İspir Fasulyesi Tarifi için ilk olarak İspir fasulyesi 12 saat önceden suda bekletilmelidir.
Öncelikle en az 12 saat önceden fasulyenizi 1 bardak süt 4 bardak su karışımında ıslatın. Süre sonunda bu suyu döküp fasulyeleri tencereye alarak tekrar aynı oranda süt su karışımı yapıp içine 1 kaşık şeker koyarak dişe gelecek bir oranda yumuşayana kadar pişirin.
İspir kuru fasulyesini pişirmeden önce mutlaka suda bekletmek gerekiyor. Her bakliyat gibi bu onun daha kısa sürede pişmesine yardımcı oluyor. Ancak bekletirken içerisine süt koymak onun daha yumuşacık ve nefis pişmesine yardımcı oluyor.
Pişirme işlemi esnasında üzerinde oluşan kefi mutlaka alınmalıdır. İspir fasulyesi pişirirken, normal yağ yerine tereyağı kullanılması, yemeğin lezzetini önemli ölçüde artırır. İspir fasulyesini haşlamak için hem normal tencere, hem de düdüklü tencere kullanılabilir.
Kuru fasulyelerinizi derin bir tencerenin içerisine aktarın. Üzerine süt ilave edin. Kısık ateşte karıştırarak ve sütün taşmamasına özen göstererek pişirmeye başlayın. Kuru fasulyeler cinsine bağlı olarak ortalama 40 dakika - 1 saat içerisinde yumuşamaya başlayacaktır.
İlgili 29 soru bulundu
Kuru fasulyenin bir gece önceden ıslanması, doğal olarak fasulyenin pişme süresini de değiştirir. Bir gün önceden kuru fasulyeyi ıslattıysanız kuru fasulyenin düdüklü tencerede pişme süresi için 25-30 dakika yeterli olacaktır. Kuru fasulye önceden ıslanmadı ise bu pişme süresi 1 saati bulabilir.
Kuru fasulyeyi haşlarken içine bir tatlı kaşığının ucuyla kimyon ekleyin. Kimyon bağırsaklardaki gaz sıkışmasını engelleyerek kuru fasulye yedikten sonra hissettiğiniz rahatsızlığın önüne geçecektir.
Önceden suda bekletmiş olduğunuz fasulyeleri bol suyla yıkayıp tencereye ekleyin. Üzerini üç parmak geçecek kadar suyu ilave edin. Tuzunu, kimyonu ve iki adet karanfil tanesini de ekleyip birkaç taşım kaynatın. Orta ateşte ara ara karıştırarak fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Dünya çapında meşhur İspir Fasulyesinin özellikleri erken pişmesi, kabuk atması ve gerek kalibre ve gerekse yapı olarak artımlı- bereketli- bir fasulye olmasındandır. Sindirimi kolay ve kendine has bir damak tadı vardır. 8-9 mm büyüklüğünde –kalibrede- ve yıllık üretim miktarı 300-500 ton arasında değişmektedir.
En Kaliteli Kuru Fasulye Cinsi Hangisidir? Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulye, en kaliteli türlerden biri olarak bilinir. Bölgenin toprak özelliği, kar suları ile beslenmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı en çok tercih edilen kaliteli fasulye cinsi olarak geçer.
Yıkanmış kuru fasulyeleri derin kabınıza koyun ve üzerini 3-4 parmak geçecek kadar soğuk su , 1-2 bardak soğuk süt ve 1 çay kaşığı şeker ekleyin. Fasulyeyi bu suyun içinde şişene kadar bekletin ( En az 12 saat)Ben geceden ıslatıyorum ertesi güne güzelce şişmiş oluyorlar.
İspir fasulyesi pişirilirken bazı püf noktalara dikkat edilmesi önemlidir. Bu detayların başında süt ve su karışımıyla en az 12 saat öncesinde ıslatılması gelir.
Mevsim şartlarına göre hasat zamanı eylül sonu, ekim başları gibidir. Makineli tarım yaygın olmadığı için hasat ırgat usulü ile yapılır. Fasulyeler tarladan söküldükten sonra elle tek tek ayıklanır.
Fasulyeleri 6 saat ılık suda bekletin. Bekleyen fasulyeleri düdüklü tencerede 15 dk haşlayın.
Kuru fasulye sütün içerisinde formunu kaybetmeden yumuşacık hale geliyor. Lezzeti daha çok ortaya çıkıyor ve kuru fasulye yediğinizde yaşadığınız sindirim problemlerinin de önüne geçmeye yardımcı oluyor.
İspir fasulyesi veya İspir kuru fasulyesi, Erzurum'un İspir ilçesine özgü bir fasulye türüdür. 2011 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmiştir. Fasulyenin toplandığı eylül ayında her yıl İspir Panayırı kutlanır. Çayeli kuru fasulyesi, İspir fasulyesi kullanılarak yapılır.
Tarlalar sürüldükten sonra elekle 8 - 9 mm büyüklüğündeki yüksek kalibreli fasulyeler ayıklanmaktadır. Hızlı pişmesi, pişirirken kabuk vermemesi ve özellikle lezzetinden dolayı ete ihtiyaç duymadan pişirilmesiyle diğer fasulyelere göre daha fazla talep görmektedir.
2) Fasulye Islatılmalı
Bu konuda ise fasulyeleri ıslatırken suyun içine bir kaşık ekleyeceğiniz tuz size büyük yardım edecek. Islatılan fasulyelerin yeniden yıkanması da fasulyede biriken asitleri temizleyecektir.
Dağılmadan kuru fasulye pişirmek için, suyu kaynamaya başladığında, suyun içine biraz limon sıkabilirsiniz. Limon, fasulyenin pişerken dağılmaması ve kabuğunun çıkmamasını sağlar.
İspir fasulyenizi az 12 saat önceden 1 bardak süt 4 bardak su karışımında ıslatmalısınız. Sonrasında bu suyu döküp fasulyeleri tencereye alarak tekrar aynı oranda süt su karışımı hazırlayıp içine 1 kaşık şeker koyarak yumuşayana kadar pişirin.
Kuru fasulyeyi akşamdan ıslatmayı unutanlar için hayat kurtaran yöntem! Sadece bir bardak buz...
Şeker fasulyesi diye de bilinen bu fasulyeleri siz de evinizde tercih edebileceğiniz gibi, lezzetinden emin olduğunuz farklı türler de kullanabilirsiniz. Pişirmeden bir gece önce ıslatmak da diğer tüm bakliyatlarda olduğu gibi fasulyede de hayati bir önem taşıyor.
Bu gaz probleminin ortaya çıkmasındaki en büyük sebep, kuru fasulyede bulunan oligosakkarit adlı şeker molekülüdür. Oligosakkarit, bağırsak ve midede sindirelemeyecek kadar büyük boyutta olması nedeniyle sindirim sisteminde çeşitli sorunlara neden oluyor.
Bir gece önceden ıslatmak kuru fasulyenin daha kolay pişmesini sağlıyor.
Bu durumun önüne geçmek için ustalar, yemeği hazırlarken birkaç damla limon sıkarlar. Kuru fasulyeye sıkılan limon, fasulyenin dağılmasını önleyen bir püf noktasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri