e-Devlet kolaylığı ile internet üzerinden öğrenilebilen işsizlik maaşı başvuru sonucu, İŞKUR birimlerine gidilerek de sorgulanabilir. İŞKUR tarafından belirlenmiş şartlar sağlandığı takdirde herkes işsizlik ödeneği alabilir.
Gerekli belgeleri hazırlayarak işsizlik başvurusunu tamamlayan kişilerin başvuruları bir süre sonra sonuçlanır. İşten ayrıldıktan sonra 30 gün içerisinde İŞKUR'a başvuran bireyler genellikle 1 aydan önce başvuru sonucunu öğrenebilir. İŞKUR işsizlik ödeneği başvuru sonucu nasıl öğrenilir?
İşsizlik ödeneği başvuruları izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılır. İşsizlik ödeneği, her ayın beşinde aylık olarak işsizin kendisine ödenir. Ödeme tarihini öne çekmeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yetkilidir.
İletişim Merkezimize gelen tüm çağrılara uzmanlarımız doğrudan cevap vermekte ve ilk görüşmede talepler sonuçlandırılmaya çalışılmaktadır. Çağrılara hemen cevap üretilemediği durumlarda anında kurum ve kuruluşlarımızla iletişime geçilerek en geç 72 saat içerisinde taleplere cevap verilmektedir.
2023 İşsizlik Maaşı Hesaplama Örneği
Hesaplama yaparken çalışanın günlük ortalama brüt kazancının %40'ı ele alınır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik maaşı aylık asgari ücretin yüzde 80'ini geçemez. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.
İlgili 42 soru bulundu
Sigortalı işsiz, işsizlik maaşını, nüfus kâğıdı ile birlikte herhangi bir PTT şubesine başvurarak her ayın 5'inde alabilir. Sigortalı işsiz, işsizlik maaşını PTT'den 6 ay içerisinde çekmelidir.
Ancak asgari ücretteki artış işsizlik ödeneğine hemen aynı oranda yansımıyor. İşsizlik ödeneği kişinin son dört aylık prime esas kazancının yüzde 40'ı olarak hesaplanıyor. Dolayısıyla temmuz ayıyla birlikte asgari ücretli bir kişinin prime esas kazancı 13.414,5 TL'ye yükselecek.
İŞKUR'a yaptığınız iş başvurularının sonucunu öğrenmek artık çok kolay. E-Devlet üzerinden iş başvurunuzun sonucunu sorgulayarak kolayca öğrenebilirsiniz.
İŞKUR TYP SONUÇLARI SORGULAMA
Başvuru yapan adaylar İŞKUR tarafından gerçekleştirilen TYP ilan mülakat ve kura sonuçlarına bulundukları şehirlerin il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü resmi internet sitesi üzerinden ulaşabilirler.
Evet işsizlik sigortanız devam eder.
“Takip Menü”/“İşlem Görmemiş Talep Dilekçeleri” menüsünde yapılan sorgulamada, dilekçe fesih tarihi ile SGK kayıtlarında yapılmış bir işten çıkış bildirimi bulunmayan ve belge türü yasa kapsamında olmayan başvurular listelenmektedir.
İŞSİZLİK ÖDENEĞİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir.
Maaşın süresi yatırılan prime göre değişiyor. Buna göre; son 3 yılda 600 gün primi olan çalışan 6 ay, 900 gün primi olan 8 ay ve 3 yılın tamamında, yani bin 80 gün primi olanlar 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilir.
İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden, işçinin kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler ise yasal faizi ile birlikte işçiden tahsil edilir.
Alınacak işsizlik maaşının süresini de ödenen primler belirliyor. Buna göre son 3 yıl içinde 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay ve 1080 gün prim ödeyene 10 ay maaş ödeniyor. İşsizlik maaşı hesaplanırken son 4 aydaki brüt maaşınızın ortalaması alınıyor. Bunun yüzde 40´ı işsizlik maaşı olarak ödeniyor.
İşsizlik maaşı başvurularının ne zaman sonuçlanacağı ve kişinin ne zaman maaş almaya başlayacağı değişiklik gösterebilir. Genel olarak başvurunun onaylanması 10-15 gün sürer fakat yoğunluğa göre bu süre değişiklik gösterebilir ve bir aya kadar uzayabilir.
Seçme işleminden sonra, iş arayanın seçmeyi onaylaması beklenir. Seçilen iş arayanlara, işe seçildiklerine dair, tercih ettikleri iletişim adreslerine (email, cep telefonu, v.b) mesaj gönderilir. Bu mesajın iş arayana ulaşmasını takiben, iş arayanın işi onaylaması durumunda davet-görüşme süreci devreye girer.
28.03.2023 tarihinde Van 1. Noteri tarafından 10:00'da çekilen İŞKUR Kura Sonuçları Açıklandı. Listeye ulaşmak için tıklayınız.
kurumumuzun www.iskur.gov.tr internet adresinden, e- Devlet, esube.iskur.gov.tr üzerinden online olarak ve ALO 170 iletişim hattını arayarak başvurularını yapabilecektir. TYP programı başlama ve bitiş tarihleri; 11.09.2023 – 10.06.2024 tarihleri arasında 9 ay süre ile uygulanacaktır.
Genellikle iş başvurusunda bulunduktan sonra yapılan mülakatta 'ne zaman işe başlayabilirsiniz' sorusuna en iyi cevap olarak 2 hafta kabul edilir.
Başvurunuzun durumunu/sonucunu e-devlet üzerindeki " İletişim Merkezi Başvuru Sonucu Sorgulama " alanından görüntüleyebilirsiniz.
İş arama durumu pasif olan adaylar, bütün şartları sağlasalar bile neticede iş arayışları olumsuz sonuçlanır. Bunun nedeni pasif kayıtlı adayların başvurularının geçersiz olmasıdır. Bu nedenle aday hakkındaki arama sonucunda “İşkur Kaydı Bulunamadı!” uyarısı görülür.
2023 yılında en az 4 ay çalışan bir işçi için; işsiz kalması ve gerekli şartları taşıması halinde işsizlik ödeneğinin alt sınırı asgari ücretin yüzde 40'ı, üst sınırı ise yüzde 80'i olarak hesaplandığı için yeni asgari ücretle işsizlik ödeneğinin en düşüğü 4 bin 3 lira, en yükseği ise 8 bin 6 lira şeklinde uygulanacak.
İşsizlik ve Kısa Çalışma Ödemeleri Kurban Bayramı Öncesinde 27 Temmuz'da Başlıyor. Temmuz ayına ilişkin işsizlik ve kısa çalışma ödemeleri erkene alınarak, Kurban Bayramı öncesinde 27 Temmuz'dan itibaren T.C. Kimlik Numaralarının son hanesine göre vatandaşlarımızın banka hesaplarına yatırılacaktır.
Girdi-çıktı yapıldığı için 120 gün kesintisiz çalışma şartını sağlayamayanlara da işsizlik maaşı bağlanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri