Çilek üretimi başta Akdeniz bölgesi olmak üzere, Ege ve Marmara bölgesinde önemli bir tarım ürünüdür. Türkiyede en fazla çilek üretimi mersin Silifke başta olmak üzere, Aydın Sultanhisar, Antalya, Bursa ve Manisa illerinde yapılmaktadır.
Osmanlı Çileği - Zonguldak
Osmanlı çileği Karadeniz Ereğli'nin en önemli simgelerinden birisidir. Orta boy, oval, rengini akşam güneşinden aldığı söylenen, zengin aromalı ve güzel kokulu Osmanlı çileğinin Ereğli'deki macerası 1900'lerin başına uzanıyor.
Türkiye'de çilek yetiştiriciliği birçok bölgede ve şehirde yapılabilmektedir. Türkiye'de Ege bölgesi, Akdeniz bölgesi, Marmara bölgesi çilek tarımının en çok yapıldığı bölgeler olmaktadır. Türkiye'de en son yapılan araştırmalar ışığında çilek tarımında birinci il ise Muğla seçilmektedir.
Çin Halk Cumhuriyeti, yılda 2.964.263 ton üretim ile dünyanın en büyük çilek üreticisidir. Amerika Birleşik Devletleri 1.296.272 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Meksika, yıllık 653.639 ton üretimle üçüncü büyük çilek üreticisidir. 440.968 ton üretimiyle Türkiye 4 olarak sıralanmıştır.
Çilek mevsimi ilkbahardır. Mart, nisan ve mayıs aylarında çilek yetişir; pazar ve manav tezgahlarında tazesini bolca tüketebilirsiniz. Çilek hangi ayda yenir, ne zaman çıkar sorunuzu mart-nisan aylarından haziran sonlarına kadar şeklinde yanıtlayabiliriz.
İlgili 27 soru bulundu
Çilek ağacı Dünya'da en fazla Çin ülkesinde yetişir. Çin çilek yetiştirme açısından Dünya'da birinci sırada yer almaktadır. Ayrıca Türkiye'de de en fazla çilek Karadeniz bölgesinde yetişmektedir.
18. yüzyılda Frezier adlı bir Fransız asker, görevli olarak Şili'ye gönderilir. Dönüşünde ilk kez bu ülkede yediği ve tadına doyamadığı küçük kırmızı renkli bir meyveyi, yani çileği Fransa'ya getirir. Oradan tüm dünyaya yayılan çilek, gülgiller familyasından geliyor.
Karadeniz de nemli ve rutubetli bir bölge olmasından dolayı burada lezzet ve sululuk anlamında çilek çok verimli. Bunun bize artısı, eylül ve ekim aylarında da üretim yapabileceğiz.
Ülkemizde çilek yetiştiriciliği Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgesi'nde yapılmaktadır. Çilek tarımında ilk sırada yer alan şehrimiz ise, Muğla'dır.
Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde kış aylarında serada yetiştirilen çilek, yoğun talep nedeniyle üreticilerin yüzünü güldürüyor. Türkiye'deki önemli üretim merkezlerinden biri olan Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde kış aylarında seralarda yetiştirilen çilek, yoğun talep nedeniyle üreticisini sevindiriyor.
Dünyada, adlandırılmış 20'den fazla çilek türü vardır; ayrıca, çeşitli melezler ve kültivarlar da bulunur. Dünya çapında ticari olarak en çok yetiştirilen çilekler, bahçe çileği olarak adlandırılan Fragaria × ananassa melezinin kültivarlarıdır. Çilekler, yoğun C vitamini barındırırlar.
Çilek üretimi başta Akdeniz bölgesi olmak üzere, Ege ve Marmara bölgesinde önemli bir tarım ürünüdür. Türkiyede en fazla çilek üretimi mersin Silifke başta olmak üzere, Aydın Sultanhisar, Antalya, Bursa ve Manisa illerinde yapılmaktadır.
Çilek bol miktarda Kemaliye, Çilekli ve Hüseyinli mahallelerimizde yetişiyor." diye konuştu. Çileğin genellikle yayla köylerinde daha kaliteli olduğunu belirten Ulukaya, hava şartları nedeniyle ürünün ömrü kısa olduğu için tüketiciye ulaşıncaya kadar hassas bir şekilde hareket edildiğini anlattı.
Afrika'da, altın çilek yaprakları geleneksel olarak yaraları tedavi etmek için alçı olarak kullanılır ve bitkinin farklı kısımları ishali tedavi etmek için kullanılır. Ayrıca Türkiye'nin Ege ve Akdeniz bölgelerinde, özellikle de Isparta'da yetişir.
Çilek –10 C°'ye kadar özel bir tedbir almadan yetiştirilebilir. Daha soğuk bölgelerde bitkilerin saman, kuru yaprak gibi materyaller ile örtülerek dondan korunması gerekir. İlk ürünler Akdeniz bölgesinde Mart ortasından itibaren, diğer bölgelerimizde ise Mayıs-Haziran aylarından itibaren alınmaya başlar.
Özellikle bölgesel açıdan en çok Ege Bölgesi ile birlikte hemde Marmara Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir.
Türkiye'nin en önemli çilek üretim merkezlerinden olan, İzmir'in Menemen ilçesine bağlı Emiralem'de, her gün toplanan tonlarca çilek için müşterinin hazır, fiyatın da yüksek olması da üreticinin yüzünü güldürmedi.
Dünya çilek üretiminde dördüncü sırada yer alan Türkiye, ihracatta on ikinci sırada yer almaktadır. 2020 yılı çilek ihracatı bir önceki yıla oranla %14,7 artarak 47.912 ton olarak gerçekleşmiştir.
Bursa'nın dağ ilçeleri olarak bilinen Keles, Orhaneli, Harmancık ve Büyükorhan'da yetişen; pembe rengi, aroması ve kokusuyla eşsiz özelliklere sahip organik Osmanlı çileğidir.
Kanal D ekranlarında bir dönem yayınlanmış olan 'Sihirli Annem' dizisinde canlandırmış olduğu 'Çilek' karakteri ile tanınan Zeynep Özkaya, 23 Ocak 1998'de İstanbul'da dünyaya gelmiştir.
Mevsim normallerinde, Mayıs ayı sonu ile Haziran ayı başlarında ilk meyvesini vermeye başlayan Osmanlı Çileği, Haziran ayı sonuna doğru artık meyve vermez.
Lezzeti, kokusu ve aromasıyla diğer çileklerden farklı olan kendisinden yapılan içeceklerle kralların yiyeceği ve içeceği olarak da adlandırılan ve bugün Kdz. Ereğli ilçesinin en önemli simgelerinden birisi olan Kdz. Ereğli Osmanlı Çileği günümüzde yalnızca bu yörede yetişmektedir.
Çilek otsu fakat çok yıllık bir bitkidir. Modern yetiştiricilikte çilek tesisi yaz dikimi ile 1 yıllık yapılmalıdır. Çilek yetiştiriciliğinde bitki başına verimi fazla, erkenci, meyveleri iri, yola dayanıklı sert çeşitler tercih edilmelidir.
Toprak İsteği:Çilek genel olarak derin,iyi drene edilmiş nem tutma kapasitesi yüksek topraklarda iyi gelişir ve bol ürün verir, en iyi toprak kumlu-killi milli ve süzek topraklardır. Alüvyal humuslu tınlı topraklarda da iyi gelişir. Kireçli toprakları sevmez, asit toprak ister. PH 6.5 dan az olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri