İstanbul susuz kalacak” şeklinde iddialar kabul etmeyen İSKİ (İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi) Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyleyerek, İstanbulluların önümüzdeki dönemde de herhangi bir su sıkıntısı çekmeyeceğini ifade etti.
Yıllık 220 milyon metreküplük kapasitesiyle İstanbul'un en büyük su kaynağı olan Ömerli Barajı 1972 yılında hizmete alınmıştır. Anadolu Yakası'nın neredeyse tamamına Ömerli Barajı'ndan su verilmektedir. Barajın suları Ömerli İçme Suyu Arıtma Tesislerinde arıtılarak şehre ulaştırılmaktadır.
İstanbul'un 59 günlük suyunun kaldığını açıkladı. Yağışların azalmasıyla birlikte İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranları yaklaşık 3 yıldan sonra yüzde 30'un altına düştü.
"Türkiye'de su kıtlığı yaşanıyor mu? Yaşanması bekleniyor mu?" sorumuza ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Aslı Pasinli, ülkemizde su durumunun genellikle barajlardaki su seviyesi ile ölçüldüğünü belirterek, "Barajlarda yeterli miktarda su olduğu sürece bu konuda bir sıkıntımız olmayacağına inanılıyor.
İSTANBUL'UN 2 AYLIK SUYU KALDI | İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından günlük olarak ölçülen baraj doluluk oranları, İstanbul'un su sıkıntısını gözler önüne seriyor. 16 milyondan fazla kişinin yaşadığı megakentte 17 Ağustos 2023 itibarıyla baraj doluluk oranları yüzde 33,18 olarka ölçüldü.
İlgili 26 soru bulundu
İstanbul'da musluk suyu, şişelenmiş su kadar güvenlidir. İstanbul'da yaşayanlar suyun kalitesi ve lezzeti için şişelenmiş suyu tercih ediyorlar.
Konutlarda 0-15 metreküp arası 1. kademenin birim fiyatının 16.50 TL'ye, 15-30 metreküp arası ikinci kademenin birim fiyatının 23.75 TL'ye, 30 ve üzeri metreküp üzere 3.kademe birim fiyatının 32.34 TL'ye çıkarılması önerildi. Zamlı tarife oy birliği ile kabul edildi.
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi. Kalabak Suyu'nun Türkiye'nin en sağlıklı suları sıralamasında zirvelerde yer almasının gurur verici olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.
Ziraat ve sulama mühendisi Prof.Dr. Sabri Şener, "Dünya Su Günü" sebebiyle, dünyada ve Türkiye'deki su sorununa dikkat çekti. Prof.Şener, ülkemizin su zengini bir ülke olmadığını, nüfus artışı sonucu, "2030 yılına kadar su kaynaklarının tamamını kullanmasının beklendiğini" söyledi.
Türkiye'nin en kaliteli çeşme suyu Sakarya'daki çeşmelerden akıyor. Sapanca Gölü'nden kente verilen içme suyunun, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kriterlere göre Türkiye'deki en kaliteli çeşme suyu olduğu belirtildi.
İstanbul'da sıcaklık rekorlarının yanında su tüketiminde de rekorlar kırıldı. İBB'ye bağlı İstanbul Planlama Ajansı'nın temmuz ayında hazırladığı rapora göre 2009 yılında 154 litre olan günlük kişi başı su tüketimi yüzde 23,8 artarak 2022 yılında 190 litreye yükseldi.
Türkiye'deki barajlarda şu anda 12 milyar metreküp suyumuz var, halbuki Türkiye'nin yıllık kullandığı su miktarı 6 milyar metreküp. Burada tabii bazı yerlerde fazla su vardır, bazı yerlerde az su vardır. Az su olan yerleri biz ona göre dengeliyoruz.
Dünyamızın 2/3 ü su ile kaplıdır. Yerkürede bulunan suyun % 97.5'i okyanuslarda bulunan tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan %2.5 oranındaki tatlı suyun büyük bir kısmı kutuplarda (Antartika, Greenland) buzul ve çok derin jeolojik tabakalarda yeraltı suyu olarak bulunur.
İstanbul suyu genelde orta sertliktedir. Suyun çok yumuşak olması da tercih edilmemelidir, özellikle kemik gelişimi ve çocuklar için.
Sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle bazı su kaynaklarında yosunlaşma ve alg üremesi aşırı şekilde artış göstermektedir. (İSKİ) bir açıklama yaparak, kokunun sıcaklığa bağlı yosunlaşma ve algdan kaynaklandığını açıkladı.
Barajların haricinde Melen Çayı, Yeşilçay ve Istrancalar'daki su havzalarında kurulu regülatörlerden su anlık olarak alınıp arıtılarak şehre aktarılabiliyor. 2021 ve 2022 yıllarında Melen ve Yeşilçay regülatörleri İstanbul'un su ihtiyacının yaklaşık yüzde 60'ını karşılamış.
Çünkü Dünya da 4 milyar yıldır su kaybediyor.
Türkiye'nin içme suyu sattığı ülkeler arasında İsrail, Suriye, ABD, Çin, Japonya, Suudi Arabistan, Avustralya ve Güney Afrika Cumhuriyeti bulunuyor. Dış ticaret verilerine göre, içme suyu, Türkiye'nin ihracatında en geniş pazar olanaklarına sahip ürünler arasında yer alıyor.
Türkiye topraklarının yarısında, aşırı yüksek ya da yüksek derecede su sıkıntısı görüldüğünü anlatan Dr. Kesici, “Dünya Su Stresi Haritası'na (WRI) göre, 2040 yılına gelindiğinde ülkemizin su kıtlığı çekecek ve iklim krizinden en fazla etkilenecek ülkelerden biri olacağı belirtilmektedir.
Konyalılar 30 metreküp suya 12 milyon lira , Gaziantepliler ise aynı miktardaki suya 32 milyon lira ödüyor. Konyada tüm mahalle çeşmelerinden de tatlı su akıyor. Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürlüğü'nün yaptığı araştırmaya göre, Büyükşehirler arasında en ucuz suyu Konyalılar kullanıyor.
Linapacan Adası, Filipinler'e bağlı bir yerleşim yeridir. Dünyanın en temiz suyu olarak kabul görmüştür.
Herhangi bir şekilde güvenilir suya erişim olmadığı takdirde çeşme suyunun daha güvenilir bir şekilde tüketilebilmesi için su kaynatılabilir. Ancak kaynatma işleminin sadece suda bulunan virüsler, parazitler ve bakteriler dâhil olmak üzere hastalığa neden olabilecek mikropları öldüreceğini unutmamak gerekir.
10.05.2023 Tarihli Büyükşehir Belediyesi Meclisi kararına istinaden; 6 Şubat 2023 tarihinden, 31 Mayıs 2023 tarihine kadar tüketilen su bedeli ton başına ÇTV (Çevre Temizlik Vergisi) hariç, 1 kuruş olarak belirlenmiştir.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2022 yılından beri her ay Üretici Fiyat Endeksine (ÜFE) bağlı olarak zam yapılan içme suyu fiyatları, bu tarihten itibaren 3 kattan fazla artarken İzmirliler ise Türkiye'deki en pahalı içme suyunu kullanıyor.
Ton, bir ağırlık birimi; litre ise bir hacim birimidir. Bu yüzdem bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir. Çünkü ağırlığı belli olan cismin hacmini belirlemek için bazı işlemler yapılması gerekmektedir. Ancak 1 ton saf su 1000 litre etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri