İstanbul kıtalararası bir şehir olup, Avrupa'daki bölümüne Avrupa Yakası veya Rumeli Yakası, Asya'daki bölümüne ise Anadolu Yakası veya Asya Yakası denir.
"Kent" ve "şehir" sözcükleri, Türkçe 'de birbirinin yerine kullanılan, kökenleri ayrı, anlamları aynı iki sözcüktür. Şehir yerine kent sözcüğünün kullanılması son onlu yıllarda ortaya çıkan gelişmelerdir.
Kent, Farsça bir kelimedir. Dilimizdeki karşılığı tam olarak Şehir demektir. Kent, ilçe ya da ilçelerden büyük olan yerleşim yerlerine denir. Genelde kentlerde sanayi gelişmiştir ve insanların çoğu ticaret ya da hizmet alanında çalışır.
Kent; toplumsal, siyasal, yönetsel ve ekonomik alanların bütün vatandaşlar için var olduğu yaşam alanıdır1. Kent kavramı; kentli insanı çevreleyen ve ondan etkilenen tüm boyutları içermektedir. Buna ilave olarak geniş kapsamda tanımlanması gereken bir nitelik taşır.
Kentler, biçimsel çeşitliliğini oluşturan fiziksel, sosyal ve doğal yapıların bir araya geldiği yerleşim yerleridir. Kentin temel fiziksel bileşenleri olan kentsel alanların (sokaklar, meydan- lar), parsellerin ve binaların bir araya gelmesiyle oluşan kentsel dokular, kentlerin biçimlerini oluşturmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Şehir ile kent aynı anlamdadır, il veya vilayet ise şehir veya kentin yanı sıra belirli bir alandaki orman, otlak, dağ, köy, bataklık, göl gibi bütün coğrafi unsurları içermektedir.
TÜİK, 2014 yılı Mart ayına kadar, Devlet Planlama Teşkilatının 1982 yılında yayımladığı "Kent Eşiği Araştırması: Türkiye İçin Kent Tanımı” kriterlerini kullanarak 20 001 ve daha fazla nüfuslu yerleşim yerlerini kent, 20 000 ve daha az nüfuslu yerleşim yerlerini kır olarak tanımlayan sınıflamayı dikkate almıştır.
Bu çerçevede, köykent, yeni kent, bahçe kent, sürdürülebilir kent, sakin kent ve yoğun kent modelleri incelenmektedir. Ünite son olarak kentin işlevleri ile bu işlevlerin görülmesinde kentsel politikaların yerini ve önemini tartışmaktadır. İlk kentsel yerleşimlerin tarihi oldukça eskiye gider.
Belli bir nüfus düzeyini aşmış yerleşim yerlerine kent denmesi, nüfus ölçütüne göre yapılan tanımlamalardır. 442 Sayılı Köy Kanunu “Nüfusu 2.000 den aşağı yurtlara köy, nüfusu 2.000 ile 20.000 arasında olanlara kasaba ve 20.000 den çok nüfuslu olanlara da şehir denir.” tanımını vermektedir.
Kent Araştırmacıları, genel olarak yapmış oldukları tanımlarda, kırsal alanda olmayan farklılıkların ve ayrıcalıkların olduğu, belirli bir nüfus miktarına sahip ve tarım dışı faaliyetlerin daha fazla yapıldığı ve geliştiği alanları, mekanları kent olarak tanımlamaktadır (Acungil, 2012).
Kent Yaşamı
G.Ö. 11000: Bilinen ilk şehir, İsrail topraklarındaki Jericho'dur.
Şu halde kent kavramı mekansal, demografik ve yönetim özelliklerinin yanısıra, ekonomik ilişkiler, toplumsal ve siyasal yapılanma ve karmaşık bir etkileşimin belirlediği ayrı bir yaşam şekli ve farklı bir kültürel değerler sistemini kapsamaktadır.
Kentlerin oluşabilmesi için karmaşık sosyal organizasyonlar ilk kez Mezopotamya'da ortaya çıkmış, modern anlamda ilk kentler M.Ö. 3500–4000 yıllarında bu bölgede kurulmuştur.
Anadolu yarımadası ile Trakya toprakları üzerine kurulan Türkiye'nin, 81 ili vardır.
Kent, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Güney Doğu bölgesinde birinci seviyede bir "shire" tipi bir kontluk yerel idaresi ve bir törensel kontluktur. Merkezi "Maidstone" kentindedir. Kent Kontluğunun toplam yüzölçümü 3.736 km² dir.
Tek Büyük Kent Kuramı
Bir başka deyişle bir ülkede izlenen politikalar sonucunda nüfus hareketinin yönünün büyük kentlere yönelmesi ülkede bir kentin öteki kentler aleyhine ölçüsüz derecede büyüme süreci içine girerek ülkenin tek büyük kenti durumuna gelmesidir.
Paylaşan Kentler, sınırlarının dışına çıkan, sahip olduğu değer ve potansiyelleri kentsel ağlar yoluyla paylaşarak bölgesel düzeyde gelişmeyi amaçlayan kentlerdir.
Kent ile ilgili yönetsel tanımlama, genellikle belediye sınırları içinde kalan nüfusu, kentli nüfus olarak tanımlamaktadır. Nüfus ölçütü ile ilgili olarak ise, nüfusu 2000'den fazla olan yerleşim yerlerini kent nüfusuna dâhil edilmektedir.
Turkey. Mondelēz International, Inc.
[1] Genellikle oturma alanı niteliğinde olan, şehir merkezinden uzakta veya sınırlarına yakın yerlerde bulunan şehir yöresi.
Kent kuramları; kentlerin ortaya çıkışını, gelişimini ve kente dair kuralları sistemli bir biçimde açıklayabilmeleri nedeniyle kent sosyolojisinin temel taşlarındandır. Bu çalışmanın amacı, kentlerin mekânsal, politik, ekonomik ve toplumsal gelişmelerini tarihsel olarak açıklayan kent kuramlarını ele almaktır.
Köylerde yerleşim alanları küçük fakat tarım alanları büyüktür. Kentte ise yerleşim alanları daha çok geniş ve büyüktür buna bağlı olarak da tarım alanları dar ve küçüktür. Köydeki nüfusun oranının az olmasına bağlı olarak nüfus yoğunluğu da kente göre daha az ve metrekareye düşen insan sayısı daha azdır.
Kentlileşme, ekonomik, siyasal, toplumsal vb. nedenlerle iç ya da dış göç yoluyla kırdan kente gelen bireylerin belli bir süre içinde kent değerlerini ve kentlilerin davranış kalıplarını benimseyerek onlar gibi yaşamaya başlamaları şeklinde tanımlanabilir.
Kent, kırsala göre, yoğun nüfusa sahip olan, bilgi ve teknoloji bakımından gelişmiş, heterojen yapıya sahip yerleşme grubudur. Kentlerde ihtisaslaşma ve organizasyon gelişmiştir. Bilgi ve mekâna ulaşım kolaydır. Sağlık, eğitim gibi imkânlara kolayca ulaşılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri