Dünyanın en büyük terminaline sahip olan ve 1 milyon 400 bin metrekare tek çatı altındaki ana terminal binasında hizmet veren İstanbul Havalimanı, halihazırda yıllık 90 milyon yolcu ağırlama kapasitesiyle öne çıkıyor.
Yaklaşık 1.4milyonm² Terminal binası, 18bin araçlık otoparkı ve aktif 5 pisti ile İstanbul Havalimanı ilk fazı itibari ile 90milyon yolcu kapasitesine sahiptir. Tüm operasyon altyapısı ise Faz 1 itibari ile 120milyon yolcuya hitap edebilecek şekilde planlanmış ve operasyona alınmıştır.
76,5 milyon metrekare alan üzerine inşa edilen ve birçok yönden dünyada ilkleri barındıran İstanbul Havalimanı'nın ilk fazının açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın yanı sıra dünyanın dört bir yanından 50'nin üzerinde üst düzey konuğun katılımıyla 29 Ekim 2018'de ...
Uluslararası yolcu sayısında ise İstanbul Havalimanı beşinci sırada bulunuyor. 171 ülkede bin 925 havalimanını temsil eden ve toplam 712 üyesi bulunan Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) yolcu sayısı bakımından 2022 için dünyanın en büyük 10 havalimanını açıkladı.
Ancak düzenli seferler 19 Nisan 2019'da başladı. Şu anda 3 pistte 90 milyon yolcu kapasitesine sahip havalimanı, tamamlandığında 76,5 km2 alana, yıllık 200 milyon yolcu kapasiteye çıkarılabilen 2 terminali ile birbirinden bağımsız altı pisti olacak şekilde hizmet verebilecektir.
İlgili 20 soru bulundu
1 milyon 117 binden fazla sefer gerçekleştirildi
Dünyanın en büyük terminaline sahip olan ve 1 milyon 400 bin metrekare tek çatı altındaki ana terminal binasında hizmet veren İstanbul Havalimanı, halihazırda yıllık 90 milyon yolcu ağırlama kapasitesiyle öne çıkıyor.
Havalimanı terminali 1,3 milyon metrekare büyüklüğünde. Toplam inşaat alanı ise 76,5 milyon metrekare. Bütün fazlar tamamlandığında, 500 uçak kapasiteli havalimanında altı bağımsız pist olacak. Yılda 200 milyon yolcunun kullanması beklenen havalimanında 70 bin araçlık açık ve kapalı otopark da var.
Bir yıldan uzun zamandır operasyonel olan yeni İstanbul Havalimanı 40 milyonun üstünde yolcuya hizmet vermiştir. Yaklaşık 2025 yılında ulaşacağı son aşamasında yılda en fazla 200 milyon yolcuya hizmet verebilecek kapasiteye ulaşarak yolcu trafiği açısından dünyanın en büyük havalimanı olacaktır.
Uçuş sayıları da arttı
İstanbul Havalimanı'nda, 2022 yılında iç hatlarda 109 bin 634, dış hatlarda 316 bin 263 sefer yapılırken toplam uçuş sayısı 425 bin 897 olarak hesaplandı. Önceki yıl toplam 279 bin 509 seferin yapıldığı havalimanında, 2022'de ise 146 bin 388 artış hesaplandı.
Dünyanın en büyük havalimanı Suudi Arabistan'da bulunan Kral Fahd Uluslararası Havalimanı 78.000 hektarlık yüzölçümü ile İstanbul'da yapılan üçüncü havalimanının on katından daha büyük. İstanbul Yeni Havalimanı Ekonomik Analizi çalışması ise projenin ekonomik boyutunu gösteriyor.
Yatırım tutarı 10,25 milyar euro olan İstanbul Havalimanı'nın "devletin kasasından para çıkmadan" yapıldığına işaret eden Karaismailoğlu, "Toplam alınacak kira, 26 milyar euro. Açıldığından bu yana ekonomiye katkısı, 80,7 milyar euro.
76.500 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. 32 bin metrekarelik yeme içme alanı bulunuyor. 22 bin metrekarelik özel yolcu salonu bulunuyor. Yolculara 7/24 hizmet verecek SPA merkezi, kuaför salonu ve sağlık merkezi gibi hizmet kolları bulunuyor.
İstanbul Yeni Havalimanı 2018 yılının ilk çeyreğinde faaliyete girecek.Projede, Ekim ayı itibariyle 2 bini beyaz yaka olmak üzere 21 bin 500 çalışan görev alıyor. Havalimanı işletmeye açıldığında ise 100 bin kişiye yeni iş imkânı, dolaylı etkilerle 1.5 milyon kişiye gelir kaynağı sağlayacak.
Uçak ve yolcu kapasitesi açısından en büyük havalimanı Atatürk havalimanıdır. Onu sırasıyla Esenboğa, Adnan Menderes, Antalya, Dalaman takip eder.
80 milyon metrekare alan üzerine kurulacak olan yeni havalimanı, dünyanın en geniş havalimanı olacaktır.
İnşaatın tüm masraflarını üstlenecek olan İGA konsorsiyumu, ihaleye göre havalimanını 25 yıl boyunca işletecek, buradan elde edilen gelirlerin tümünü alacak ve karşılığında senelik 1 milyar eurodan fazla bir kira ödeyecekti.
İstanbul Havalimanı 9 sıra yükselerek dünyanın en yoğun 5. havalimanı oldu. Skytrax 2023 Dünya Havalimanı Ödülleri'nde Doha'nın Hamad Uluslararası Havalimanı ikinci sıraya yerleşirken, Tokyo'nun Haneda Havalimanı da üçüncü sıraya düştü.
Karaismailoğlu'nun paylaşımında yer alan infografiğe göre, İstanbul Havalimanı, milli gelire 23,75 milyar avro, üretime 51,3 milyar avro, ihracata 4,2 milyar avro, vergiye 1,23 milyar avro katkıda bulunurken, istihdama etkisi 972 bin oldu.
İstanbul Havalimanı'nda bugün 1749 iniş ve kalkış ile en yüksek günlük uçuş sayısına ulaşıldı.
İstanbul, 3 havaalanına ev sahipliği yapar. (Bunlar arasında Istanbul Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Atatürk Havalimanı yer alır.)
Son iki yılda da birinci seçilen Singapur Changi Havalimanı, bu yıl da dünyanın en iyi havalimanı seçildi. Listede Türkiye'den İstanbul Havalimanı ilk 10'da yer aldı. İşte Skytrax'a göre 2023 yılının en iyi havalimanları...
Milliyet - Türkiye'nin en büyük hava kargo terminali olan Turkish Cargo'nun İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki yeni binası Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli tarafından hizmete açıldı.
İstanbul Havalimanı'ndan Sabiha Gökçen Havalimanı'na Transfer Seçenekleri. Yeni İstanbul Büyük Havalimanı (İGA), Sabiha Gökçen Havalimanı'na 84 km uzaklıkta yer almaktadır.
Tuzla, Pendik, Çekmeköy, Beykoz, Şile, Sarıyer, Eyüp, Arnavutköy, Başakşehir, Büyükçekmece, Silivri ile Çatalca'nın, yüz ölçümü olarak, İstanbul Havalimanı'ndan geniş olduğu görüldü. Arnavutköy Belediyesi sınırları içinde bulunan İstanbul Havalimanı, 506 kilometrekarelik ilçenin 76,5 kilometrekaresinde yer aldı.
İnşaatı öngörülenden kısa bir sürede tamamlayan TAV Havalimanları, terminali 3 Ocak 2000'de hizmete açtı. Ardından sözleşmede yapılan yenilemelerle dış hatlar terminalini iki kez genişleten TAV Havalimanları toplam terminal alanını 286.770 metrekareye çıkarttı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri