Kural olarak rehnin zorunlu unsurları, ticaret unvanı, işletme adı ve menkul işletme tesisatıdır.
TMK'nın 80. Maddesinde sayılan rehin hakkı çeşitleri ise; taşınmaz rehini, ipotek, ipotekli borç senedi ve irat senedidir.
Merkez ve şube aynı gerçek veya tüzel kişiye ait olmalıdır. Şube, iç ilişkileri yönünden merkeze bağımlı olarak çalışır, merkezin işletme politikasını izler. Şubenin kar ve zararı merkeze aittir; şube aracılığıyla edinilen hakların, üstlenilen borçların sahibi merkezdir.
6750 sayılı Kanuna göre teslimsiz taşınır rehni kurulabilmesi için taraflara ilişkin belli şartlar bulunmaktadır. Nitekim rehin alacaklısı kredi kuruluşu, tacir, esnaf olmak zorundadır. Rehin veren kişiler ise ancak tacir, esnaf, çiftçi, üretici örgütü, serbest meslek erbabı olabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Rehin hakkı, ancak tapuya kayıtlı taşınmazlar üzerinde kurulabilir (MK m. 853). Bu bağlamda tapuya kayıtlı olmayan taşınmazların rehne konu olması mümkün değildir. Ayrıca, rehin kurulurken, konusu olan taşınmazın belirtilmesi gerekir.
Rehin hakkı, bir alacak yerine getirilmediği takdirde hak sahibine hakkın konusu olan şeyi veya hakkı paraya çevirerek getirisinden alacağını öncelikle elde etme yetkisi veren bir haktır. Rehin hakkı bir ayni haktır.
MADDE 25 – (1) İlerleme sisteminde Sicile tescil anı dikkate alınır. (2) İlk tescil anına göre alacaklılar birinci sıradan başlamak üzere sıralanır. (3) Öncelik sırası, tescil anına göre belirlenir. (4) Rehinli taşınır varlığın tamamı, öncelik hakkına sahip rehin hakkına güvence teşkil eder.
Bir malın bir alacağa karşılık aynî teminat olmasını sağlayan akid ve bu akde konu olan mal anlamında fıkıh terimi. Bir hukukî işleme dayalı olarak işlemin konusu olan malın hak sahibi tarafından teslim alınmasını ifade eden fıkıh terimi.
Rehin hakkı, alacaklıya rehin konusunu paraya çevirme yetkisi veren ve bu şekilde rehinle güvence altına alınan alacağın tahsil edilmesini sağlayan aynî haktır1.
Şubenin yaptığı işlemlerden doğan davalarda, şubenin bulunduğu yerde dava açılabilir. Şubeler kendi yaptıkları işler nedeniyle aktif ve pasif dava ehliyetine sahiptirler. Ancak, şubeler aleyhine bağımsız iflas davası açılamaz.
Şubenin ayrı tüzel kişiliği yoktur. Fakat şubeler de açıldığından itibaren 15 gün içinde tescil edilir. Şubenin neden olduğu iflas dışındaki davalar da; ister merkez isterse şubenin olduğu yer mahkemesinde açılır. Şubelerde tescil ettirilir.
Ticari işletme tanımının unsurları: 1) Esnaf faaliyeti sınırlarını aşma, 2) Gelir sağlama amacının bulunması, 3) Devamlılık, Page 9 63 4) Bağımsızlık. Bu dört unsurun tamamı bulunmazsa işletme bir ticari işletme değil esnaf işletmesi olarak nitelendirilir.
Rehin sözleşmesi, teminat altına alınan alacağın doğumuna kaynak teşkil eden borç ilişkisinden farklıdır. Burada borçlandırıcı işlem, rehin hakkının kurulması amacıyla taraflar arasında kurulan rehin sözleşmesini ifade eder. Rehin ilişkisinin temelini de bu rehin sözleşmesi oluşturur.
Genel bir anlatımla, "rehin", alacaklının elde edemediği ala cağın karşılığını, kendisine rehin edilmiş olan değeri sattırıp pa raya çevirterek, bu paradan öncelikle elde etmesini sağlayan bir sınırlı ayni haktır.
MADDE 3- (1) Rehin sözleşmesi; a) Kredi kuruluşları ile tacir, esnaf, çiftçi, üretici örgütü, serbest meslek erbabı gerçek ve tüzel kişiler arasında, b) Tacir ve/veya esnaflar arasında, yapılır.
Rehinli alacaklar, mülkiyeti müflise ait malın rehni ile temin edilmiş olan alacaklardır. İİK'nun 206. maddesinde yer alan rehin kavramından ne anlaşılması gerektiği aynı kanunun 23. maddesinde belirtilmiştir.
Rehine eyleminde ele geçirilen varlık veya kişiye rehin ya da tutsak denir.
Bir alacağa teminat olarak, alacağın tahsil edilememesi durumunda bunun için alacaklıya verilen eşya veya haktır. Böylece alacaklıya verilen şey rehin veya diğer adıyla merhundur. Rehin, alacaklıya yapılacak ödemeyi belirli bir şey üzerinde teminat altına almayı sağlayan sözleşmedir.
Madde 4'e göre “Rehin sözleşmesi, ticari işletmenin kayıtlı bulunduğu sicil çevresindeki bir noter tarafından tanzim edilir”. Bu düzenleme bir geçerlilik koşuludur.
Rehin hakkı, alacağın ifası için malvarlığı değerinin güvence oluşturduğu, borçlunun borcunu ifa etmemesi halinde hak sahibinin bu değeri paraya çevrilmesini talep edebilmesini sağlayan bir ayni haktır.
İcra ve İflas Kanunu'nun 150-e maddesinde “Alacaklı, taşınır rehnin satışını ödeme veya icra emrinin tebliğinden itibaren altı ay içinde, taşınmaz rehnin satışını da aynı tarihten itibaren bir yıl içinde isteyebilir.
Taşınmaz rehnine egemen olan ilkeler; belirlilik ilkesi, kamuya açıklık ilkesi, rehin derecelerinin sabitliği ilkesi ve teminat ilkesidir.
Buna göre Kanun ve bu Yönetmeliğe göre kurulan rehin hakkı, belirlenen sürenin sona ermesi, alacağın sona ermesi, rehnin terkini veya rehinli taşınır varlığın tamamen yok olmasıyla sona erer.
Başkasına devredilebilen alacaklar ve diğer haklar rehnedilebilir. Aksine bir hüküm bulunmadıkça, bunların rehni hakkında da teslime bağlı rehin hükümleri uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri