Kuruluşundan itibaren İstanbul, tarihte birçok devletin egemenliği altında gelişmiş ve çeşitli kültürlerin merkezi olmuştur. Şüphesiz, İstanbul'un tarihi ile ilgili en göze çarpan özelliği, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu gibi üç evrensel imparatorluğa başkentlik yapmış olmasıdır.
Tarih boyunca birçok medeniyete başkentlik yapmış olan İstanbul, geçmişinden aldığı güçlü birikimi geleceğe taşıyor. Sahip olduğu dinamik habitatı ve kozmopolit yapısı ile İstanbul, kültürel cazibesinin yanı sıra yeni ekonomik fırsatlar da sunuyor.
Bu adlar tarihsel sırayla, Byzantion, Augusta Antonina, Nova Roma, Konstantinopolis, Kostantiniyye, İslambol ve İstanbul'dur. Bunun dışında tarihte Moğollar Çakduryan, Polonlar Kanatorya, Çekler Aylana, Macarlar Vizenduvar olarak adlandırmışlardır.
Konstantinopolis'i küresel şehir kabul etmenin en önemli nedenlerinden biri yeni Hristiyan imparatorluğun başkenti olarak üstlendiği kültürel ve toplumsal işlevdir. Konstantinos, şehri başkent yaptığında yeni dinin buradaki kurumlarının sağlam temellere tutunmasını sağladı.
İstanbul'un bir olanaklar cenneti olduğu şüphesiz. Şehrin kozmopolit demografik yapısı, dünyanın dört bir yanından 15 milyon insanın bir araya gelmesi, kültürel çok yönlülüğü de beraberinde getiriyor. Bu çok yönlü kültürel birliktelik de, sosyal yaşamda kendini çeşitlilik olarak dışa vuruyor.
İlgili 38 soru bulundu
Yaşanabilir Şehirler 2022 raporuna göre, Avrupa'da Viyana 99.1 puanla en yaşanabilir kent olurken, İstanbul 57.7 puanla listede son sırada yer aldı.
Dünyadaki diğer şehirler gibi sadece 1-2 yeri ile değil, onlarca merkezi ile hem yerli hem de yabancı turistleri büyüleyen, merakla ziyarete getiren şehir. Müzeleri, kiliseleri, camileri, sarayları, çarşıları, modern alışveriş merkezleri, doğal güzellikleri, kültürü ve Boğaz'ı ile bir dünya başkentinden bahsediyoruz.
KONSTANTİNİYYE VE OSMANLI(1453-1922) DÖNEMİ
Müslümanlarca Konstantiniyye olarak adlandırılan şehri, Rumlar 'E Stin Polis' (Başkente/Şehirden) olarak anmışlardır. Osmanlılar da bu ismi kullandılar ve İstanbul şekline getirdiler. Ruslar şehre Çarigrad (Çarın şehri) demişler, Balkanlar'daki adı ise Stambul olmuştur.
Batı Roma İmparatorluğu'nun 5. yüzyılda çökmesi nedeniyle İstanbul, uzun seneler Doğu Roma İmparatorluğu'nun (Bizans) başkenti olmuştur. İstanbul, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethinden sonra 1923 yılına kadar 470 sene boyunca Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti olmuştur.
Etimoloji ve isim
Şehir Osmanlıların eline geçtikten sonra da Konstantinopolis (Kostantiniyye) ismi kullanılmaya devam edilmiştir, bunun yanında İstanbul adı da yaygın olarak kullanılmıştır.
İstanbul, Türkiye'nin en kalabalık şehri olmasının yanısıra dünyanın en önemli kültür ve finans merkezlerinden biridir. Bir koluyla Asya'ya, diğeriyle Avrupa'ya uzanarak iki kıtayı da kucaklayan, iki kıtada da toprağı olan tek büyükşehirdir.
Byzantion ve oligarşi dönemi (MÖ 667 - MÖ 476)
Bugünkü İstanbul'un temelleri MÖ 7. yüzyılda atılmıştır. "Byzantion" şehri Megaralılar tarafından MÖ 667'de tarihi yarımadanın doğusunda, Sarayburnu civarında kurulmuştur.
Tam bir kültür mozaiği olan bu şehrin en bilinen yerleri arasında dünyaca ünlü Aya Sofya Camii, Süleymaniye Camii, Sultan Ahmet Camii, Eyüp Sultan Camii, Galata Kulesi, Kız Kulesi, Dolmabahçe Sarayı, Topkapı Sarayı, Çırağan Sarayı, Hürrem Sultan Hamamı, Emirgan Parkı, Gülhane Parkı, İstanbul Arkeoloji Müzesi, İstanbul ...
Türkiye'nin en kalabalık ili İstanbul, 15 milyon 67 bin 724 kişiye ulaşan nüfusuyla 131 ülkeyi geride bıraktı.
Şehirleri Türkiye ortalamasıyla karşılaştıran rapora göre, İstanbul % 14,75'lik oranla yine en pahalı şehir oldu. Bir başka deyişle, İstanbul Türkiye ortalamasına göre % 14,75 daha pahalı. İstanbul 'u % 9,04 ile İzmir ve % 6,62 ile Ankara takip ediyor.
Nüfuslarına göre şehirler listesinde belediye sınırları göz önüne alınarak yapılan sıralamaya göre Avrupa'da birinci, dünyada ise altıncı sırada yer almaktadır. İstanbul Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara kıyısı ve Boğaziçi boyunca, Haliç'i de çevreleyecek şekilde kurulmuştur.
Dr. Haluk Dursun'un "İstanbul'da Yaşama Sanatı"adlı kitabındaki'Bayramda Sinan'ın İstanbul'u'başlıklı yazısına düştüğü şöyle bir dipnot göze çarpar: İstanbul'un tam olarak ortası Şehzadebaşı Camii'nin avlu duvarıyla Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Külliyesi'nin kesiştiği yerdir.
Bizans İmparatorluğu veya Doğu Roma İmparatorluğu ya da kısaca Bizans, Geç Antik Çağ ve Orta Çağ boyunca Roma İmparatorluğu'nun devamı şeklinde var olan ve başkenti Konstantinopolis (günümüzde İstanbul, önceleri Byzantion) olan ülke.
29 Mayıs 1453'te kapıları açılan İstanbul, Sultan 2. Mehmed'in önderliğindeki Osmanlı birlikleri tarafından fethedildi. Hazreti Peygamber'in övgüsüne mazhar olarak "Fatih" unvanını alan Sultan 2.
İstanbul ilinin en eski ismi Konstantinopolis adıdır. Bu isim 1930 senesinde resmi olarak tamamen yürürlükten kaldırılmıştır. Görüldüğü gibi şehir ilk olarak Byzantion ismiyle anılmıştır.
Cumhuriyetten sonra resmi olarak kullanılmaya başlanan İstanbul isminin, Rumca'dan geldiğini ve geçmişte de kullanılan bir isim olduğunu ifade eden Tonguç, İstanbul'un kelime olarak kökeninin “şehre” demek olan “stan” ve “şehir” anlamında “polis” kelimelerinin birleşiminden geldiğini anlattı.
Türkiye'nin Turizm Başkenti: İstanbul.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri