Söz konusu rivayette Hz. Âişe açık olarak Peygamber'in (s.a.v) dört rekât kuşluk namazı kıldığını bildirmektedir.
İşrak namazı, sabah namazından sonra güneş doğup, kerahet vakti bittikten sonra 2 veya 4 rekat olarak kılınan nafile bir namazdır.
İşrak veya duhâ (kuşluk) namazı; güneşin doğup ufukta beş derece (bir mızrak boyu) yükselmesi ile kerâhet vakti çıktıktan sonra yani güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika sonra ilk kuşluk vaktinde kılınır.
Güneşin bir mızrak boyu yükselmesinden, yani Güneş doğduktan 45 dakika sonra başlar, öğle namazına 45 dakika kalıncaya kadar devam eder.
İlgili 30 soru bulundu
Buna göre kuşluk namazının vakti güneşin doğup “bir mızrak boyu” yükselmesinden, yani 45-50 dakika geçmesinden sonra başlayıp zeval vaktine kadar devam etmekle birlikte ulemâ tarafından genellikle tercih edilen vakit gündüzün ilk dörtte birinin geçtiği, güneşin sıcaklığının yakmaya başladığı zamandır.
Fıkıh kitaplarımız İşrak veya Bayram namazının vakti için güneşin yüksekliğinin bir veya iki mızrak boyuna ulaşmasını ölçü olarak vermektedir.
Hac Sevabı Kazandıran Namaz: İşrak Namazı
Zaten sabah namazını kılan ve abdestli olan bir mümin, sünnete uygun bir şekilde tesbihatını ve duasını yapar, bir miktar Kur'an, hadis veya tefsir okursa mekruh vakit çıkmış olacak, iki rekât namaz kılınca da hadiste belirtilen müjdeye kavuşmak mümkün olacaktır.
İşrak vakti, güneşin doğumunun üzerinden 30-45 dakika geçmesinden sonra başlar ve öğlen namazına kadar da devam eder. Bu süreçte kılınan namazlar da işrak namazı olarak kabul edilir.
Kuşluk (duhâ) namazı; güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika geçmesinden itibaren öğle vaktine yaklaşık 10 dakika kalıncaya kadar kılınabilen nâfile bir namazdır. Hadis kaynaklarında çokça teşvik edilen duhâ (kuşluk) namazı; iki rek'attan on iki rek'ata kadar kılınabilir (Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 78-84 [719 vd.];
İşrak namazı, Güneş bir iki mızrak boyu yükseldikten, yani güneş doğduktan kırk-elli dakikalı zaman geçtikten sonra kılınır. Saati olmayan bir kimse, çenesini göğsüne yapıştırarak güneşe bakar, şayet güneşi bu vaziyetteyken göremiyorsa, kerahat vakti çıkmıştır. Bundan sonra artık İşrak namazı kılınabilir.
Peki İşrak namazı ne zaman, saat kaça kadar kılınır? İşrak (Kuşluk namazı) fazileti nedir? İŞRAK NAMAZI NE ZAMAN, SAAT KAÇA KADAR KILINIR? İşrak vakti güneş doğumunun üzerinden 30 dakika ile 45 dakika geçtikten sonra başlar ve öğlen namazına kadar da bu süre devam eder.
Bu namazı dört rek'at kılacak olan kişi, birinci rek'atında Fâtiha sûresinden sonra üç defa Âyetü'l-kürsî, diğer üç rek'atında da birer Fâtiha ile birer İhlas, Felak ve Nâs sûrelerini okur. Sonra da yukarıda zikredilen duayı yapar (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/28).
1- Tekbir 'Allahu Ekber' şeklinde getirilir. 2- Elle göbek altına bağlanır, sağ el sol elin bileğini serçe ve baş parmak tutacak şekilde bağlanır. 3- Subhaneke duasının ardından fatiha okunur. Fatihadan sonra Kurandan her hangi bir sure veya üç ayetten fazla olacak şekilde ayet okunur.
Hadis kaynaklarında çokça teşvik edilen duhâ (kuşluk) namazı; dört, sekiz ve on iki rekât olarak kılınabilir (Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 78-83). En az iki rekât olarak kılınabileceği de söylenmiştir. Bu namazda iki rekâtta bir selam vermek daha sevaptır.
Böylelikle bu hadis, "hasen liğayrihi" hükmünü alır. Bu namaz (İşrak namazı) müstehaptır, vâcip değildir. Duhâ namazından sayılır. Zirâ Duhâ namazının vakti; güneşin doğuşundan başlar, zevâlden önceki vakte kadar devam eder.
Buna göre cemaate katılmayan kişiler, kadınlar, çocuklar ve yolcular evlerinde münferiden bayram namazını kılabilirler.
Kuşluk namazı kılan ve bu namaza devam edenlerin cennete girecekler arasında sayıldıkları bildirilmektedir. Nitekim Taberani " Cennetin bir Duha kapısı vardır, bu kapıdan sadece kuşluk namazı kılanlar girer." Kılınacak 2 rekat kuşluk namazının sevabının neredeyse kabul olunmuş bir hac ve umreye denk olduğu söylenir.
Dinimize göre Teheccüd namazı yatsı namazından sonra ve de geceleyin kılınmaktadır. Bir süre uyuduktan sonrasında kişi gece boyunca yani sabah namazı vaktinin gelmesine kadar bu namazı kılınabilir.
Her bir vakit için açıklamalarda belirtilen hesaplamalara ek olarak güneşin doğuşu ve batışında 7, ikindi vaktinde 4 dk, öğle vaktinde 5 temkin süresi uygulanmaktadır. İmsak ve yatsı vakitlerinde ise herhangi bir temkin uygulaması yoktur. Güneşin doğuşu ile işrak vaktinin arası kerahet vaktidir.
İşrak vakti, bayram namazı kılınan vakitte başlar. Öğleye 20 dakika kalıncaya kadar kılınır.
İşrak, Güneşin doğuşundan 30-45 dakikalık bir süre sonra başlar. Öğle namazına kadar devam eder. Bu zaman zarfında kılınan nafile namazlara işrak/duha veya kuşluk namazı denir.
Akşam namazından sonra veya kuşluk vaktinde kılınan nâfile namaz. Kuşluk vaktinde kılınan nâfile namaz. Farz ve vâcip niteliğinde olmayan ibadet anlamında fıkıh terimi.
Şükür namazı istenilen vakitte kılınır. 2 rekat namaz kılındıktan sonra bolca dua edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri