Tatlı bir içecek olarak ayva kompostosunun iştah açıcı niteliklerinden yararlanılabilir. Meyve olarak portakal, greyfurt, kayısı gibi meyveler tüketilebilir. Havuç içeren yemeklerin yanı sıra domates ve enginar içeren yemekler de iştah açıcıdır. Kişinin ağız tadına uygun baharatlar yeme isteğini artırır.
Diğer iştah açıcı şeyler tuz, patates, kırmızı acı biber, nohut, mısır ve havuç olarak sıralanabilir. Karbonhidrat oranı yüksek gıdalar iştah açıcı şeyler içerisindedir. Makarna, patates ve hamur işi ürünleri iştah açmada etkilidir.
C vitamininden zengin taze meyve ve sebzeler tüketmeye özen gösterin. Tatları ve renkleri iştah açacaktır. Çinko ve B vitaminlerinden zengin yağsız et, deniz ürünleri, fındık, badem, bitki tohumları ve tam tahıl ürünlerinin tüketimi de iştahı artırır. Sağlıklı yağlar içeren avokado, fındık ve zeytinyağı kullanın.
İŞTAH KAYBININ NEDENLERİ
İştah kaybının nedenleri arasında hamilelik, metabolik problemler, kronik karaciğer hastalığı, KOAH, demans, HIV, hepatit, hipotiroidizm, kronik böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, kokain, eroin, hız, kemoterapi, morfin, kodein ve antibiyotik bulunur.
Klinik olarak iştahsızlık ya da farklı bir deyişle iştah azlığı, günlük yiyecek alım miktarındaki azalma ile karakterizedir. Hemen herkesin hayatının bir döneminde yaşadığı iştahsızlık, çoğunlukla soğuk algınlığı, mide ve sindirim problemleri, bağırsak ve karaciğer hastalıkları gibi faktörlere bağlı olarak görülebilir.
İlgili 30 soru bulundu
İştahsızlık ile ilgili problemleri olanların hastanelerin Gastroenteroloji veya Dahiliye polikliniklerine başvurması gereklidir.
İştahsızlık çoğunlukla fizyolojik nedenlerden kaynaklansa da psikolojik nedenler de büyük ölçüde iştahsızlığa yol açabilir. Stres ve can sıkıntısı iştahla bağlantılıdır ve stresli durumlarda kişilerde yemek yeme alışkanlığının değişmesine yol açar.
Anemi yani halk arasında bilinen adıyla kansızlık; demir, folik asit ve B12 vitamin eksikliği ile ortaya çıkan önemli bir sağlık sorunudur. Aşırı yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, baş ağrıları gibi semptomlar kansızlığın en önemli belirtilerindendir.
Yetersiz beslenme çok uzun sürerse, beklenmedik ve ani kilo kaybı da dahil olmak üzere sağlık üzerinde zararlı bir etkiye sahiptir. İleri yaştakiler ise ilaçlar ve doğal iştahsızlık nedeniyle daha fazla kilo kaybı riski altındadır.
Tatlı bir içecek olarak ayva kompostosunun iştah açıcı niteliklerinden yararlanılabilir. Meyve olarak portakal, greyfurt, kayısı gibi meyveler tüketilebilir. Havuç içeren yemeklerin yanı sıra domates ve enginar içeren yemekler de iştah açıcıdır. Kişinin ağız tadına uygun baharatlar yeme isteğini artırır.
Ahududu besin değerleri bakımından son derecede zengindir. Düzenli olarak ahududu tüketmeniz durumunda iştahsızlık gibi problemleri ortadan kaldırmanız mümkündür. Gün içerisinde bir avuç badem tüketebilirsiniz. Badem hem mideyi yatıştıracak hem de kalorili bir besin olduğundan ötürü iştahsızlığa iyi gelmektedir.
Dut pekmezinin iştah açıcı özelliği vardır. Aşırı tüketildiği zaman fazla kilo almanıza yol açabilmektedir. Bu pekmez özellikle kilo almak isteyenler tarafından da çok önemlidir.
Polivit şurup iştah açar mı? İçerdiği vitaminler nedeniyle çocuğunuzun iştahını açabilir.
İştahsızlık 1 haftayı geçiyorsa dikkat edilmeli çünkü...
1 haftadan uzun süren ve kilo kaybına neden olan iştahsızlığın ciddi hastalıkların habercisi olabileceğini vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.
HASTAYKEN HANGİ BESİNLER TÜKETİLMELİ? Hastalık nedeniyle iştahın açık olmaması durumunda bile yulaf, ekmek, makarna gibi yüksek karbonhidrat içeren gıdalar ile enerji yoğun ve bol protein içeren tam yağlı yoğurt, yumurta ve kuruyemiş tüketmek iyileşme sürecine yardımcı olur.
Genç insanlarda iş stresi, kansızlık, depresyon veya düşük tansiyon gibi sebepler yorgunluğa neden olurken, daha yaşlılarda diyabet, börek, kalp ve karaciğer sorunları da yorgunluğa neden olabilir. Kronik yorgunluğa sebep olan başlıca durumların başında depresyon gelmektedir.
Şekerleme yapmak, spor sonrası istirahat, yürüyüş yapmak vücut yorgunluğunuzu en aza indirir. Mate ve nane yapraklarıyla demlenen çay, uyarıcı etkiye sahip olup birkaç kabuk tarçınla kan şekerinizi dengeleyerek daha enerjik hissetmenizi sağlar. Bununla birlikte yeşil ve beyaz çay içmek vücut yorgunluğunu azaltır.
Yorgunluk ve halsizliğe iyi gelen vitaminler; B vitaminlerinin tümü ve D vitamini şeklindedir. B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 vitaminleri ile D vitamini içeren besinler halsizliğe ve yorgunluğa iyi gelmektedir.
Günlük yeme alışkanlıklarının değişimi ile sonuçlanan iştahsızlık problemi, tüm dünyada sık karşılaşılan bir durumdur. Farklı faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilen iştahsızlığın çeşitli medikal problemlerle beraber görülmesi mümkündür. İştah azalmasının bazı hastalıklarda öncül haberci olması da söz konusudur.
Stres, kaygı ve heyecan halinde değişen duygusal durum iştah artışına neden olabileceği gibi iştah kesilmesine de neden olabilmektedir.
Aşk anında oksitosin salınımı artırır ve kişinin duygusal doyuma oluşmasına yardımcı olur. Serotoninin diğer adı 'mutluluk hormonu'dur. Serotonin yükseldiğinde moral düzelir, rahat uyku uyunur, iştah azalır, ruh sağlığı düzelir ve enerji artar. Bütün bu pozitif etkiler kişilerin kilo kaybını hızlandırır.
Kilo almama problemi ile karşı karşıya kalan kişiler randevu üzerinden dahiliye bölümüne gitmektedir.
Yetişkinlerde yaşanan iştahsızlık sorunu içinse dahiliye polikliniğine başvurmak doğru olacaktır.
Yaşlanma, ovülasyon, tiroid sorunları, kronik rahatsızlıklar ve bazı ilaçların kullanımı iştah kaybına neden olabilir. Sabahları iştahınızın azalmasının altta yatan bir hastalıkla ilişkili olabileceğinden şüphe duyuyorsanız, doktorunuzu bu durumdan haberdar etmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri