18- İşin sona ermesi: Belirli bir proje, inşaat veya üretimin gerçekleşmesi amacını taşıyan işlerde amacın gerçekleşmesi ile iş de sona ermiş olacaktır. Bu durumda iş sözleşmeleri de sona ermekte ve çıkış yapılan işçiler için bu kod seçilmektedir. Bu kodla çıkış yapılan işçiler işsizlik ödeneği (maaşı) alabilecektir.
İşsizlik ödeneğine hak kazanmak için işten çıkarılma nedeninin ve ilgili kodun işsizlik ödeneği almaya uygun olması gerekir. İşten çıkış nedeni 3 kodu ile çıkış yapılan kişi çalışan tarafından iş akdini sonlandırması nedeniyle işsizlik maaşı alamaz.
- İşsizlik maaşı alabilmek için işverenin çalışanın işine son vermiş olması gerekir. Kendi isteğiyle işten ayrılanlar işsizlik maaşı alamıyor. - Çalışanın işverenin güvenini kötüye kullanma, işvereni bilerek zarara uğratma ve iş ortamının huzurunu bozma gibi kusurlu hâllerden işten çıkarılmamış olması gerekir.
Kendi isteğiyle hiçbir gerekçesi olmadan işten ayrılanlar, yani istifa edenler işsizlik maaşına başvuramıyor. Ancak İş Kanunu'nda 'haklı fesih' tanımına giren durumlarda çalışanın işsizlik maaşı alma hakkı var. Haklı fesihle istifa edenler, haklı olduklarını ispatlarsa işsizlik maaşına başvurabiliyor.
İlgili 30 soru bulundu
SGK Çıkış Kodu 16 Nedir? Bu Kod “Sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait diğer işyerine nakli” tanımlanmıştır. Aynı gerçek veya tüzel kişi işverene ait birden fazla işyeri arasında işçinin nakil olması halinde bu kod seçilecektir.
SGK 25 Çıkış Kodu tazminat ve işsizlik maaşı alabilir mi? İşten çıkarılmada 25 kodu girilmişse kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı alınır. Ancak ihbar tazminatı alınamaz.
İşçi haklı nedenlerle istifa etmesi durumunda kıdem tazminatı ve feshe bağlı olmayan fazla mesai, yıllık izin, hafta sonu tatili alacakları gibi diğer haklarını mahkemeye başvurmak suretiyle alabilir. 4857 sayılı İş Kanunu ile birlikte 1475 Sayılı İş Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.
İşçilerin işyerinin kapanması veya devredilmesi sonucu işsizlik sigortasından yararlanma hakkı bulunuyor. Ancak bunun için işçilerin çıkışlarının mutlaka '17' veya '34' fesih kodlarıyla yapılmış olmasına dikkat etmeleri gerekiyor.
15 yıl / 3600 gün prim şartları oluştuğundan kendi isteğinizle de çıksanız kıdem tazminatınızı alırsınız,ancak işsizlik ödeneği alamazsınız. Fakat çıkarılırsanız hem kıdem hem ihbar tazminatı ve işsizlik ödeneğini alırsınız.
04 – Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi – İşsizlik maaşı alabilir.
İşçinin çıkışının 03 koduyla bildirilmesi, işçi açısından oldukça olumsuz sonuçlar doğurur. Bu durumda işçiye kıdem tazminatı ödenmeyeceği gibi, ihbar sürelerine uymaması halinde işçi ihbar tazminatı ödemek zorunda da kalabilecektir. Ayrıca bu kodla çıkışı yapılan bir işçiye İşkur da işsizlik maaşı bağlamayacaktır.
İşten Ayrılış Nedenleri. 13- Kadın işçinin evlenmesi .
İşten Çıkış Kodu Neden Önemli? İşten çıkış kodu, çalışanın kıdem veya ihbar tazminatı, işsizlik maaşı gibi haklarını alabilmesi bakımından önemlidir. Örneğin 4 numaralı kod, işverenin haklı bir gerekçe olmadan çalışanı işten çıkarmasıdır.
İşten çıkış kodları SGK tarafından belirlenen ve çalışanın işten ayrılmasının ifadesi için kullanılan kodlardır. 39 farklı işten çıkış kodu bulunur. İşten çıkış kodları çalışanın işten ayrılmasına göre seçilir. Bu kodlar iş sözleşmesinin feshi sonrasında SGK'ya elektronik ortamda verilen bildirgede belirtilir.
SGK 48 çıkış kodu ile işten çıkarmada işsizlik maaşı bağlanmıyor. İşçi haklı olsa bile bu kodla çıkışı bildirildiği için işsizlik maaşı başvurusu olumsuz sonuçlanıyor. İşçiye kıdem tazminatı da verilmiyor. SGK 48 çıkış kodu da dayanağını İş Kanunu'nun 25/II-g maddesinden almıştır.
işsizlik maaşı alamaz.(vergi mükellefiyetinden dolayı zaten işi var.)
İnternet üzerinden işsizlik maaşı başvurusu İŞKUR'a ait web sitesi üzerinden yapılır. www.iskur.gov.tr adresi başvuru için kullanılabilir.
Son 3 sene içerisinde minimum 600 gün prim ödenmiş olmalıdır. İşsizlik maaşı için başvuru tarihleri ve 3 sene içerisinde minimum 600 gün prim ödenmiş olmasına dikkat etmek gerekir. Kişinini işsizlik maaşı alabilmesi için son iş yerinde 120 gün yani 4 ay boyunca çalışmış olması gerekir.
Genel kurala göre istifa eden (İş sözleşmesini İş Kanunu'na uygun biçimde süreli fesih yoluyla fesheden) işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi mümkün değildir. Bir başka deyişle hiçbir gerekçe belirtmeden istifa eden işçi kıdem tazminatı alamaz.
SGK pirim ve gün hesaplamalarını yaparak tazminat hakkı olup olmadığını hesaplıyor. 15 yıl sigorta ve 3600 gün pirim ya da 25 yıl sigorta 5400 pirim günü koşullarını sağlayan işçiler kendi istekleriyle işten ayrılıp kıdem tazminatlarını alabilirler. 5400 gün kıdem tazminatı 2023 istifa ederek alınabilir.
Yürürlükte bulunan yasal düzenlemeler gereği, işten kendi isteğiyle ayrılan (istifa eden) işçinin kıdem tazminat talep hakkı bulunmamaktadır. Fakat işçi, “İş mevzuatında gösterilen haklı bir sebep” ileri sürerek iş yerinden ayrılırsa, işi kendi bırakmış olsa dahi kıdem tazminatına hak kazanacaktır.
İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması halinde işveren açısından haklı sebeple fesih hakkı doğar.
İş Kanunun 25/2, f fıkrasına göre 'İşçinin, işyerinde yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi' haklı fesih nedenidir. Ön görülmüş olan fesih hakkının doğması için bazı şartların gerçekleşmiş bulunması gerekmektedir.
Farklı kodların belirlenmesi ile beraber birçok ahlak ve iyi niyet tanımına giren haller için ayrım yapılarak, işten çıkış hallerinin daha detaylı tanımlanması sağlanmıştır. Vize süresinin bitimi ( İş akdinin askıya alınması halinde kullanılır. Tekrar başlamayacaksa “4” nolu kod kullanılır.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri