Lale Devri Şairi Nedîm ve İstanbul Kasidesi Nedîm, İstanbul Kasidesini 'Der-Vasf-ı Sa'd-âbâd u İstanbul Der- Zımn- ı Medh-i İbrahîm Pâşâ' başlığından da anlaşıldığı gibi kendisine hâmilik eden İbrahim Paşa'ya ithâfen yazmıştır.
Kaside, klasik Arap şiirinin en yüksek hali kabul edilmektedir. Eski Arap edebiyatında kasideler birkaç farklı dahili kısımdan oluşacak şekilde nazmedilmiştir. Türk edebiyatına 13. yüzyılda Araplardan geçmiş bir nazım şeklidir.
Kasîdede zaman zaman yer alan bir gazel veya tecdîd-i matla'da kafiye yenilenmiş, yani "aa" şeklinde olabilir. Tecdîd-i matla'ya Zâtü'l- matla' burada yer alan gazele de tegazzül adı verilir. Kasîdenin ilk beytine matla', son beytine makta', en güzel beytine şah beyt veya beytül-kasîd denir.
Nedim'in başlıca eserleri arasında; bilinen bütün nüshaları değerlendirilerek hazırlanan son baskıda 44 kaside, 88 kıta, 3 mesnevi, 1 terkib-bent, 1 terci-bent, 2 mütekerrir müseddes, 1 tardiyye, 5 tahmis, 1 muhammes, 33 murabba, 2 koşma, 166 gazel, 2 müstezad, 11 rübai ve 23 müfred ve matla' ayrıca 5 Arapça, 39 Farsça ...
İncelenen Nedîm Dîvânı'nda 42 kaside, 87 kıta, 13 nazm, 3 mesnevi, 44 musammat, 164 gazel, 2 müstezad, 11 rübai, 23 müfred veya matla, 5 Arapça şiir, 39 Farsça şiir bulunmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Öz. Nedîm, Lâle Devri'nin bir şairi olarak, yaşadığı dönemin tüm özelliklerini ve zihniyetini sanatına yansıtmış bir şairdir. 18. asırda yaşayan Nedîm, mahallîleşme akımının edebiyatımızdaki en büyük temsilcisi sayılır.
Mahmud Nedim Paşa (d. 1818 - ö. 14 Mayıs 1883), Abdülaziz saltanatında 2 değişik dönemde toplam bir yıl yedi ay on bir gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.
Nedîm (Osmanlıca: نديم; 1681, İstanbul - 30 Ekim 1730, İstanbul), Divan Edebiyatı eserleri veren Türk bir şairdi. Şöhretini, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1718-1730 yılları arasındaki Lâle Devri'nde kazandı. Hayatı ve eserleri ile Lâle Devri ruhûnun en önemli temsilcisi olarak kabul edilir.
Divan şairi olan Nedim Lale devrinde yaşayan biridir. Dolayısıyla yaklaşık olarak 17.yy sonu ve18.yy başlarında yaşadığı söylenebilir. Yaşadığı dönemde kaside, gazel, koşma, murabba, müstezad gibi Divan edebiyatını temsil eden yazı türlerine ait eseri vardır.
*Mahallileşme akımının (Yerlileşme) önemli temsilcilerindendir. *Divan'ından başka Arapçadan bazı tercüme nesirleri vardır.
Arapça ''kasd'' kelimesinden türetilmiş olan kaside, belli bir amaç doğrultusunda yazılan şiir demektir. Divan şairleri tarafından kaleme alınan bu şiirlerde genellikle padişahın meziyetleri övülür. Bunun dışında Fuzuli ve Şeyh Galip başta olmak üzere birçok şair din büyüklerini öven kasideler de yazmıştır.
Kaside (Özet) : Genellikle din ve devlet büyüklerini övmek amacıyla yazılan divan edebiyatı şiiridir. Kaside şairlerine kaside-gü (kaside söyleyen), kaside-sera ya da kaside-perdaz (kaside yazan) denir.
En güzel beytine beyt'ül gazel denir. Gazelin ilk beytine matla, matladan sonraki beytine hüsn-i matla; son beytine makta, maktadan önceki beytine hüsn-i makta, denir.
Nef'î, (Osmanlı Türkçesi: نفعي), (d. 1572, Hasankale, Erzurum – ö. 27 Ocak 1635, İstanbul), 17. yüzyıl Türk şâirlerindendir. Kasidede gerçek bir varlık göstermiş ve gerek kendi zamanında, gerekse sonraki yüzyıllarda kaside yazan bütün şairlere etki eden şâir, edebiyatçı ve hiciv üstadı.
En güzel beyit, beytü'l - kasid olarak adlandırılır. Tegazzül ve Fahriyye dışındaki tüm bölümlerin olması zorunludur. Özel bir adı yoktur. Dize ortalarında kafiye bulunan kasidelere ise musammat kaside adı verilir.
*ilk beytine matla, son beytine makta, en güzel beytine şah beyit ya da beytü'l kasid, şairin mahlasının geçtiği beyte taç beyit denir. *Beyitlerinde iç kafiye bulunan kasidelere musammat kaside adı verilir.
17. yüzyıl klasik Türk edebiyatı; Nefi, Nabi ve Şeyhülislam Yahyâ gibi tanınmış divan şairlerinin yanında, Evliya Çelebi, Naima ve Kâtip Çelebi gibi önemli nesir yazarları da çıkarmıştır.
OSMANLI'DA LALE DEVRİNİN EN ÜNLÜ ŞAİRİ NEDİM'İ TANIYALIM
Şöhretini Osmanlı Devleti'nin 1718 – 1730 yılları arasındaki Lâle Devri'nde kazanmıştır. Yaşamı ve eserleri ile o devrin ruhunun temsilcisi olarak kabul görmektedir.
Fuzûlî, Farsça divan tertip etmiştir. Farsça eserleri arasında divanından başka Heft-câm (Sâkinâme), Sıhhat u Maraz (Hüsn ü Aşk) mesnevisi ve Rind ü Zahid adlı mensur eseri tanınmıştır.
Aynı zamanda şiirlerinde İstanbul'a yer vermiş, İstanbul'a olan aşkını sık sık dile getirmiştir. Divan şiirinde İstanbul'u belki de en güzel betimleyen şairdir. Şiirlerini kıvrak ve yalın bir dille kaleme almıştır, aruz kalıplarına bağlı kalmamıştır. Aynı zamanda Divan Edebiyatında şarkı türünün en önemli şairidir.
XVIII. yüzyılın başında gazelde hikemî tarzın büyük temsilcisi Nâbî'nin, kasidede Nef'î'nin etkisinin revaçta olduğu şiir ortamına ilk adımını atan Nedîm, çok geçmeden Nedîmane denilen yeni bir tarz geliştirmiştir. Bu tarzın esasını; söyleyiş mükemmelliği, yerlilik arzusu ve Nedîm'e özgü edâ oluşturur.
Bu bakımdan her iki şair de şair-mekan-insan arasında güçlü bir bağ kurmuştur. 3. Yahya Kemal'in sadece şarkıları değil, aynı zamanda şarkı türünde olmayan birçok şiiri de bestelenmiştir. Nedim'in de şarkılarının bir kısmı bestelenmiş olup bu şarkılar Türk musikisinde hatırı sayılır bir yere sahiptir.
Osmanlının ilk yıllarından beri kullanılmakta olan nedim kelimesi nidam sözcüğünden türetilmiştir. Nidam kelimesi sohbet meclislerinde birine eşlik etmek, dert ortağı olmak ve yarenlik etmek anlamına gelir. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan Nedim isminin sözlük anlamı ise sohbet arkadaşıdır.
Lâle Devri, (Osmanlı Türkçesi: لاله دورى) Osmanlı Devleti'nde, 1718 yılında Avusturya ile imzalanan Pasarofça Antlaşması ile başlayıp, 1730 yılındaki Patrona Halil İsyanı ile sona eren gerileme devri içinde yaşanmış bir ara dönemdir. Bu dönemin padişahı III. Ahmet, sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri