II. Bayezid Han yönetimindeki Osmanlı Devleti'nin diplomatik düzeydeki yardımı Papalık ve İspanyol Krallıklara elçiler göndermek şeklinde gerçekleşmiş- tir. Askerî düzeydeki yardım ise ünlü deniz savaşçısı Kemal Reis'in 892 (1487)'de İspanya seferine sevk edilmesi şeklinde vuku bulmuştur.
Tarık bin Ziyad (Arapça: طارق بن زياد), Endülüs'te İslam hakimiyetini sağlamış Berberi asıllı Emevîli komutandı. Cebelitarık Boğazı'nın adı kendisinden gelmiştir: Arapça cebel "dağ" demektir ve Cebel-i Tarık ise "Tarık'ın dağı" manasına gelmektedir.
Bu tarihlerde Osmanlı Devleti, muhtelif seferler ve gaileler yanında donanmanın uzak denizlerde savaşacak kadar o denizleri bilir, mahir kaptan ve mürettebata sahip olmadığı ve Cem Sultan'ın Avrupa'da siyasî bir alet olarak kullanılmasından dolayı Endülüs Müslümanlarına yardım edememişti.
Gırnata'nın işgal edilmesiyle (1492), Endülüs Müslümanlarının 8 asır süren İspanya hakimiyetleri sona erdi. İspanyolların “megali ideası” olarak görülen Endülüs'ü yeniden ele geçirme, “Reconquista” hareketinin askerî ve siyasî evresi tamamlanmış oldu.
1492'de Beni Ahmer Devletinin yıkılışı ile İspanya'daki 781 yıllık İslam varlığı sona erdi.
İlgili 20 soru bulundu
İspanyollar (İspanyolca: Españoles), Güneybatı Avrupa'nın İber Yarımadası'nda yer almakta olan İspanya'nın yerli halkına verilen isimdir.
Çalışmamızın konusu, iki devlet arasında dostane ve ticarî ilişkilerde artış yaşandığı ve İspanya'nın Osmanlı Devleti'nin en imtiyazlı dost devletlerinden biri olduğu 1774-1876 yılları arasını kapsamaktadır.
Çok eski zamanlarda Endülüs'e Ebro vadisinden dolayı İberya, daha sonra Kurtuba'dan geçmekte olan nehir Baetis'in vadisine verilen isimden dolayı Batika adı verilmiştir. Daha sonra ise İşbaniyye (İspanya) adı verilmiştir.
İslamiyet'in İspanya coğrafyasındaki varlığı hicri 2. yüzyılın başlarına dayanmaktadır. 711 yılında Musa b. Nusayr ve Tarık b. Ziyad komutasında gerçekleşen fetihler, etkinliği giderek azalsa da bölgede yaklaşık sekiz asır sürecek olan Müslüman hâkimiyetinin başlangıcı olmuştur.
İspanya. İspanya'da yaklaşık 6.000 Türk vatandaşı yaşamaktadır.
Arapların Endülüs olarak adlandırdıkları bugünkü İspanya, Müslümanların yaptıkları İslam fetihlerinden sonra onların hâkimiyetlerine geçmiş ve 8 asır boyunca İslam beldesi olarak hüküm sürmüştür.
Endülüs İslam Devleti
Araplar tarafından İspanya için kullanılan ve ülkeden tamamen çıkarılmalarından sonra İspanyolcaya Andalucia şeklinde ve önceleri yalnız "Müslüman İspanya'sı" anlamında geçen Endülüs (Endelüs) kelimesinin kökeni kesin biçimde tespit edilebilmiş değildir.
711 Yılından 1492'ye kadar 781 yıl yaşayan Endülüs Islam Devleti, altı siyasi ve beş de medeni döneme sahip olmuştur.
İMRAN KILIÇ (Kahramanmaraş) - Sayın Başkanım, 25 Temmuz 711; Tarık bin Ziyad İspanya'yı fethetti. Çiçeği burnunda 19 yaşındaki komutan Tarık bin Ziyad 12 bin kişilik bir kuvvetle Sebte'yi, Cebelitarık Boğazı'nı geçip Vizigotların hâkim olduğu Endülüs'e ulaştı.
İspanyol kâşif Hernan Cortes sayesinde Amerika'dan Avrupa'ya getirilmiş. Avrupa'da ilk defa İspanya topraklarına ayak basan çikolata 100 sene boyunca sarayda devlet sırrı gibi saklanmış.
Öz: Tarih kaynaklarında yaygın biçimde geçtiği üzere İspanya Müslümanlar tarafından 92 (711) yılında fethedilmiştir.
Zamanla İber yarımadasında ise tam bir İslam egemenliği kuruldu. Gırnata Emirliği veya Ben-i Ahmer Devleti (Kızıloğulları Devleti) 1232 yılında kuruldu. İspanya'nın Müslümanlar tarafından alınışı, ilk İslam fetihlerinin son halkasını teşkil eder. Müslümanlar ilk olarak İspanya'ya 711 yılında ayak bastılar.
1066 Granada katliamı, 30 Aralık 1066'da (İbrani takvimi: 9 Tevet 4827) İslam hakimiyeti altındaki Endülüs'te Müslüman bir grubun Granada'daki kraliyet sarayına girip Yahudi vezir Yosef bin Nagrela'ya suikast düzenlemesi ve şehirdeki çoğu Yahudinin katledilme olayıdır.
Katolik Hristiyanlık çoğunluk dinidir. 2023'te, İspanyol Sosyolojik Araştırmalar Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, İspanyolların % 51'i kendini Katolik Hristiyan olarak, %2,4'ü diğer inançların takipçileri olarak, Geri kalan ise ateist, agnostik veya inançsız olarak tanımlıyor.
Morisko, Ortaçağ'dan beri İspanya'da müslümanlar için kullanılan Moro adına XV. yüzyılın sonlarında “-isco” ekinin ilâvesiyle türetilmiş bir kelime olup “müslümanlara mensup/ait” veya “müslümanlardan geriye kalan kişi/şey” anlamına gelmektedir.
Müslümanlar M. 711 yılında bugünkü İspanya ve Portekiz'in bulunduğu İber Yarımadası'nı fethe başladılar, üç yıl içerisinde neredeyse tamamını fethettiler ve buraya Endülüs adını verdiler. Bir süre sonra ülkenin kuzeyindeki topraklar Müslümanların elinden çıktı ve buralarda Hıristiyan devletler kurulmaya başladı.
İspanyolca, Hint-Avrupa dil ailesine aittir. Romen dillerinden biridir ve kökeni İspanya'nın Kastilya bölgesine dayanır.
Kaçan Emevi prenslerinden biri İspanya'ya gelerek I. Abdurrahman adıyla (756 - 788) siyasi anlamda bağımsız bir Emirlik kurdu (Kurtuba Emirliği). Bu hanedanlık 250 yıl boyunca bolluk içinde yaşadı.
Orta Asya'dan kopup gelen Hun Türkleri'nin 374 yılında Balamber/Balamir komutasında bölgeye girerek aynı yıl Ostrogotlar'ın 375 yılında da Vizigotlar'ın devletlerini yıkması bu Germen kavimlerinin batıya göç etmelerine sebep olmuştur. İspanya'ya kadar ulaşan bu büyük göç tarihte “I. Kavimler Göçü” olarak bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri