Üzüntü, kaygı ve tasa anlamı taşıyan ıstırap kelimesi Arapça kökenlidir. Okunuş ve yazılışı merak konusu olan ızdırap, pek çok kişi tarafından bu haliyle kullanılır. Fakat ızdırap kelimesinin doğru yazılışı Istırap olacaktır.
Arapça kökenli ızdırap yazımı şu şekilde olmalıdır: Izdırap (doğru yazılışı) Izdırab (yanlış yazılışı)
Ağrı ve acı içinde kıvranmak, aşırı derecede üzülmek anlamına gelir. Bu kelime genellikle ısdırap çekmek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ızdırap çekmek şeklinde olmalıdır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Izdırap kelimesi ''zarb'' sözcüğünden türetilmiştir. Zarb bir şeye şiddetli bir şekilde vurmak anlamına gelirken, ızdırap da kalpte şiddetli bir şekilde hissedilen acı, keder ve hüzün demektir.
TDK sözlüklerine göre "birbiri" birleşik yazılıyor. Bazı örneklerde görülen "bir biri" gibi yazımlar ise imla hatasıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır. Ön görü ise kelimenin yanlış yazılışına verilebilecek bir örnek olarak ifade edilebilir. Bu durumda ön görü şeklinde yapılan bir yazım yanlış olarak kabul edilirken, öngörü şeklinde yapılan bir yazım ise doğru kabul edilmektedir. Doğru yazılış öngörü olmalıdır.
Acı kelimesinin Türkçede üzüntü, diğer dillerde ise ızdırap, keder ve elem kelimeleri ile eş düzlemde olduğu görülmektedir.
Izdırap ; Acı, üzüntü , sıkıntı, dert , keder anlamlarına gelir.
Inzibatsız TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Sıkı düzeni olmayan, düzensiz, başıboş
Arapça kökenli bir sözcük olan mana, hakikat, maksat ve cevher anlamına gelir. Yazımı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri olan mana, anlam sözcüğüyle eş anlamlıdır.
İşte, merak edilen tüm detaylar. TDK'ya Göre Izdırab mı, Izdırap mı Yazılır? Izdırap sözcüğü Arapçada vurmak ve acı çektirmek manasına gelen ''zarp'' kelimesinden türetilmiştir. Kişinin yüreğinin derininde hissettiği acı ve keder duygusu için ızdırap kelimesi kullanılır.
Bu kelime genellikle iki yüzlü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ikiyüzlü şeklinde olmalıdır.
TDK Sözlüğü'nde 'ızdırap' ve 'muzdarip' diye yazılan sözcüklerin doğrusu 'ıstırap' ve 'mustarip'tir. Her ikisi de dilimize Arapça'dan gelmiştir.” TDK'dan yeni inciler!
Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"muzdarip"tir. MUZDARİP SÖZCÜĞÜNÜN KELİME ANLAMI NEDİR? TDK sözlüğüne göre dilimize Arapçadan geçen bir kelimeolan muzdarip;"ızdırap ve acı çeken"anlamında kullanılmaktadır.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
biriz ne demek? Hep beraber, birlikte. Bir-iz.
Evlenme ile beraber eş anlamlı olarak Türkçede oldukça fazla kullanıldığını söylemek mümkün.
(sıfat, mecaz) Dolu, sıkı, sıkışık, çok, konsantre. (sıfat, mecaz) Şişman, iri, tombul.
Bu sebeple de “kara kekik” olarak da anılmaktadır. Zahterin bitkisinin diğer adları kara kekik, zahter kekiği, zater, çıprıka ve taze kekiktir.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
ç. Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Yazım yanlışlarının başlarında gelen bu kelimenin yazılışı TDK'ye göre bitişik yazılır. Altüst kelimesinin doğru ve yanlış kullanımı şu şekildedir: Alt üst (Yanlış kullanım) Altüst (Doğru kullanım)
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda "Önsöz" kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri