Sumak direkt olarak yemeklerin içine eklenebilen toz bir baharattır. Ancak kullanım amacına bağlı olarak tüketim şekli değişebilir. Örneğin sumak öksürüğe ve idrar yollarına da iyi geldiği için sumak çayı şeklinde de tüketilebilir. Sıcak suda demleyerek ılık bir şekilde sumak çayı içebilirsiniz.
İnce kıyılmış kuru soğana sumak ekleyerek acısını alır ve daha lezzetli bir halde getirebilirsiniz. Sarma ve dolmalarda limon gibi ekşi tadı vermek için kullanılabilir. Kısıra, kahvaltılık çemene, domates çorbasına, humusa, gavurdağı salatasına, ızgara sebzelere, kuskusa ve zeytinyağı soslarına çok yakışır.
Öğütülmüş olan sumak taneleri defalarca elekten geçirilir ve böylece daha da ufalanır. Suyla güzelce yıkandıktan sonra tuzla birlikte tekrar öğütülür. Bu sebeple sumak kullanacağın yemeklere tuz eklemeden önce tadına bakmayı unutmamalısın şefim. Son olarak tuzla öğütüldükten sonra tam olarak toz haline gelir.
Sumak, hazırlanışı sırasında içine tuz eklenerek elde edilen bir baharattır. Bu nedenle yüksek tansiyonu olan kişilerin kullanmaması önerilir. Hassas bünyeye sahip veya alerjisi olan kişilerin doktora başvurmadan tüketmemesi önerilir. Sumak, aşırı tüketilirse ciltte yanma, kızarıklık ve kaşıntıya sebep olur.
SUMAK TOZU NASIL KULLANILIR? Sumak tozu sumak tanelerin öğütülmesi ile elde edilir. Sumak suyu ya da çayı için sumak taneleri kullanılırken yemeklerde, soslarda ve etlerde sumak tozu kullanılır. Eklemek istediğiniz ürün içine elde etmek istediğiniz lezzete ve damak tadınıza göre sumak tozu ekleyebilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Sumak baharatı, bu bitkinin kırmızı renkli çekirdek yapıdaki çiçeklerinin öğütülmesi sonucunda oluşur. Kendine özgü ekşi tadıyla diğer baharatlardan ayrılan sumak, tadının yanı sıra yemeklere renk vermek için de kullanılır. Türk mutfağında genellikle salatalara, yoğurda ve özellikle soğana ilave edilerek tüketilir.
Kısırı yapacağınız geniş kaba bulguru alın ve üzerine kaynar suyu dökün. Üzerini streç film veya bir bez ile örtün. Sumağı bir kasenin içine alın ve üzerine 2 yemek kaşığı kadar sıcak su dökün. Bulgurlar şişene kadar sumak da ekşisini suya bırakacaktır.
Sumak çayı , vücutta iltihaplanma, ateş, artrit, deri iltihabı, solunum bozuklukları, bronşit ve diğerleri gibi birçok hastalığa şifa olarak kullanılmaktadır. Laboratuvar sonuçları sumak ve ekstresinin iyi antiinflamatuar özelliklere sahip olduğunu doğrulamaktadır.
Bağırsakların daha düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kabızlığa iyi gelir.
Vücuttan toksinleri atmaya yardımcı olur. Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve kilo vermeye yardımcı olur. Yoğurt, bağırsak sağlığı için faydalı bakteriler, yağ yakmayı hızlandıran protein ve kalsiyum içerir. Göbek, basen ve sırttaki fazla yağların yakımında etkilidir.
Antiinflamatuar özelliğe sahip olan sumak, grip ve soğuk algınlıkları başta olmak üzere vücutta görülebilen enfeksiyon hastalıklarıyla savaşma gücünü arttırır. Ateşin düşürülmesine yardımcı olur ve enfeksiyon hastalıklarının daha hafif şekilde atlatılmasını sağlar.
Sumak güçlü bir idrar söktürücüdür. Sağladığı bu etkiyle idrar yolu enfeksiyonlarından büyük oranda korur ve tansiyonu düşürür. Ayrıca sumak, kandaki kolestrol ve trigliserid düzeylerini dengeler. Damar sertliğini de önlemeye yardımcı olan sumak birçok hastalığın tedavisinde kullanılan doğal bir ilaçtır.
Sumak ekşiniz yoksa, top sumağı bir bardak sıcak suda 30 dakika bekletin. Süzdüğünüz sumak suyunu, nar ekşisi ve limonu çorbaya ekleyin. Saplarını ayırıp incecik doğradığınız pazıyı da ilave edip karıştırın. Çorbaya nane ve pul biber de ekleyebilirsiniz.
Sumak bitkisinin meyvesi küre biçiminde, kırmızımsı, ekşi lezzette olur. Uygun yöntemlerle kurutulduktan sonra, sofra tuzuyla karıştırılıp öğütülür ve baharat olarak kullanılan "sumak" elde edilir. Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir.
Sarmalar tencereye dik şekilde dizilir. Tencerenin üzerine kalan sumak suyu, biraz tuz, azıcık zeytinyağ ve severseniz sulandırılmış salça eklenir. Mümkün olduğunca sarmalar sumak suyunda pişmeli. Bol ekşi severler pişmeden önce biraz suya 1 yemek kaşığı nar ekşisi koyup karıştırıp ekleyebilirsiniz.
İhtiyacınız olan sadece iki malzeme var: Su ve sumak. "Sumak suyu nasıl yapılır?" kısmına gelirsek, temiz içme suyunu güzelce kaynatın, kaynattıktan sonra kaç kişiye hazırlamak istiyorsanız o kadar su bardağına kaynar suyu aktarın. Her bir bardağa 1 tatlı kaşığı sumak koyun ve 5-10 dakika demlenmesini bekleyin.
Sumak, vücuttan toksinleri atmaya yardımcı mükemmel bir baharattır. Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur.
SUMAKLI YOĞURT KÜRÜ NASIL YAPILIR? Sumaklı yoğurt kürünü akşamüstü ara öğününde yemek harika olacaktır. Bu sayede akşam yemeğinde fazla yemenin önüne geçecek, aç kalmadan kilo vereceksiniz. Eğer çalışıyorsanız veya öğrenciyseniz, küçük bir kavanozun içine sumak koyup yanınızda taşıyın.
Sumak; hazımsızlığa iyi gelir. Bununla beraber boşaltım sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olarak ishal ve kabız sorunlarını çözer. Bu yüzden sumak, ishal yapmaz.
Günümüzde ekşi bir tat vermesi için salatalara ve yemeklere konulan sumak baharatı karaciğer fonksiyonları için birebir fayda sağlar. Sumak çayı düzenli tüketildiğinde karaciğerdeki tüm toksinleri atmada yardımcı olur.
Sumak doğal bir insülin görevi görür. Bu özelliği sayesinde yüksek tansiyon hastalarının tüketmesi gereken besinler arasında yer alır.
Sumak Bozulur mu? Nemli olan sumakların hızlı bir şekilde bozulması mümkündür. Bu sebeple sumağın kuru ortamlarda, direkt Güneş ışığına maruz kalmadan, kapalı dolap ya da evlerin Kiler bölümlerinde muhafaza edilmelidir.
Tencereye dızlıyoruz üzerine bir limon bir çorba kaşığı sumak iki su bardağı suyla karıştırıp döküyoruz . Üzerine iki çorba kaşığı zeytinyağı döküyoruz su miktarı dolmayı iki parmak asacak kadar olmalı ocağın en küçük bölümünde kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
Sumak çayı ne zaman içilir sorusuna da günde 3 bardak içilebilir cevabını verebiliriz. 1 litre suya 100 gram kadar sumak koyularak demlenen sumak çayı günde 3 kere içilirse vücudu toksinlerden arındırır ve bağışıklığı arttırır.
Dolma için:
30adetpatlıcan. 7adetkabak. 1kasesalamura asma yaprağı 1yemek kaşığısumak ekşisi(suyuna eklenecek)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri