Paslanmaz çelik kararmaya ve su izlerine eğilimlidir. Bu nedenle parlaklığını geri kazanmak için çelik eşyalarınızı düzenli olarak cilalayın. Paslanmaz çeliğin yüzeyini su, sirke veya zeytinyağı gibi toksik olmayan temizleyiciler veya özel bir çelik temizleyici kullanarak parlatabilirsiniz.
Bir kase sıcak suya bir çay kaşığı tuz, iki çay kaşığı sirke ve bir çay kaşığı toz deterjan eklenir. Çelik tencere bu karışıma batırılır ve beyaz bir bez yardımı ile silinerek parlatılır. Bir kaba bir miktar su ve bir çay kaşığı karbonat eklenır. Çelik tencere bu karışıma batırılır ve bir bezle silinerek parlatılır.
Kararmış çatal bıçakları beyaz sirke ile temizleyin. 1 ölçek sirkeyi 8 ölçek sıcak suya karıştırın, çatal bıçağınızı ekleyin ve 5-10 dakika bekletin. Tüy bırakmayan bir bezle hemen durulayın ve kurulayın. Elinizde beyaz sirke yoksa, çatal bıçak takımınızı bikarbonat soda kullanarak temizlemeyi deneyin.
Limon suyu ve tartar sos ile bir macun hazırlayıp, metallerinizi saracak şekilde sürüp 30 dakika bekletebilirsiniz. Bu işlem bazı metallerinizin daha çok kararmasına sebep olabilir. Böyle bir durum olursa karbonatlı suda bekletilmelidir. Karbonat ve sirke karışımı yaparak da metalleri parlatabilirsiniz.
Bir kase içerisinde eşit miktarda karbonat ve sirke karıştırılarak bir macun kıvamı elde edilir. Ardından çatallar ve kaşıklar bu karışım içerisinde bir süre ovulur ve iyice temizlenmeleri sağlanır. İşlem tamamlandığında, çatallar ve kaşıklar su ile durulanarak temizlenir ve kurulanır.
İlgili 34 soru bulundu
Paslanmaz çelikler, yanlış sürelerde ve yanlış sıcaklıklarda, yanlış koşullarda ısıl işlem yapılması halinde, ısıl işlem sonrası paslanmaz çeliğin tepkimeye girmesine yol açabilir. Bu tepkime paslanmaz çeliğin hem kararmasına, hemde paslanmasına yol açabilir.
Sirkeli Su
1 ölçek sirkeyi, 8 ölçek sıcak su ile karıştırın. Çatal, kaşık ve bıçakları bu suyun içerisinde 10 dakika bekletin. Ardından temiz bir bezle hemen durulayın ve kurulayın.
Karbonat kullanılabilir, çünkü çelik yüzeylerin temizlenmesi ve parlatılması için etkili bir malzemedir. Bir miktar karbonat nemli bir sünger ya da bez üzerine dökülür ve tepsinin üzerinde dairesel hareketlerle ovulur. Ardından, tepsi ılık suyla durulanır ve iyice kurulanır.
Bunun için sadece ufak bir çay kaşığı sirke ve bir tatlı kaşığı karbonata ihtiyaç duyarsınız. Bu iki malzemeyi bir kabın içerisinde karıştırmanız ve elde ettiğiniz karışımı su ile kaynatmanız gerekir. Daha sonra metal masa ayaklarına bu karışımı sürerek temizlik yapabilirsiniz.
Su ve bulaşık deterjanı karıştırılmış bir kabın içine küçük metal eşyaları koyup biraz bekletilir. Çizilmelere engel olmak için yumuşak bir fırça yardımı ile fırçalanır. Metaller durulanır ve yumuşak bir bez yardımı ile kurutulur. Bu yöntem metallerin yüzeyindeki kullanıma bağlı kirleri ve kararmaları temizlenir.
Karbon çeliği kurutulması ve temizliği iyi yapılması şartıyla ıslak ortamlarda kullanıma uygun olan çeliklerdir. Soğan, limon, portakal vb. asidik içeriğe sahip gıda ve maddeler bıçakların kararmasına sebebiyet verecektir.
- Oksitlenmiş olan aletlerinizi temiz sabunlu bir bezle siliniz. Makine yağı, vazelin veya sıvı yağını geniş bir kabın içerisine koyduktan sonra içerisinde aletleri bir süre bekletiniz. - Bir süre beklettikten sonra temiz bezle silme işlemini uygulayınız.
Sert Kimyasallardan Uzak Durun. Paslanmaz çelik yüzeyleri silerken sert kimyasal kullanmayın. Yüzeye zarar verici etkiye sahip bu kimyasalların kullanımına gerek yoktur. Zorlu olmayan kirden arındırmak için sıcak suyla nemlendirilmiş uygun bir bezle silmek yeterli olacaktır.
Paslanmaz çelik kararmaya ve su izlerine eğilimlidir. Bu nedenle parlaklığını geri kazanmak için çelik eşyalarınızı düzenli olarak cilalayın. Paslanmaz çeliğin yüzeyini su, sirke veya zeytinyağı gibi toksik olmayan temizleyiciler veya özel bir çelik temizleyici kullanarak parlatabilirsiniz.
Altın ve çelik ürünler yapıları gereği kararma yapmaz. Farklı ham maddelerden üretilen takılarınızda kullanıma bağlı renk değişimleri olabilir.
Tuz ve Sirke Karışımı
Bir çay bardağı elma sirkesi ile bir yemek kaşığı tuzu karıştırın. Bu karışımı çelik tencereye alarak 15 dakika bekletin. Ardından içindeki karışımı dökmeden bulaşık süngeri ile ovalayın. Dış kısmını da ovalamayı ihmal etmeyin.
Sirke paslanmaz çelik ürünleri temizlemek için yaygın olarak kullanılır. Ürünü sirke içine batırıp 10-15 dakika bekletin, ardından her zamanki gibi deterjanla yıkayın. Sirke alternatif olarak, limon suyu da kullanılabilir. Bir bardak su için bir çorba kaşığı limon suyu gerekir.
4. Tuz ve limon suyu. Tıpkı karbonat gibi tuz da gümüş parlatmak için destek alabileceğiniz isimlerden. Yaklaşık yarım litre kadar suyun içine 1 adet limonun suyunu taze taze sıkıp ilave edin, içine de 1 yemek kaşığı tuz koyup karıştırın ve kararan gümüş takınızı içine atıp 10-15 dakika bekletin.
Alüminyum,çelik,krom,altın ve gümüş gibi metallerin parlatılması için geliştirilmiş bir üründür. Parlatılacak yüzeye veya mikrofiber beze yeteri kadar ürünü yayın ve dairesel hareketlerle parlatma işlemini gerçekleştirip yüzeyi temiz bir bezle silin.
Parlatma, gerilme korozyonu çatlamasını önlemek için çelik alaşımlar üzerinde gerçekleştirilen bir yüzey işlemidir. Kalan kuvvetler dengesi oluşturmak için östenitik bir sıkıştırma artık gerilimi sağlayarak kaynak veya işleme geçirmiş bir malzemedeki artık gerilme gerilimini azaltmak için bir çözümdür.
Paslanmaz çelik ürünlerinizde zorlayıcı lekeler bulunuyorsa karbonat ve su ikilisinden yararlanabilirsiniz. Karbonat ve suyu karıştırarak belirli bir kıvama gelmesini sağladıktan sonra çıkmayan lekelerin bulunduğu bölüme uygulayın. Yarım saat bekledikten sonra nemli bir bezle temizleme işlemine geçin.
Beyaz sirke paslanmaz çeliği temizleme ve parlatma gücüne sahiptir. Beyaz sirke ile nemlendirilmiş bir sünger alın, ardından durulamadan önce lavaboyu ovalayın. Ayrıca lavaboya kabartma tozu dökebilir, ardından üzerine beyaz sirke püskürtebilirsiniz. Birkaç dakika bekletin, ardından ılık suyla durulayın.
Özellikle koltuk altı beyazlatmada da kullanılabilen limon suyu, ölü derilerin ve hücrelerin atılmasına ve kararmanın giderilmesine yardımcı olur. Bu uygulamada genital bölgenize limon suyu ile birkaç dakika masaj yapabilir, ardından bölgeyi durulayabilirsiniz.
Sirke ve karbonat ile hazırlayacağınız deterjan, tam da gümüş nasıl parlatılır karbonat etkili midir sorunuzun yanıtı olacak. Bir tabak içine 2 ya da 3 kaşık sirke dökün ve sirkenin üzerine bir paket karbonat ekleyin. Oluşan karışımın içinde gümüş ürünü bekletin. 30 dakika içinde gümüş eşya parlamaya başlayacaktır.
Bir paket karbonatı tencere içine dökün. 2 yemek kaşığı sirke ilave edin. Tüm malzemelerin üzerini geçecek şekilde kaynar su ekleyin ve kaynamaya bırakın. Yaklaşık 15 dakika kadar kaynadıktan sonra tahta kaşıkların içinde hapsolan kirlerin suya karıştığını görebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri