda pürin içermektedir ve aşırı miktardaki tüketildiğinde bu besin ürik aside dönüşmektedir. Böbreklerde aşırı derecede kalsiyum oluşması ise sağlık açısından son derece zararlıdır.
Tohum ekiminden birkaç ay önce dekara 1.5- 3 ton yanmış çiftlik gübresi ile toprak tahlil sonuçları- na göre dekara 20-30 kg arasında nitrojen, 10 kg fosfor ve 15-20 kg potas içeren ticari gübreler verile- bilir.
Ispanak tohumunun ekiminin genellikle ilkbahar, yaz ve sonbahar ayları içindeki aylarda yapılması tavsiye edilir.
Pazı, ıspanak ve salata yeşillikleri gibi yapraklı sebzeler gölgeye en fazla toleransı olan sebzelerdir. Aslında, mevsim ısındıkça bu sebzeleri gölgede tutmak daha uzun süre dayanmalarına yardımcı olacaktır. Gölgede yetişen bu sebzeleri denemeyi düşünün: Roka.
Ispanağın içinde nitrat var. Bu nedenle bebeğinize çok erken aylarda vermemenizde fayda var. Bazı kaynaklarda bebeğiniz 6-7 aylıkken ıspanağın verilebileceği belirtilse de siz yine de temkinli davranın. Ispanak için küçük gurmenizin 8 aylık olmasını bekleyebilirsiniz.
NE KADAR ÜRÜN
Dekara verim ülkemizde 750-1200 kg'dır. Ancak , kışın, elle kademeli hasat yaparak 3 tona kadar çıkartılabilmektedir.
Ispanak ülkemizin birçok yöresinde yetişen bir sebzedir. 2018 yılında 225 bin ton olan ıspanak üretiminin yaklaşık %26'sı İzmir'den, %14'ü Ankara'dan gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de yaklaşık 160 bin dekarı aşan alanda ıspanak üretimi yapılmaktadır. Üretim yapılan alanların %22'si İzmir'dedir.
Ispanak kış mevsimine özel sebze türleri arasında yer alıyor. Bu sebzenin yetiştirilmesi daha çok kasım, aralık ve ocak aylarını bulabiliyor. Bu mevsimde hasat edilen ıspanak bekletilmeden market ve pazarlarda yerini alıyor.
işlenmiş toprağa ıspanak tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 2-2,5 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 8-10 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Saksı seçimi: Ispanağı 20 cm derinliğinde ve 35 cm genişliğinde bir saksıya ekebilirsiniz. Saksı alırken drenajı sağlamak için, alt kısmında suyun akmasını sağlayacak delikler olmasına özen gösterin. Toprak seçimi: Ispanak yetiştirmek için, torf bakımından zengin topraklar yetiştirilir.
Temmuz: Semizotu, ıspanak, kabak, roka, maydanoz, nane, taze soğan, göbek marul, marul ve dereotu ekilir.
Ispanak ekimi için en ideal dönem Eylül, Ekim ve Kasım aylarıdır. Bu dönemde yapılacak ekim ile kış döneminde taze ıspanak tüketilebilir. Usulüne uygun şekilde ekimi yapılan ıspanağın çimlenme süresi 8-12 gün arasıdır.
Yemeklerde ya da böreklerde kullanacağınız ıspanakları avuç içinde sıkıştırarak doğrayabilirsiniz. Doğrarken büyüklüğüne çok dikkat etmenize de gerek kalmıyor.
Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler suyun içerisinde fazla bekletildiği zaman vitamin değerlerini kaybedebiliyorlar. Ispanakları en kolay, ıspanakları iri iri doğrayarak temizleyebilirsiniz. İri iri doğradıktan sonra süzgecin üzerine alıp soğuk sudan geçirerek yıkayabilirsiniz.
Sıcaklık kuraklıkla birleştiğinde bitkiler vegatatif gelişmelerini durdururlar. Kiçik boylu kalırlar, verim düşer, yapraklarda alttan yukarıya doğru sararma meydana gelir.
Mibzerle ekim imkanı var ise sıra arası 20-25 cm, sıra üzeri 3-5 cm gelecek şekilde tohum sıklığı sağlanır. Tohum ekimlerini 2-3 cm.ye gelecek şekilde ekilirler. Dekara 0,7-1 kg tohum kullanılır.
Ispanağın içindeki demirin emilimini engelleyen yoğurt veya süt değildir… Ispanağın içinde zaten var olan kalsiyum ve okzalat, demir emilimini azaltır.
Ispanak, içerdiği A vitamini nedeniyle göz sağlığı için yararlıdır. Ispanak, sağlık açısından önemli bir risk olan pıhtılaşmayı yavaşlatır, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Yüksek tansiyonu düşürmede faydalıdır. Zengin lif miktarı ile kabızlığı önler.
Yemek olarak hazırlanan ıspanak sık sık ısıtılarak yenmemelidir. Çünkü içindeki nitrat maddesi, ısındıkça nitrite dönüşebilmekte, bu yüzden tekrar tekrar ısıtılması zehirlenmelere neden olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri