Sakin Nun; Üzerinde cezim işareti bulunan nun “ ??” harfidir. Başka bir ifadeyle harekesi olmayan nun harfi de denilir. Harekesi olmayan denilmesindeki amaç, sesli şekilde okunmadığı içindir. Sessiz şekilde okunan harflerin üzerine cezim işareti konulduğu için cezimli nun şeklinde de tarif edilmektedir.
Aynı veya ayrı kelimede olduğu fark etmeksizin sakin nun veya tenvinden sonra be harfi gelirse be harfi sanki mim harfiymiş gibi ve gunneli bir şekilde okunur. Gunne harfi genizden getirerek okumaktır.
* Tenvin veya sakin nun ğunneli okunur. Sesin genizden (burun boşluğundan) getirilmesine ğunne denir. Sözlükte açığa çıkarmak demektir. harflerinden biri gelirse nun sesi açığa çıkarılarak değişiklik olmaksızın okunur.
Bilhassa isimlerin sonuna yazı olarak değil, lafzan sıla halinde bitişen sakin nûndur. Sâkin nûn ise harekesi olmayan nûn demektir.
Sözlükte “dinmek, durmak; kımıldamamak; ruhî rahatlık, huzur, sakinlik” gibi anlamlara gelen sükûn Arap gramerinde ve tecvid ilminde bir harfin harekesizlik halini ifade eder; sükûn halindeki harfe sâkin denir. Sâkin harfin üzerine okumada kolaylık sağlamak için cezm denilen küçük yuvarlak bir işaret ( ْ ) konur.
İlgili 16 soru bulundu
İklab, tenvin veya sakin nun'dan sonra "ba" harfinin gelmesi durumunda nun sesinin mim sesine çevrilerek okunmasıdır.
➡ Tilavet esnasında satırın altına doğru yazılmış küçük nun harfini gördüğümüz zaman, nun harfinden önceki kelimenin sonunda yer alan tenvindeki cezimli nun harfini okuyuştan kaldırır; onun yerine esreli nun ekleriz. Bu şekilde iki sessiz harf arasındaki geçişe sesli bir harf ekleyerek okuyuşu devam ettirmiş oluruz.
Tenvin veya Cezimli Nun dan sonra Lâm veya Ra harfi gelirse İdğam-ı Bila-Ğunne olur. Tenvin veya Cezimli Nun'dan sonra Lâm veya Ra harfi gelirse Nun ( ن ) sesi Lâm ( ل ) veya Ra ( ر ) sesine dönüşür. Yani Nun okunmaz, Lâm veya Ra şeddeli okunur. Bu durumda ğunne yapılmaz, ses tutulmaz.
Tenvin veya sâkin “nûn”dan sonra ت، ث، ج، د، ذ، ز، س، ش، ص، ض، ط، ظ، ف، ق، ك harflerinden birinin bulunması durumunda uygulanan bu ihfâ dil ihfâsı olup tenvin veya sâkin nûn okunurken dil “nûn”un zâtî mahrecinden ayrılarak gunne ile icrâ edilir: فَتْحٌ قَرِيبٌ، مَنْ شَكَرَ، أَنْزَلَ gibi.
Dudak harfleri, b, v ve mim. Ön diş harfleri tı, peltek se, te, sad, sin, zı, peltek ze, ze, dal. Dilin ortasındaki harfler, cim, lam, nun, ra, şın ve ye harfidir. Dilin sonunda bulunan harfler kef ve kaf harfleridir.
Sözlükte “genizden konuşmak, inlemek” anlamına gelen gann (gunne) kökünden isim olup kıraat ve tecvid ilimlerinde “genizden gelen ses” olarak tarif edilir (Mekkî b. Ebû Tâlib, er-Riʿâye, s. 240).
Sadece kelimelerin son harfinin üstünde görülen Tenvin'e aynı zamanda iki üstün, iki esre ve iki ötre de denilmektedir. Tenvin, iki üstün ise beraberinde bulunduğu ince harfi en, kalın harfi an sesiyle okutur. iki esre ise ince harfleri in, kalın harfleri ın sesiyle okutur.
Kalb kökünden türeyen ve sözlükte “döndürmek, çevirmek, altını üstüne getirmek” anlamlarına gelen iklâb, tecvid terimi olarak bâ (ب) harfinin önünde bulunan sâkin nûn veya tenvinin idgam yapılmaksızın “mîm”e dönüşmesini ifade eder.
Cezimli nun ya da Tenvinden sonra 4 harf (mim,nun,vav,ye) gelirse İdgamı Meal Gunne olur.
Tenvîn harflerin sonunda bulunan harekelerin çift okunmasıdır. Sözcüğün sonunda gelen fetha, kesra, damme harekeleri çift okunur.
Tenvin veya sakin nun'dan sonra "lam" ve "ra" harflerinden biri gelirse İdğam-ı Bilağunne (gunnesizidgam) yapılır. Yani nun sesi, lam harfine katılarak okunur.
İhfa, tenvin veya sakin nun'dan sonra ihfaya sebep olacak harflerden biri geldiğinde sakin nun veya tenvindekinun sesinin genizde akıtarak okunmasına verilen addır. İzhar da ihfanın tam tersidir. Yani tenvin veya sakin nun'dan sonra izhara sebep olacak harflerden biri geldiğinde gerçekleşir.
Tecvid ilminde “iki harfin arasını ayırma” (harfi mahrecinde okuma) demektir. Sâkin nûn veya tenvinden sonra أ، ح، خ، ع، غ، هـ harflerinden birinin gelmesi halinde sâkin nûn veya tenvin bu harflerin önünde idgam, iklâb veya ihfâ edilmeden izharla okunur (عليمًا حكيمًا، منه gibi).
1. Cezimli mim kendisinden sonra yine م (mim) harfi gelmesi halinde idğam-ı misleyn olarak şeddeli halde okunur. 2. Cezimli mim kendisinden sonra ب (ba) harfi gelmesi halinde ihfa olarak okunur ki buna dudak ihfası, İhfa-i Şefevi denir.
Bunlar: ي، م، ن ve و harfleridir. Her ne zaman tenvin veya sakin nundan sonra idğam-ı meal gunne harflerinden birisi ayrı kelimelerde art arda gelirse nun sesi, idğam-ı meal gunne harflerinin sesine katılarak gunneli yani genizden getirilen bir sesle ve hafifçe uzatılarak okunur.
Ders 23: İdğam-ı Misleyn Bila Ğunne Burun ve genizin devrede olmadığı idğam olarak da ifade edebileceğimiz İdğam-ı MisleynBilağunne, aynı cins iki harf yan yana geldiğinde bu iki harfi ayrı ayrı okumak yerine ikincisini harekelemeyi ifade eder.
“Tı” ط : Durmanın mutlak olduğuna işaret eder ki -lâzım ve câiz gibi- bir kayıt ile sınırlandırılmamış demektir. Böyle yerlerde, üzeride durulan kelimenin sonrasından okumağa başlanırsa, mana güzel olur.
Kelimenin son harfinde iki üstün varsa tenvin yani nun sesi düşer, son harf bir elif miktarı uzatılarak okunur ve durulur.
Anlamlı en kısa âyet bir kelime olan ve "yemyeşil" anlamındaki "müdhâmmetân" dır (Rahmân, 55/64). En uzun âyet ise bir sayfadır (Bakara, 2/282). Fâtiha sûresinin başındaki besmele dâhil, Kur'ân da 6236 âyet vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri