TÜİK'in kullandığı uluslararası standarda göre istihdam edilmeyen, son üç ayda iş aramış olan ve 15 gün içinde bir işte istihdam edilebilecek durumda olan kişiler işsiz olarak sınıflandırılıyor ve oran bu sayıya göre hesaplanıyor.
Anketin referans haftasında fiili olarak 40 saatten daha az süre çalışmış olup, daha fazla süre çalışmak istediğini belirten ve mümkün olduğu takdirde daha fazla çalışmaya başlayabilecek olan bu kişiler, “zamana bağlı eksik istihdam” tanımı ile çalışan nüfus içinde kabul ediliyor, işsiz sayılmıyor.
Bir ülkede işsiz miktarı, işgücü arzından çalışanların sayısının çıkartılmasıyla bulunur. Örnek; Nüfusu 78 milyon olan bir ülkede, kurumsal olmayan sivil nüfus 56 milyon, tam zamanlı çalışanlar 20 milyon, yarı zamanlı çalışanlar 8 milyon, işsizler 3 milyon, iş aramaktan vazgeçenlerin sayısı ise 5 milyondur.
İşgücü: İstihdam edilenler ile işsizlerin oluşturduğu tüm nüfusu kapsar. İşgücüne katılma oranı: İşgücünün kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus içindeki oranıdır. İstihdam: İşbaşında olanlar ve işbaşında olmayanlar grubuna dahil olan kurumsal olmayan çalışma çağındaki tüm nüfus istihdam edilen nüfustur.
15 ve daha yukarı yaştaki bir kişinin işsiz sayılabilmesi için: (1) Son 4 hafta içinde bir gün dahi ücretli ya da ücretsiz hiçbir işte çalışmamış olması, (2) Son 4 hafta içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış olması, (3) 2 hafta içinde işbaşı yapabilecek durumda olması gerekiyor.
İlgili 23 soru bulundu
Gerek “ev işleriyle meşgul” olanlar gerekse “iş bulma ümidi olmayanlar” TÜİK'e göre işsiz olarak sayılmıyor.
"4 milyon civarındaki açık öğretimdeki öğrenciler arasında çalışanlar da var elbet ama genel olarak açık öğretim istihdam göstergeleri arasında kabul edilmiyor. Yani çalışsa da çalışmasa da bu kişiler öğrenci statüsünde ve işsizlik göstergelerinde yok!
İşgücüne dahil olmayanlar; çeşitli nedenlerle bir iş aramayan, önceden iş arayıp uygun iş bulamayan, iş bulma ümidini yitiren ve mevsimlik işçi, öğrenci, emekli ya da çalışamayacak durumda olanlar gibi kategorilerdeki insanları içermektedir.
Özetle 15 yaşından büyük olup da son üç ay içinde iş arayan ve 15 gün içinde işbaşı yapmaya hazır olduğunu bildirenlerin toplam işgücüne bölünmesiyle işsizlik oranı hesaplanıyor.
Bu formül doğal işsizlik oranını kolaylıkla bulmak mümkündür. Bu oran aynı zamanda en az düzeydeki işsizlik düzeyini ifade etmek için de kullanılır. Yapısal ve friksiyonel işsizliğin toplamı alınmalıdır. Yani Doğal İşsizlik= Yapısal İşsizlik+ Friksiyonel İşsizlik şeklinde bir hesaplama yapılabilir.
İstihdam edilenlerin sayısı 32 milyon 222 bin kişi, istihdam oranı ise yüzde 49,0 olarak gerçekleşti. İşgücü 35 milyon 436 bin kişi, işgücüne katılım oranı ise yüzde 53,9 olarak gerçekleşti. Bu gelişmeler neticesinde mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 9,1 oldu.
Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı 2022 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre 0,5 puanlık artış ile %20,8 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %14,3 iken potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı %16,9 olarak tahmin edildi.
Buna göre, 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılında bir önceki yıla göre 318 bin kişi azalarak 3 milyon 264 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 1,0 puan azalarak yüzde 9,4 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,7 iken kadınlarda yüzde 12,6 olarak tahmin edildi.
Bu sayı, bir ülkenin işsizlik sigortasına kayıtlı olan kişi sayısından veya iş arama aktivitesinde olan kişi sayısından alınabilir. Özetle 15 yaşından büyük olup da son üç ay içinde iş arayan ve 15 gün içinde işbaşı yapmaya hazır olduğunu bildirenlerin toplam iş gücüne bölünmesiyle işsizlik oranı hesaplanır.
Türkiye'de işgücünün işe katılım oranı; işgücü sınıfındaki nüfusun (Tuik 15 yaş üstü nüfusu bu grupta ele almaktadır), çalışan nüfusa oranlanmasıyla elde edilmektedir. İşgücüne katılım oranı, işgücünü oluşturan kişi sayısının çalışma çağındaki nüfusa oranıdır.
u = uN Doğal işsizlik Hd., işten ayrılan kişilerin sayısını iş bulan kişilerin sayısına eşitleyen işsizlik haddidir.
TÜİK' göre işsiz; “referans dönemi içinde istihdam halinde olmayan (kâr karşılığı, yevmiyeli, ücretli ya da ücretsiz olarak hiç bir işte çalışmamış ve böyle bir iş ile bağlantısı da olmayan) kişilerden iş aramak için son 4 hafta1 içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış ve 2 hafta içinde işbaşı yapabilecek ...
İstihdam oranı, aktif çalışan iş gücünün aktif nüfusla kıyaslandıktan sonra 100 ile çarpılmasıyla hesaplanır.
Bir ücret veya gelir karşılığında bir işte çalışanlar, istihdam edilenleri oluşturur. koşullarını aynı anda sağlaması gerekir. Çalışma yaşı dışındakiler, iş aramayanlar, emekliler ve fiziksel olarak çalışamayacak durumda olanlar işgücü tanımına girmez.
İşgücüne Katılma Oranı: İstihdam edilenler ve işsizlerin çalışabilir yaştaki (kurumsal olmayan) nüfusa oranı. Eğitim/öğretim ve emeklilik gibi nedenlerle işgücüne katılmamak, görece olumlu bir durumdur.
Kurumsal olmayan nüfus
Üniversite yurtları, yetiştirme yurtları (yetimhane), huzurevi, özel nitelikteki hastane, hapishane, kışla vb. yerlerde ikamet edenler dışında kalan nüfustur.
Eğitim seviyesine göre işsizlik (2020)
Eurostat 2020 yılı verilerine göre Türkiye'de üniversite mezunlarında işsizlik oranı yüzde 12,7. En yüksek oran ise yüzde 13,8 ile Kuzey Makedonya'da. İkinci sırada yüzde 13,6 ile Karadağ var.
Genç işsizlik oranı denilen, dolayısıyla, 15-24 yaş arasında işsiz olup iş arayanların 15-24 yaş işgücüne bölünmesi ile elde ediliyor.
Son verilere göre lise altı eğitimliler 1 milyon 265 bin kişi ile işsiz sayısı içinde de en büyük payı alırken, 1 milyon 155 bin kişilik üniversite diplomalı işsizler ikinci büyük grubu oluşturuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri