II. Abdülhamid zamanında açılan yeni köprü de dubalıydı ve bu köprü 37 yıl Eminönü'nde, 24 yıl Unkapanı'nda çalıştıktan sonra 1936'da dağıldı. Dördüncü köprü Sultan Reşat döneminde 27 Nisan 1912'de açıldı. 466 m boyunda ve 25 m enindeki köprüyü bir Alman firması 250.000 altın liraya yaptı.
Köprünün temeli 29 Mayıs 1985'te atılmış ve yapımına 4 Aralık 1985 günü başlanmıştır. Hâlen dünyanın en büyük çelik asma köprüleri içinde 14. sırada yer alan bu büyük proje 3 Temmuz 1988 tarihinde dönemin başbakanı Turgut Özal tarafından hizmete açılmıştır.
Tarihte ilk kez M.Ö. 513 yılında Pers hükümdarı Dara, Boğaz'ın en dar olan yeri, yani Rumeli Hisar ile Anadolu Hisarı'nın bulunduğu yerde gemileri yan yana dizdirerek köprü kurdurmuştur. Bu şekilde 80.000 askeri Boğaz'ın diğer yakasına geçebilmiştir.
İstanbul Boğazı üzerine yapılan ilk köprü olması nedeniyle halk arasında Birinci Köprü olarak da adlandırılan Boğaziçi Köprüsü; Ortaköy ve Beylerbeyi arasında Asya ve Avrupa'yı karayoluyla birbirine bağlayan asma bir köprüdür.
Gelibolu ile Lapseki arasına yapılması planlanan Çanakkale Boğaz Köprüsü ile iki yaka arası ulaşım daha kolay hale gelecek. Özellikle yaz aylarında ve bayramlarda yaşanan uzun araç kuyruklarının da önüne geçecek.
İlgili 40 soru bulundu
Dünya mühendislik tarihi açısından kilometre taşı sayılabilecek birçok ilke sahip olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu projesinin yapımına 29 Mayıs 2013'te gerçekleştirilen temel atma töreni ile başlandı ve 3 yıl gibi rekor bir sürede tamamlanarak 26 Ağustos 2016'da açıldı.
İstanbul'da tarihte ilk köprü girişimi Pers Kralı I. Darius'undur. Osmanlılar zamanında ise II. Beyazıt'ın teşebbüsü sonuçsuz kaldıktan sonra II. Mahmud, 1836'da ahşap bir köprüyü Haliç'te Unkapanı ile Azapkapı arasında yaptırdı.
İstanbul Boğazı'nın üç gerdanlığı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayarak, milyonlarca aracın kıtalar arası geçişini kolaylaştırıyor.
Süleyman Demirel'in 1965 ile 1971 arasında başbakan olduğu dönemde Boğaziçi Köprüsü, Ereğli Demir Çelik İşletmeleri ve Keban Barajı gibi büyük yatırımlara imza atıldı.
30 Ekim 1973'te, Cumhuriyetin ilanı'nın 50. yıldönümünde dönemin cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından hizmete açılmıştır. İnşaatı üç yılda tamamlanan köprünün maliyeti anlaşmaya göre 21.774.283 Amerikan dolarıdır.
Dünyanın en uzun köprüsü: Danyang-Kunshan Köprüsü
Danyang-Kunshan Grand Köprüsü Çin'in Jiangsu eyaletinde yer alan 167 kilometre uzunluğunda bir köprüdür. Yangtze Nehri Deltası'ndaki Pekin-Hong Kong-Makao Yüksek Hızlı Demiryolu hattı üzerinde yer alıyor.
İşe 4 Aralık 1985 günü başlanmıştır. Köprünün tamamlanma tarihi 29 Mayıs 1988'dir. Bu büyük köprü dünyada benzerleri ile karşılaştırıldığında rekor sayılabilecek bir süre olan 908 günde normal süresinden 192 gün önce tamamlanmış olmaktadır.
Yapımı için 1.100 iş günü öngörülen köprü, taahhüt edilenden 192 gün önce 29 Mayıs 1988'de tamamlandı ve 3 Temmuz 1988'de hizmete açıldı. FSM Köprüsü, Boğaziçi Köprüsü'nden 5 kilometre kuzeyde, Boğaz'ın Rumeli yakasında, Hisarüstü ile Anadolu Yakası'nda Kavacık mevkileri arasında yer alıyor.
Kentin ulaşım sorununun Boğaz köprüleri bağlamında incelendiği “3. Köprü Projesi Değerlendirme Raporu”nda, 3. köprüyle birlikte 4. köprünün de ön hazırlığının yapılmış olacağı savunuldu. Mevcut araç sahipliği oranın devam etmesi halinde İstanbul'a 2040 yılında 70 Boğaz köprüsü yapılması gerektiği belirtildi.
Dünyanın en geniş köprüsü olma özelliği taşıyan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Boğazın ikinci gerdanlığı olarak anılıyor.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü projesi 24 Ekim 2014 tarihinde tamamlandı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışı, 26 Ağustos 2016 tarihinde gerçekleştirilen resmi bir törenle yapıldı. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bahreyn, Bosna Hersek, Makedonya gibi ülkelerin devlet başkanları katıldı.
En erken nisan ayında imzalanması beklenen anlaşma, China Merchants Group Ltd. çatısı altındaki kurumların Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve bağlantı yollarının işletmesinde %51 hissenin 688,5 milyon dolara satılması öngörülüyor. ICA Yatırım Holding kalan %49 hissenin sahibi olacak.
Kuzey Marmara Otoyolu 8. Kısım olarak adlandırılan, 25 km otoyol, 20 km bağlantı yolu olmak üzere toplam 45 km uzunluğunda olan Başakşehir-Nakkaş kesiminin 30 Haziran 2020 tarihinde Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılan ihalesini REC-Rönesans İnşaat Ortak Girişim Grubu kazanmıştır.
Çanakkale Boğazı'nda Lapseki ve Gelibolu ilçeleri arasında inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nün yapım ve işletmesini üstlenen DL E&C, Limak, SK ecoplant ve Yapı Merkezi, dünya inşaat sektörünün referans dergisi ENR'de "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" listesinde yer aldı.
İstanbul'un iki yakasını üçüncü kez birleştiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü dünya liderlerinin de katıldığı bir törenle açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Ağustos gecesine kadar köprüden geçişin ücretsiz olacağını açıkladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri