Yap-İşlet-Devret finansman modeliyle inşa edilen İstanbul-İzmir Otoyolu 384 km'si otoyol, 42 km'si bağlantı yolu olmak üzere toplam 426 km uzunluğundadır. Tamamlanan kesimleri peyderpey hizmete sunulan otoyolun tamamı 4 Ağustos 2019'da açılmıştır.
Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil) Otoyolu Projesi'nin ihalesinde Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay Grubu tarafından verilen 22 yıl 4 aylık yapım ve işletme (7 yıl yapım + 15 yıl 4 ay işletme) teklifi en uygun teklif olarak belirlenmiştir.
Köprüyü de kapsayan 9 etaplı İstanbul-İzmir otoyolunun tamamı 4 Ağustos 2019 tarihi itibarıyla işletmeye açıldı. Projenin işletme süresi ise 15 yıl 4 ay. Kamuya devredileceği tarih 15 Temmuz 2035.
Böylece, 4 Ağustos 2019 tarihinde gece yarısı itibarı ile İstanbul – İzmir otoyolunun tamamı işletmeye açılmıştır. İstanbul – İzmir Otoyolu Türkiye'de özel sektör tarafından işletilen ilk otoyol olma özelliğine sahiptir.
Yap-işlet-devret modeliyle Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş tarafından yürütülen, 401 km uzunluğundaki otoyol projesinin ana yatırımcılarını Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi ve Göçay oluşturuyor.
İlgili 32 soru bulundu
Osmangazi Köprüsü Gebze-İzmir otobanın bir bileşenidir. Sözleşmeye göre otoyolun toplam maliyeti sözleşme tarihindeki kurdan 6,5 milyar dolar* ve Osmangazi Köprüsü'nün maliyeti de 1,2 milyar dolardır (projenin toplam maliyetinin % 19'udur). Sözleşmeye göre yapım süresi 7 yıl ve işletme süresi de 15 yıl 4 aydır.
İlk açılan otoyol 1973'te tamamlanan İstanbul 1. Çevre Yolu'dur. Türkiye'deki otoyollar, 2022 itibarıyla 3.633 km'lik toplam uzunluğa sahiptir. İnşa hâlinde bulunan otoyolların toplam uzunluğu 260 km'dir.
Yap-İşlet-Devret finansman modeliyle inşa edilen İstanbul-İzmir Otoyolu 384 km'si otoyol, 42 km'si bağlantı yolu olmak üzere toplam 426 km uzunluğundadır. Tamamlanan kesimleri peyderpey hizmete sunulan otoyolun tamamı 4 Ağustos 2019'da açılmıştır.
Türkiye´deki ilk otoyol ise 1973 yılında hizmete giren ve içinde Boğaz Köprüsü'nü de barındıran 23 km'lik 1. Çevreyolu'dur.
Özel aracınızla yola çıkıyorsanız 479 kilometrelik yolu yaklaşık 4 saat 40 dakikada tamamlarsınız. Otobüste ise mola verildiği için varış süreniz 1-1,5 saat kadar daha uzun olur. Zamandan tasarruf etmek ve mümkün olan en konforlu şekilde İzmir'e varmak için hava yolunu kullanmayı da düşünebilirsiniz.
Bu kapsamda, geçiş ücreti ve 4 (dört) kat ceza tutarının, takip ve yargılama masrafları, avukatlık ücreti ve işleyecek yasal faiz ile birlikte takip ve tahsil edileceği unutulmamalıdır. HGS abonesiyim, Otoyol ücretini HGS ile ödeyebilir miyim? Evet.
İstanbul - İzmir arası normalde 515 kilometre iken otoyol sayesinde bu mesafe 426 kilometreye kadar düşmüştür. Otoyolda 1 asma köprü, 38 viyadük, 3 tünel ve 179 köprü vardır. İstanbul - İzmir otoyolu kullanıldığında 8 saat süren yolculuklar 3,5 saat sürer.
Kuruluş amacı, Gebze – Orhangazi – İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil) Otoyolu Projesi'nin YİD modeli ile yapılmasıdır. Bu kapsamda sözleşme süresi 22 yıl 4 ay'dır.Proje, 384 km. otoyol ve 42 km. bağlantı yolu olmak üzere toplam 426 km. uzunluğundadır.
İzmir Çevre Yolu – Aydın Otoyolu projesi, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü, 2.Bölge Müdürlüğünce yürütülen bir projedir. Projeyi Kutlutaş İnşaat ve Ticaret Sanayi Limited Şirketi'nin liderliğinde Kutlutaş – Dillingham Ortak Girişimi gerçekleştirmiştir.
HGS sisteminin devreye girmesi ve 1 Şubat 2013 itibarı ile Türkiye'de kullanılan KGS sistemi kullanımdan kaldırılmıştır.
Otobanları ve otomobilleri ile ünlü Almanlar için bu yollar, bir karayolundan çok daha fazla şey ifade ediyor. Budan tam 80 yıl önce bugün, yani 6 Ağustos 1932'de Almanya'da ilk otobanın açılışı yapıldı. Ancak bu mutlu açılışı, trajik bir dönem takip etti. Otobanlar da Nazilerin propaganda emellerine alet edildi.
İlk etabı olan Adana-Ceyhan arası 30 Eylül 1991'de hizmete girdi. Onu Ceyhan-Osmaniye etabının 12 Şubat 1993'te, Osmaniye-Gaziantep etabının 1995'te açılışı izledi. Son aşama olan Gaziantep-Şanlıurfa arası 31 Aralık 2009'da hizmete girdi.
ENKA ve Bechtel tarafından yapımı üstlenilen Ankara Çevre yolu'nun inşaatı 31 Temmuz 1987'de düzenlenen törenle başladı. İlk etabı 5 Şubat 1993'te hizmete giren otoyol, 1 Mayıs 1999'da doğu kesiminin de açılmasıyla tamamlandı.
Bu noktalar yapımcı konsorsiyumun kurduğu Otoyol İşletme ve Bakım AŞ tarafından 'Oksijen' markası altında işletiliyor. Bu konseptin başında da perakende sektörünün deneyimli ismi Alp Gürdil var.
Ankara-Gerede bölümünün inşaatı da ENKA ve Bechtel tarafından üstlenildi. 31 Temmuz 1987'de düzenlenen törenle başlayan inşaat çalışmaları 28 Ekim 1992'de tamamlandı. Otoyolun İstanbul'a kadar getirilmesi ise Çamlıca-Gebze etabının 20 Ağustos 1990'da tamamlanmasıyla mümkün oldu.
16 ayrı bölümden 12 kesimde dış kredi, 4 kesim ise bütçeden finanse edilerek çalışmalara başlanmıştır. Karadeniz Sahil Yolu, 8 Nisan 2007 pazar günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla resmen açılmıştır.
Şehiriçi Yolları'dır. Turistik yolların yapım ve bakımı, Kültür ve Turizm Bakanlığınca sağlanan finansmanla Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Köy yolları İl Özel İdare Müdürlüklerinin, Orman yolları Orman Bakanlığı'nın, Şehiriçi yolları ise Belediyelerin sorumluluğundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri