1- 30 kovana sahip olmak. 2- İkamet ettiği il veya ilçe Tarım Müdürlüğünden arıcılık işletmesi açılması. 4- Birliğimize gelip bizzat başvurulacaktır.
Kurumumuz e-mail adresleri üzerinden talep oluşturabilirsiniz. Kendi eğitim danışmanınız aracılığı ile talep oluşturabilirsiniz. 0(312) 417 00 52 numaralı çağrı merkezimizden talep oluşturabilirsiniz.
Arıcılık belgesi, üniversiteler, yerel veya ulusal tarım kurumları tarafından verilen bir belgedir. Arıcılık belgesi almak için öncelikle arıcılıkla ilgili eğitim programlarına katılmak gereklidir. Bu programları tamamladıktan sonra, genellikle bir sınavı geçerek belge almayı hak kazanırsınız.
Konakladığı ilin il/ilçe müdürlüğüne, veteriner sağlık raporu ile başvurarak bir hafta içerisinde Arı Konaklama Belgesini (EK-1) alır. Devlet ormanlarında konaklayacak arıcı ise, öncelikle Çevre ve Orman Bakanlığının ilgili birimlerinden alacağı izin belgesine istinaden Arı Konaklama Belgesi alır.
İlgili 16 soru bulundu
ö ) Arıcılar:
Meskun yerler dışında en az 100 adet fenni arılı kovan ile gezginci olarak bilfiil arıcılık yapan yetiştiricilere silah taşıma ruhsatı verilebilir.
Arıcılık yapanlar, arı kovanlarını taşırken kendilerini ya da arıları korumak amacıyla silah taşıyabilirler. Ancak silah taşıma işlemi için öncelikle silah taşıma ruhsatı almaları gerekmektedir. Silah taşıma ruhsatı almak için arıcılık yapanlar il veya ilçe emniyet müdürlüğüne başvurmalıdır.
Arıcılık sertifikası, tarım işletmelerinde gezici ve sabit arıcılık yapmayı sağlar. Aynı zamanda devlet teşviklerinden yararlanmak silah taşıma ruhsatı ve ruhsatlı silah almak için de zemin oluşturur.
Arıcılık belgesi; Halk Eğitim Merkezleri, üniversiteler ve Tarım Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen kurslar aracılığıyla verilir. Sertifikanın alınabilmesi için bu kurslara katılmak ve devam etmek zorunludur. Eğitim süresi sonrasında düzenlenen sınavı geçen bireyler, belgeyi almaya hak kazanır.
Arıcılık eğitimleri ise 17 gün sürecek olup, kursiyerlere teorik ve uygulamalı olarak toplam 84 saat eğitim verilecektir.
Destekleme ödemesine hak kazanan organik arılı kovanlar için kovan başına 30 lira destek ödemesi yapılacak. Tebliğ, 2 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girerken 12 Kasım 2022 tarihli aynı başlıklı tebliğ yürürlükten kaldırıldı.
Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Türkiye'de arı piyasasına yön veren Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği, her yıl olduğu gibi bu yıl da arının çıta fiyatını belirledi. Birlik Başkanı Ayhan Özdemir, bu yılki fiyatı 200 lira olarak açıkladı.
Devlet kurum ve kuruluşlarının gerek ekonomik gerekse çeşitli hibe ve desteklerle desteklenen Arıcılıkşimdi de Ziraat Bankası Genç Çiftçi ve Kadın Çiftçi destekleriyle finanse edilmektedir. Her arının bal üretim oranı artıkça doğru orantılı olarak elde edilen karda artmaktadır.
"2023 yılı için kır çiçek - yüksek yayla balının 1 kilogram maliyeti 110,76 lira, 26 kilogram teneke bazlı olarak arıcıdan satın alma fiyatı 2 bin 879 olarak belirlendi.
MADDE 20- (1) Bünyesinde koloni bulunduran tüm işletmeler tanımlanır ve kayıt altına alınır. (2) İşletmelerin tanımlanması ve kaydı için kovan sahibi tarafından işletmenin bulunduğu yerdeki il/ilçe müdürlüğüne müracaat edilir. (3) Kovan sahibinin müracaatı üzerine özgün bir işletme tanımlama numarası tahsis edilir.
Sabit arıcılık yapmak için Tarım ve Orman Bakanlığı TÜRKVET kayıt sistemine başvuruda bulunup kayıt olmak gerekir. 2020 yılı itibarıyla sisteme mobil uygulama üzerinden kaydolarak süreci yönetmek mümkündür. Gezginci arıcılıkta, arıcılar hem arılığa hakimdir hem de bitki çeşitliliğinin fazla olduğu alanları bilir.
KURSA KATILACAKLARIN LİSTESİ
Listede ismi olan kursiyerler 8 Haziran - 01 Temmuz 2022 tarihindeki Arıcılık Kursuna Kesin Kayıtları yapılmıştır.
1- Öğrenim Belgesi (Asli ve 1 adet Fotokopisi) 2- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi(1 adet) 3- Vesikalık Fotoğraf (1 adet) 4- Resmi kurumda çalışıyorsa, kurumundan izin belgesi 5- Matbu form dilekçe (müdürlüğümüzden veya Halk Eğitimi Merkezi sitemizden alınabilir) 6- Geçmiş yıllarda kurslarda öğretici olarak çalışılmış ise, ...
Başvuru Süreçleri
Arılı kovanlar il/ilçe müdürlüğünce tespit edilir. Gezginci arıcıların tespit tutanakları işletmelerinin bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne gönderilir. Desteklenecek kovan sayısı, üretim verileri ve diğer bilgiler Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS)'ne girilir.
-Arıcılık işletmesinin tamamı Altınordu, Fatsa, Ünye'deki merkez mahalle sınırları içerisindekiler başvuramaz. -Kamu görevi yürütenler, devlet memurları, kamu işçileri veya devlet üniversitelerinde görevli öğretim görevlileri başvuru yapamaz. 7- SGK ve Vergi Borcum var başvuru yapabilir miyim?
Sertifika almak için genellikle kurum tarafından belirlenen bir sınava girmek gerekmektedir. Sertifika almak isteyen kursiyerlerin sınava katılım oranının %80 olması gerekmektedir. Sertifika alındıktan sonra e-devlet üzerinden sorgulanabilir. Sertifika geçerliliği ise kuruma göre değişebilir.
Arıcılık konusunda faaliyet gösteren işletmelerin sayılarının artırılarak bu alanda üretim ve kalitenin yükseltilmesi, kırsal alanlarda istihdamın geliştirilmesi ve alternatif gelir kaynaklarının oluşturularak bölgesel kalkınmanın sağlanması amacıyla çiftçilerimize 150.000 TL'ye kadar sunulan kredimizdir.
Arı Kovanı İmalatçıları Derneği Genel Başkanı Şener, "Kovanın standardı olmadığında bal verimi düşük oluyor. Yapılan araştırmalarda Türkiye genelinde bir kovandan 15-20 kilogram bal çıkıyor. Avrupa'da bir üretici kovan başına 70-80 kilogram bal alıyor."
Cevap: Gezici arıcılıkta amaç bal üretimini arttırmaktır. Bu amaçla arıcı kovanların gözetim ve bakımı için karavan alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri