İnşaat, boya badana gibi alanlarda kullanılan israil tutkalı veya kemik tutkal, beyaz tutkal ile karıştırıldığında pva ve pvc kadar etkili hale gelmesinin yanı sıra işlem sonrası oluşabilecek tozlaşmayı önlüyor.
Beyaz tutkal, büyük ya da küçük tüm yapıştırma işlerinde kullanılabilen ve uygulandığı alanda estetik görünüm elde edilmesini sağlayan bir malzemedir. Ev içi tadilat işlemlerinde sıklıkla kullanıldığı gibi hobi amaçlı ürünlerin yapımında da tercih edilir.
Tarihçe olarak tutkal, hayvansal dokulardan elde edilen protein kolloidlerini kastetmektedir. Bu anlam, bir cismi başkasına ekleme olanağı sağlayan tutkal benzeri bütün karışımları içermek üzere genişletilmiştir. Şu an tutkal üretiminde sentetik kauçuk'lar yaygın uygulanır.
D3 normunda PVAc. bazlı şeffaf ahşap tutkalıdır. Nem oranı yüksek bile olsa yüksek kaliteli yapıştırma gücüne sahiptir. Kumaş, ahşap, kağıt ve kendin yap uygulamalarında üstün yapıştırma gücüne sahip D3 normunda su bazlı PVAc. tutkaldır. Hobi ürünleri için tercih edeceğiniz en iyi tutkal.
Orijinal ambalajı (paslanmaz çelik veya plastik konteyner, fıçı, kova vb.) içinde direkt güneş ışığı almayan donmaya karşı korunmalı ortamlarda, 5- 35 °C arasında, 1 yıl depolanabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Boya ve Tutkal Dumanlarının Solunması Benzen Zehirlenmesine Neden Olabilir. Kurşun, asbest ve hatta küf, benzenden önce tehlikeli maddeler olarak akla gelebilir.
Sirkeli bez, kumaştaki lekenin üzerinde gezdirilmeli, hatta ovalanmalıdır. İyice ovaladıktan sonra kumaş bol suyla durulanmalıdır. Eğer tutkal pamuklu ya da yünlü bir kumaşa bulaştıysa metal bir kaşık ya da bıçağa ihtiyacınız olabilir. Kaşık ya da bıçağın kenarıyla önce kumaştaki lekeli kısmı kazımanız gerekir.
Beyaz tutkal, genel amaçlı yapıştırma işlemleri için farklı alanlarda ve malzemelerde kullanılabilecek bir üründür. Genel olarak parke, masif ürünler ve ahşaptan yapılan ürünlerin yapıştırılması sırasında beyaz tutkalı kullanabilirsiniz.
En yaygın kullanılanlar arasında ahşap tutkalı, epoksi yapıştırıcı, süper yapıştırıcı ve ahşap iğnelemesi bulunur. Ahşap tutkalları, özel olarak ahşap yüzeyler için tasarlanır.
Bilinen en güçlü ve etkili yapıştırıcı olan Evobond Glue Süper Hızlı 502 Japon Yapıştırıcısı, hızlı ve etkili bir çözüm sunuyor. Az gramajlı olmasına rağmen ürünün ufacık bir damlası bile yapıştırmaya yetiyor. Yapıştırıcıyı kullanırken yüzeyin pürüzsüz ve kuru olması gerekiyor.
Masif tutkalları; masif tutkallar, bally - mermer, hızlı yapıştırıcılar, boncuk tutkallar, deniz tutkalı olarak beş farklı şekilde adlandırabiliriz. İskelet tutkalı ve mobilya ahşap yapıştırıcı olan ürün özellikle iskelet çatma işlerinde kullanılan ürünlerdendir.
Türkiye'de beyaz tutkal, iskelet tutkalı, kontak tutkalı, mobilya tutkalı, çerçeve tutkalı, su bazlı ahşap tutkalı olarak anılırken dünyada ise; White glue, wood glue, liquid glue, furniture glue, carpenter glue, PVA glue olarak bilinir.
Apel Ahşap ve Hobi Tutkalı da bu tutkal türü içerisinde yer alan kaliteli ve oldukça güçlü bir yapıştırıcıdır. Su geçirmez özelliği sayesinde pek çok farklı kullanım alanına sahiptir.
D3 mekanik tutkal fırçası, sıkma tüp, havalı tutkal tabancası ya da mauel silindir ile uygulanabilir. Soğutma süresi ahşabın şekline ve boyutlarına bağlıdır. Su dayanımı üretimden 7 gün sonraya kadar sağlanamaz. Uygun şartlarda orijinal açılmamış ambalajında depolanması durumunda 12 ay'dır.
Bu sebeple ayakkabıların görünmeyen iç kısımlarında ve tabanın tam alt kısmının yapıştırılmasında açık sarı bir renge sahip ama güçlü bir yapıştırıcı olan kontakt yapıştırıcılar veya tutkallar kullanılmaktadır.
Termoplastik özellik taşırlar. Yani sıcağa maruz kaldığında yumuşar ve soğuduğunda tekrar sertleşir.
Öyleyse öncelikle ''Tutkal ne demek?'' sorusunu detaylı olarak yanıtlayalım. Tutkal; hayvansal maddelerden ya da yapay olarak elde edilen, katılaşıp sertleşme özelliğine sahip bir yapıştırıcı. Kâğıt, ahşap ve duvar kâğıdı gibi alanlarda kullanmak için farklı tutkal çeşitleri bulunuyor.
KURUMA SÜRESİ (20°C, %65 HR'de)
Uygulanan film kalınlığına, yüzeyin cinsine ortam sıcaklığına ve rutubetine bağlı olarak 0,5-2 saat arasındadır.
Boncuk tutkalı, deri ve kemiklerde bulunan yumurta akı benzeri bir maddeden elde edilir. Suya direnç için alüminyum sülfat eklenebilir. Esneklik için gliserin katılabilir. Ağaca sıcak olarak sürülür ve soğuduğunda üstün bir yapışma gücü ile ağaca bağlanır.
Tutkal: yapıştırma işlemi için kullanılır.Tekstil,ağaç,kağıt ambalaj,mobilya gibi gerçeklerin birbirlerine yapışmasını sağlar.Genellikle mobilyaları yapıştırmak için kullanılmaktadır.Normal şartlarda 40-45 dk içinde kurur.
Piyasada bulunan en iyi ahşap yapıştırıcılar arasında APEL Süper Masif / Beyaz Tutkal öne çıkmaktadır. Mobilya endüstrisinde her daim tercih edilen ekipmanların başında gelen bu yapıştırıcılar ahşap materyalleri en kısa sürede, kuvvetli bir şekilde yapıştırmasıyla geniş bir kullanım alanına sahip olmaktadır.
Bu tür su bazlı yapıştırıcıları üretmek için polivinil asetat ve etilen vinil asetat polimerleri ile su karıştırılarak parlak beyaz bir sıvı karışım elde edilir. Yapıştırıcı uygulandıktan ve kurumaya bırakıldıktan sonra kağıt, ahşap ve plastik için de kullanılan şeffaf, esnek bir bağ oluşturur.
Bunun için sıcak suyu elin sığacağı kadar küçük bir kaba doldurup içerisinde bir süre tutkalın yapıştığı bölgeyi bekletmek gerekir. Suyun içerisine bir miktar zeytinyağı damlatılarak yumuşatma işlemi hızlandırılabilir. Yumuşatma işleminden sonra çoğu ev tipi tutkal biraz katı sabun yardımıyla ovalanarak çıkar.
Tutkal lekesini çıkarmak için, lekeyi sirke ile ıslatıp, bol su ile durulayın.
Yapıştırıcı bulunan bölgeye 2 ya da 3 damla aseton dökün. 1 veya 2 dakika boyunca bölgeyi yavaşça ovalayın. Yapışkanlık özelliğini kaybetmeye başlayınca yapıştırıcıyı cildinizden yavaşça çekin. İşlem tamamlandığında elinizi bol su ve sabun ile yıkayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri